Főoldal > EGÉSZSÉG > A neurálterápia nem csodaszer, de segíthet

A neurálterápia nem csodaszer, de segíthet

idegrendszerkezelésneurálterápiaorvosterápia
0

Írta:

Sokan tapasztalhatták már a neurálterápia hatásait. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa, fájdalomspecialista a különleges eljárás lényegét mutatta be.

A neurálterápia azonnal is hatásos lehet

Ki gondolta volna, hogy injekcióval nem csak helyi érzéstelenítés érhető el, de úgynevezett idegrendszer áthangoló hatás is? Az idegrendszeri áthangoló hatásnak ráadásul van gerincvelői, illetve magasabb szintű, központi idegrendszeri része is. Sőt, a neurálterápiának az ún. extracelluláris mátrix információ átadásban is jelentős  szerepe van, ezért jól kombinálható más kezelésekkel is.  

A Ferdinand Huneke nevéhez fűződő eljárás, a neurálterápia ötvözi az idegrendszeri ismereteket, a gyógyszertant és a hagyományos kínai orvoslás tudásanyagát. Huneke saját páciensein alkalmazta először ezt a módszert, amelynek célja elsősorban a gyulladást okozó gócok kiiktatása volt. Idővel felismerte az ún. szisztémás alkalmazás lehetőségét, vagyis azt, hogy olyan „rendszerbetegségeken” is segíteni tud a módszerrel, mint krónikus fejfájás, nőgyógyászati panaszok és ízületi fájdalom. Ugyanakkor megfigyelte a „másodperc jelenséget” is, vagyis azt, hogy a panaszok egy távoli góc kezelésével azonnal megszüntethetők, gyakorlatilag az infiltráció pillanatában. Ez utóbbi egy véletlen során derült ki.

Egy asszony fájdalmas, jobb oldali vállízületi gyulladással fordult dr. Hunekéhez. Az orvos feltételezte, hogy egy gennyes góc a hibás, ezért eltávolították a páciens gyanús fogait és a manduláját. A betegsége azonban nem gyógyult meg. A hölgy hetekkel később újra felkereste az orvost, ezúttal azért, mert az alsó combján begyulladt egy régi heg. Amikor az orvos beinjekciózta ezt a heget, jelentkezett a másodlagos jelenség, amelyet azóta Huneke-jelenségnek hívnak: hirtelen megszűnt a jobb vállízület fájdalma, és a páciens újra akadálytalanul tudta mozgatni a karját. A heg volt tehát az a zavaró mező, amely egy távolabbi testrészen kiváltotta a panaszt. (A neurálterápia képviselői szerint alapvetően valamennyi krónikus betegség mögött ún. zavaró mező rejlik, vagyis egy olyan információ vagy góc, ami megzavarja a szervezet működését. ) 

Mit és hogyan injektálnak?

A neurálterápia felfedezése a novocainhoz (procain) kötődik, amelynek vérnyomáscsökkentő, görcsoldó, szimpatikus és paraszimpatikus harmonizáló, központi idegrendszeri stimuláló hatása van. Ezen kívül a lidocain 1%-os oldatát is alkalmazzák az injekciós kezelésekhez, amely első sorban a mélyebb szövetek kezelésére alkalmas. 

– Az injektálásnak számos módozata létezik az intravénás injekciótól többek közt az ízületi injekcióig, az akupunktúrás pont injektálásáig. Ennek eldöntéséhez és alkalmazásához nagyon mély anatómiai tudás és tapasztalat szükséges – ismereti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa. – Megfelelő technikával nem csak az akut és krónikus fájdalmak, gyulladások, gócos hátterű betegségek, reumás betegségek, gerincbetegségek, neuralgiák, allergiás kórképek kezelhetők, de olyan esetek is, amelynek nem ismerjük az eredetét. Természetesen léteznek kontraindikációk is, mint például allergia a lokális érzéstelenítővel szemben, bizonyos hiány- és anyagcsere-betegségek, véralvadási zavarok és tumorok.

Bizonyítékok a hatékonyságról

Mára számos tudományos vizsgálat igazolja a neurálterápia eredményességét, főként a krónikus betegek gyógyításában. H. Becke például 1990-ben 140 migrénes és 65 keresztcsonti fájdalomban szenvedő betegnél alkalmazta sikeresen a neurálterápiát. A vizsgálat eredményei szerint a páciensek 64 százaléka teljesen panaszmentessé vált, 17 százalékuk javulást tapasztalt, és mindössze 19 százalékuk számolt be kisebb javulásról vagy panaszaik változatlanságáról. Hasonló gyógyulási és javulási arányt tapasztaltak 1978 és 1987 között a ludwigsfedlei kórházban, 140 hátfájós betegnél. 1991-ben orvosi disszertációjában S. Pohle a neurálterápia hatékonyságát vizsgálta a jénai egyetemen, a fogak, mint zavaró mezők által kiváltott betegségeknél. A zavarómező-diagnosztika a 234 páciensnél 77,2 százalékos eredményt hozott. A gyógyulási arány 81 százalékot ért el, ugyanakkor a betegek 62,5 százalékánál kiegészítő fogászati zavarómező-kezelésre is szükség volt. 

Arnold doktor szerint fontos, hogy a neurálterápia komplex panaszok eseten jól kombinálható egyéb orvosi kezelésekkel, mint az orvosi kollagén injekció kúra, lágylézer terápia, szegmentális akupunktúra, ízületi hyaluronsav injekciók és  funkcionális  gyógytorna. Ugyanakkor a szakember hangsúlyozza, hogy a neurálterápia sem csodaszer, de értő kezekben és nagyfokú körültekintéssel igen hatékony lehet többek közt olyan fájdalmak, betegségek kezelésében, amelynek megszűnésében már nem is reményednek a páciensek.

Forrás: FájdalomKözpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X