Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 alattomos nemi betegség – így előzd meg őket!

5 alattomos nemi betegség – így előzd meg őket!

AIDSbaktériumbetegségchlamydiahepatitisherpeszHPVhumán papillómakórokozónemiszexvírus
0

Írta:

Szifilisz vagy vérbaj, gonorrhea, más néven kankó vagy tripper… Az elmúlt évszázadok legtöbb áldozatot követelő nemi betegségei szerencsére ma már visszaszorulóban vannak, annál több figyelmet érdemelnek azonban az olyan „újabb” szex-betegségek, mint a HPV, az AIDS vagy a hepatitis. Hogy elkerülhesd ezeket a szörnyű nyavalyákat, tudj meg mindent a szexuális úton terjedő betegségekről! Most bemutatjuk […]

Szifilisz vagy vérbaj, gonorrhea, más néven kankó vagy tripper… Az elmúlt évszázadok legtöbb áldozatot követelő nemi betegségei szerencsére ma már visszaszorulóban vannak, annál több figyelmet érdemelnek azonban az olyan „újabb” szex-betegségek, mint a HPV, az AIDS vagy a hepatitis. Hogy elkerülhesd ezeket a szörnyű nyavalyákat, tudj meg mindent a szexuális úton terjedő betegségekről! Most bemutatjuk az öt leggyakoribb és legveszélyesebb nemi betegséget!

1. Az alattomos rokon – herpesz genitalis

Akinek már volt herpesz az ajkán, az el tudja képzelni, micsoda kínszenvedéssel jár, ha egy ilyen elváltozás a nemi szervek táján jelenik meg. A herpesz genitalis (az ajkakon megjelenő herpesz egy rokona) szexuális úton terjed, és viszkető, égető fekélyeket, kisebesedő hólyagokat okoz – ezek a nőknél a szeméremajkakon, a hüvelynyílásban, vagy akár a méhnyakon, férfiaknál a hímvesszőn vagy a fitymán jelenhetnek meg. A herpeszre sajnos még ma sincs orvosság, a tüneteit csak enyhíteni, a betegség lefolyását pedig gyorsítani lehet.
Tippünk: Ne feledd: ha a vírus egyszer bekerült a szervezetedbe, akkor a herpesz a kimerültség, stressz vagy az immunrendszer legyengülésének következtében bármikor visszatérhet! Hogy idejében megelőzd a bajt, szedj immunerősítő hatású kasvirág-kivonatot vagy grépfrútcseppeket, valamint B- és C vitamint is!

2. A nők legádázabb ellensége – a humán papillóma-vírus

Tudtad, hogy a nők körében az emlőrák után a méhnyakrák a második leggyakoribb daganattípus? Ezt a betegséget az esetek többségében egy egyszerű szemölcsvírus, a HPV (humán papillóma vírus) okozza, amely a nagyajkak külső részén, a hüvelybemenetben, a méhszájon vagy a fordulhat elő. A HPV-vírus egyébként nemcsak a közösülés során terjed, de el lehet kapni az orális együttlét során is – ez esetben pedig garat-gége és szájüregi rákot okozhat!
Tippünk: A HPV ellen már létezik védőoltást, ezt leginkább serdülőkorban érdemes beadatni, de hatékony védettséget szerezhetsz akkor is, ha 16 és 26 éves korod között kéred az oltást!

0020516_1.jpg ()

3. Az észrevétlen kórokozó – a chlamydia

A legelterjedtebb nemi úton terjedő betegség chlamydia, melyet egy a vírus- és a baktériumlét határán mozgó kórokozó okoz. A chlamydia-fertőzés egyik legveszélyesebb tulajdonsága, hogy sokáig szinte semmilyen tünete nincs, sokszor pedig csak a rendszeres folyás, a gyakori vizelési inger, visszatérő hólyaghurut vagy a ciklustól független alhasi fájdalom árulkodik a chlamydia-fertőzésről. A betegség viszonylag enyhe tünetei ellenére a chlamydia nagyon veszélyes lehet, nőknél ugyanis terméketlenséghez és meddőséghez, férfiaknál pedig a prosztata- és mellékhere-betegségekhez vezethet!
Tippünk: Ha gyakran váltasz partnert, vagy a fenti tünetek valamelyikét észleled magadon, akkor feltétlenül menj el chlamydia-szűrésre – erre már az ország számos nőgyógyászati rendelőjében lehetőséged van!

4. A gyilkos vírus – az AIDS

A szexuális úton terjedő betegségek közül még ma is az AIDS-től rettegnek a legtöbben. A félelem nem alaptalan, hiszen bár az AIDS-betegek állapotán és életminőségén gyógyszeres kezelés sokat javíthat, a közeljövőben esély sincs arra, hogy a halálos vírus ellenszerét kifejlesszék. A HIV-vírus legfélelmetesebb tulajdonsága a hosszú lappangási ideje, hiszen a fertőzöttek szervezetében a vírus akár 10-12 évig is jelen lehet!
Tippünk: Az AIDS-et ma már nem lehet csak úgy „véletlenül” (pl. vérátömlesztés során) megkapni. Ha nem cserélgeted túl sűrűn a szexuális partnereidet, ha óvszerrel védekezel, és ha az intravénás drogoknak még csak a közelébe sem mész, akkor ne aggódj, mert nem fenyegethet a veszély!

5. A máj pusztítója – a hepatitis

Tudtad, hogy a hepatitis százszor fertőzőbb, mint a HIV-vírus? A májat megbetegítő hepatitis típusai közül a hepatitis B és C vírusok terjednek szexuális úton. Vannak, akik a hepatitis által okozott súlyos májgyulladásba azonnal belehalnak, gyakoribb azonban, hogy a májgyulladás következtében májrák vagy májzsugor alakul ki. Mivel a hepatitis főleg a vérrel terjed, Európában leginkább az intravénás droghasználókat fenyegeti. A fejlődő országokban viszont az egész lakosság körében súlyos gondokat okoz a kór – itt a rossz higiénés viszonyoknak köszönhetően  a vírus puszta testnedvekkel is terjed…
Tippünk: Ha az egészségügyben dolgozol, vagy elmaradott afrikai országokba tervezel utazást, akkor mindenképpen kérj védőoltást hepatitis B-ellen, hiszen a betegséget akár egy sérülés vagy egy orvosi kezelés során is elkaphatod!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X