Főoldal > EGÉSZSÉG > A méhen kívüli terhességről – szakértői szemmel

A méhen kívüli terhességről – szakértői szemmel

babaméhen kívüli terhességnőgyógyászatvárandósság
0

Írta: and

A méhen kívüli terhesség azt jelenti, hogy pozitív terhességi teszt, megfelelő nagyságú terhességi hormonszint ellenére a méhben nem látható élő terhesség. Ha ott nincs, akkor sokszor nagyon nehéz megtalálni. Leggyakrabban a petevezetőben található, de lehet a petefészekben, a kismedencében vagy bárhol a hasban. Olyan is előfordulhat, hogy a fél hasban a magzat jó beágyazódási lehetőséget talál […]

A méhen kívüli terhesség azt jelenti, hogy pozitív terhességi teszt, megfelelő nagyságú terhességi hormonszint ellenére a méhben nem látható élő terhesség. Ha ott nincs, akkor sokszor nagyon nehéz megtalálni. Leggyakrabban a petevezetőben található, de lehet a petefészekben, a kismedencében vagy bárhol a hasban. Olyan is előfordulhat, hogy a fél hasban a magzat jó beágyazódási lehetőséget talál és igazi baba méretig kihordott hasi terhesség jön létre.

Miért nehéz a biztos diagnózis?

A bárki által elérhető terhességi tesztek már az ultrahang vizsgálatnál sokkal korábban képesek kimutatni a terhességi szövet aktivitást. Mivel ebből sokszor vetélés is lehetséges, és a méhen kívüli terhességek jó része is elhal –  illetve normálisan fejlődő terhesség mellett is előfordulhat vérzés, alhasi fájdalom -, egy vizsgálatból nem lehet pontosan eldönteni, mivel állunk szemben. Rendszerint 2-3 naponta végzett vérvétel és uh-vizsgálat segít eligazodni.

Mikor gondolj méhen kívüli terhességre?

Védekezés nélkül vagy nem megfelelő hatékonyságú védekezés mellett (néha még megfelelő mellett is) minimális, vagy kimaradó menses, terhességi tünetek (émelygés, álmosság, mellfeszülés, stb.), egyoldali fokozódó fájdalom gyanút kelthet.
Pozitív terhességi teszt mellett hirtelen erős alhasi fájdalom, sötét, kissé bővebb vérzés, hasi feszülés, ájulás, rosszullét jelentkezhet és azonnal kórházba kell menni. Akár néhány órás késlekedés is életveszélyes lehet!

0020640_1.jpg ()

Mi történik a kórházban?

Ha a gyanú felmerül, akkor a beteget befektetik az osztályra megfigyelésre. Ha hüvelyi ultrahang vizsgálattal méhen belüli terhességet nem tudnak igazolni, akkor vért vesznek a BHCG (terhességi hormon) számszerű értékének meghatározására. Ezen érték normális, élő terhesség mellett két naponta duplázódik, és 1000 feletti érték esetén már meg kell találni a petezsákot és embriót valahol. Így körülbelül egy hét alatt biztos lehet a diagnózis. Mivel a beteg az osztályon fekszik, de nem nagyon történik vele semmi, a bizonytalanságok miatt az ellátó személyzet nem sok információt ad. Ez az időszak általában a bizonytalansággal és félelemmel terhes. Tapasztalataim szerint, ha a betegnek világosan elmagyarázzák, hogy a hirtelen veszélyállapot lehetősége miatt van szükség a megfigyelésre, és a lassú folyamatok miatt kell időt adni a változásokra, akkor rögtön nyugodtabbá, elfogadóbbá válnak. Az ilyenkor lehetséges diagnózisok közül a legjobb, hogy az addig nem látott kicsiny, méhen belüli terhesség szépen kibontakozik, láthatóvá válik. Ha a terhességi hormon emelkedése megáll, vagy csökkenni kezd, valamilyen vetéléssel állunk szemben. Az optimálisnál lassabban növekvő érték megerősíti a méhen kívüliség diagnózisát.

Hogyan kezelhető a méhen kívüli terhesség?

Elvileg két alapvető kezelési mód létezik, de ezek elérhetősége kórházanként változik. Kisebb terhességnél lehetséges gyógyszeres kezelés. Megfelelő protokoll szerint egy izomba adott gyógyszerrel a terhességi szövet elhalása, majd felszívódása idézhető elő. A beadás után normálisan is lehetséges némi fájdalom, hetente végzett vérvétellel igazoljuk a teljes elhalást. A követési idő alatt az együttlét nem javasolt. Ez persze megbízható, visszajáró beteget igényel. Ha nem teljes az elhalás, ismételt injekciót lehet adni vagy műtétet lehet javasolni. 

Figyelj a megelőzésre!

Ennél a betegségnél is - mint minden más esetben – nagyon fontos a megelőzés. Az előzményben szereplő kismedencei gyulladás károsítja a petevezetőt. A kicsiny spermium képes áthatolni a petevezetőn, de a nagyméretű, kiváltképp a megtermékenyült petesejt már beszorul és kész a baj. Ha esetleg egy új vagy alkalmi kapcsolatban, néhány héten, hónapon belül, vagy spirál viselése mellett, nőgyógyászati beavatkozást, szülést követően szokatlan folyás, fájdalom, vizelési panasz esetleg láz jelentkezik, mindenképp vizsgálat javasolt. Ha a klinikai kép valószínűsíti, akár pontos (de drága, TB által nem finanszírozott) DNS kimutatáson alapuló teszt nélkül is, lehetséges a legveszélyesebb kórokozókat lefedő antibiotikus kezelés, amelyet azonban a partnernél is javasolt alkalmazni. Nagy a kockázat meddőségi kezelések alatt, illetve 35 év feletti kor (3-4-szer nagyobb az esély) és dohányzás (1.6-3.5-szor nagyobb az esély) esetén.

A szakértő véleménye
Műtéti megoldásként megfelelő kezekben szinte minden körülmények között a laparoszkópos (kulcslyuksebészeti) út javasolt.  A műtét során itt is törekedhetünk a petevezető megtartására. Legfinomabb megoldás a petevezető óvatos hosszanti megnyitása, a petezsák „kimosása”, pontszerű vérzéscsillapítás után finom fonallal a seb zárása. Sajnos ez nem mindig lehetséges és a petevezetőt mégiscsak el kell távolítani. Ez nem olyan rossz, mint első hallásra tűnik. Egy oldali ép petevezetővel a sikeres további terhesség aránya 60-70%. Ha azonban a másik petevezeték is károsodott, vagy már korábban eltávolításra került, akkor csak lombikterhesség lehetséges. A petefészek eltávolítására csak nagyon kivételes esetben lehet szükség. A has megnyitásával végzett műtétnél lényegében ugyanez történik, csak a műtét utáni kismedencei összenövések kialakulásának esélye nagyobb és a gyógyulás hosszabb.

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X