Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik, ha abbahagyod a fogamzásgátlót

Ez történik, ha abbahagyod a fogamzásgátlót

fogamzásgátlógyógyszerhormonnemi vágyszexterhesség
0

Írta:

A hormonális fogamzásgátlók használata igen elterjedt, mégis van az a pont, amikor a nők családtervezés vagy más okok miatt abbahagyják a használatukat – ilyenkor pedig változások történnek a testükben.

Rendszertelen lesz a menzeszed

A hormontartalmú tabletták és hüvelygyűrűk használóinak nem igazán kell a menstruációs ciklusuk miatt aggódniuk, ugyanis ezek a készítmények óramű pontossággal beállítják az úgynevezett megvonásos vérzést. Ha azonban nem ilyen módon szeretnél a továbbiakban védekezni, készülj fel arra, hogy a menzeszed már korántsem olyan bizonyossággal és pontossággal fog jelentkezni.

Zsíros haj, zsíros bőr

Ha egyébként is zsíros, pattanásos volt a bőröd, amikor elkezdted a fogamzásgátlót szedni, akkor ne lepődj meg, ha a tabletta abbahagyása után is visszatérnek az aknék, hiába vagy már rég túl a tinédzserkoron. De nem csak az arc-, hanem a fejbőrödön sokkal intenzívebb faggyútermelődésre számíthatsz, ami a hajmosások számát jelentősen megnöveli.

Ledobhatsz néhány kilót

Ma már nem számottevő, és általában kilókban nem is mérhető az a szám, ami a fogamzásgátló tabletták miatt rakodik az emberre. Persze ez változó, hiszen valaki nem hízik egy dekát sem, míg másnál ez szemmel látható hízással jelentkezik. Ha te is az utóbbiak táborát gyarapítod, a fogamzásgátló abbahagyása után ez a néhány kiló könnyűszerrel leolvad majd rólad. Ami viszont hátrány, hogy a melleiden is hasonló változásokat tapasztalhatsz.

, Image: 3909197, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, F1 Online

Kellemetlenségek a piros betűs napokon

A tabletta és a hüvelygyűrű a menstruációs görcsöket is enyhíti, ezért ha nem alkalmazol több hormonális fogamzásgátlót, a nagyobb, kellemetlenebb görcsök is újra kínozhatnak. Emellett a vér mennyisége is újra több lehet, mint a megvonásos vérzés mennyisége.

Erősebb hüvelyváladékot tapasztalhatsz

Mivel a tabletta meggátolja a peteérést, ezért a folyást is megszünteti. A kettő között pedig az az összefüggés, hogy a szervezet több váladékot termel ovuláció esetén, hiszen ez még jobban elősegíti a teherbeesést. Nem kell tehát azonnal nőgyógyászhoz rohannod, ha több váladékot tapasztalsz, ez a test természetes működésének része.

A nemi vágyad jóval nagyobb lesz

Hormontartalmú készítmények használata mellett sokan számolnak be a libidó csökkenésével is. Mivel nincs peteérés, csökken a tesztoszterin szintje, ez a szexuális életre is negatívan hathat. Ha azonban újra van peteérés, a nemi vágy is fellobban, ami garantáltan feldobja az együttléteket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X