Főoldal > EGÉSZSÉG > Így dolgozd fel a nemi erőszakot! – pszichológus szemmel

Így dolgozd fel a nemi erőszakot! – pszichológus szemmel

erőszaknemi erőszakterápia
0

Írta: and

Nemi erőszaknak tekinthető az áldozat hüvelyébe, végbelébe, szájába történő nemkívánt behatolás. A nemi erőszak szörnyű, rettenetes és romboló hatású az áldozat lelki egészségére nézve. Ha nemi erőszak ért, jogod van segítséget kérni és elfogadni, nincs okod arra, hogy szégyenkezz vagy eltitkold az erőszak tényét. Ne gondold azt, hogy veled bármit meg lehet tenni! A nemi […]

Nemi erőszaknak tekinthető az áldozat hüvelyébe, végbelébe, szájába történő nemkívánt behatolás. A nemi erőszak szörnyű, rettenetes és romboló hatású az áldozat lelki egészségére nézve. Ha nemi erőszak ért, jogod van segítséget kérni és elfogadni, nincs okod arra, hogy szégyenkezz vagy eltitkold az erőszak tényét. Ne gondold azt, hogy veled bármit meg lehet tenni! A nemi erőszak bűncselekmény.

Tévhitek a nemi erőszakról

Segítheti a tisztánlátást, ha leszámolsz néhány nemi erőszakkal kapcsolatos tévhittel. Lássuk, melyek ezek!

– Nem igaz, hogy a nők kiprovokálják a nemi erőszakot kihívó öltözetükkel. Az,  hogy divat a mini és a feszes top, senkit nem jogosít fel az erőszakra.
– Senkinek nincs joga ahhoz, hogy kiszemelt partnerét akarata ellenére szexuális együttlétre kényszerítse.
– Hamis elképzelés, hogy bárki az előjáték „részeként” tiltakozik a behatolás ellen.
– Erőszakot nem csak idegen követhet el! A családon, párkapcsolaton belül elkövetett nemi aktusra kényszerítés is erőszak.

0020867_1.jpg ()

Hogyan válhatsz áldozattá?

Nincs szükség arra, hogy rettegj, félj és ne bízz meg az emberekben, de néhány dologra  célszerű odafigyelned. A szakemberek szerint azért a 16-24 éves nők szenvedik el a legtöbb erőszakos támadást, mert gyakran járnak egyedül és tapasztalatlanabbak.

– A túlzott alkoholfogyasztás, az ezzel járó valóság érzékelés torzulása, kritikai érzék elvesztése hozzájárulhat ahhoz, hogy áldozattá válj.
– Mindig avass be valakit, hogy tudják, hova mész, merre jársz.
– Kerüld a kiszolgáltatott helyzeteket: pl. kihalt utca, lépcsőház stb. Ha csak lehet, ne járj egyedül!
– Bízz a megérzéseidben! Ha úgy érzed, nem megbízható az illető, vagy menekülnöd kell az adott helyszínről, cselekedj!

Mit tehetsz, ha erőszak áldozatává váltál?

Sokan szégyenkeznek, titkolóznak az erőszakos cselekedet után. Nagyon gyakori ilyenkor a teljes tehetetlenség és a kiszolgáltatottság érzése is. Sokkos vagy közönyös állapotba is kerülhetsz az erőszakot követően, és feltehetőleg nem vagy képes logikusan cselekedni.

– Ezért kérj segítséget egy felnőttől, családtagtól, baráttól, tanártól. Mondd el valakinek, hogy mi történt! Gondolj arra, ha hallgatsz, ezzel csak a támadót segíted.
– Tegyél feljelentést a rendőrségen. Minél hamarabb jogi útra tereled a kérdést, annál valószínűbb, hogy a támadód nem ússza meg a felelősségre vonást.
– Fordulj orvoshoz, mert szükséged lehet a testi sérülések kezelésére, a fertőzések elkerülésére (antibiotikum, HIV vizsgálat), szükség esetén fogamzásgátlásra is.
– Fontos, hogy a nemi erőszakot követő első 6 hétben pszichológushoz, pszichiáterhez fordulj, mert így könnyebben túljutsz a trauma feldolgozásának kezdeti, legnehezebb szakaszán, s elindulhatsz a gyógyulás felé. Pszichoterápiára és/vagy gyógyszeres kezelésre is szükséged lehet. Ne feledd: a nemi erőszak tényének lelki feldolgozása több hónapot, évet is igénybe vehet.
– Cselekedj minél hamarabb! Minél gyorsabban kezedbe veszed az irányítást, annál hamarabb válhatsz áldozatból hőssé.

Az erőszak következményei

Szorongás és félelem, zavarok az evésben, alvásban, kapcsolatteremtésben, gondolkodásban, gyanakvó, üldöztetéses gondolatok (pl. figyelnek, követnek, stb..) jelentkezhetnek. Még az erőszakot követő 1 éven belül is érvényesülnek a trauma hatásai. Megváltozhat az életmódod pl. lakhelyet, munkahelyet váltasz, növekedhet a családtól, hozzátartozóktól való függőség, mert az elbizonytalanodott áldozat így keres biztonságot. Alvászavarok, rémálmok, félelmek gyötörhetnek. Új fóbiák alakulhatnak ki: pl. tisztaságmánia, vagy nem mersz egyedül közlekedni stb. A magánéletedben szexuális zavarok, orgazmushiány, testképzavar  jelentkezhet. A nemi erőszak előhozhatja az esetleges korábbi (gyermekkori) zaklatások emlékét („flashback”), az erőszak képei betörhetnek az éber napi tudatba.

A hosszú távú hatások, akár az erőszakot követő 4 éven át megnehezítik az áldozat életvitelét. Ilyenek pl. a harag, az elkövető, a jogi rendszer, a barátok, család iránt. Örömtelen lehetsz az élet több területén, túlérzékenyen reagálhatsz új vagy kockázatos helyzetekre, gyakran veszélyben érezheted magad. Hosszú távon is előfordulhat szexuális zavar, vágycsökkenés, további alkalmazkodási zavarok az élet különböző területein.

Tudtad?
– A nők 5%-a szenved el nemi erőszakot élete valamely szakaszában.
– Az áldozatok férfiak is lehetnek – minden tizedik nemi erőszakot férfiakon követik el.
– A nemi erőszakkal végződő esetek 50%-át családtag követi el, 20%-át valamilyen ismerős.
– Egyetlen bejelentett nemi erkölcs elleni erőszakos cselekményre tíz olyan jut, mely örökre homályban marad.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X