Főoldal > EGÉSZSÉG > Merev izmok, csomók a vállban? – 2 forradalmian új módszer a gyógyításban!

Merev izmok, csomók a vállban? – 2 forradalmian új módszer a gyógyításban!

derékgörcsgyógyításizmokváll
0

Írta: and

Veled is előfordult már, hogy az íróasztal mellett hosszú órákig kényelmetlen testtartásban üldögéltél, és a munkanap végén már érezted, hogy merevek az izmaid, fájdalmas csomók képződtek a válladban? A sérülések, a betegségek, a stresszes időszakok ugyanígy rajta hagyják lenyomatukat a testünkön: az izmainkban és a kötőszöveteinkben olyan letapadások, keményedések alakulhatnak ki, amelyek további fájdalmakat okozhatnak, […]

Veled is előfordult már, hogy az íróasztal mellett hosszú órákig kényelmetlen testtartásban üldögéltél, és a munkanap végén már érezted, hogy merevek az izmaid, fájdalmas csomók képződtek a válladban? A sérülések, a betegségek, a stresszes időszakok ugyanígy rajta hagyják lenyomatukat a testünkön: az izmainkban és a kötőszöveteinkben olyan letapadások, keményedések alakulhatnak ki, amelyek további fájdalmakat okozhatnak, sőt, esetenként súlyos betegségekhez is vezethetnek. A sokat ismételt rossz mozgásminták ráadásul sérüléssel fenyegethetnek akár sport közben, akár a mindennapokban – így fordulhat elő például, hogy felemelsz egy bevásárlószatyrot, és becsípődik valami a derekadban. Léteznek azonban olyan gyógyító technikák, amelyek segítségével ezek az izom- és kötőszöveti elváltozások néhány egyszerű mozdulattal feloldhatók, így a szervezet saját öngyógyító folyamatai révén gyógyulhat. Az eredmény: akár hosszú évek, sőt, évtizedek óta magunkkal hurcolt fájdalmaktól is megszabadulhatunk.

0020842_1.jpg ()

1. Fogások és szünetek – Bowen-technika

A Bowen-technika tulajdonképpen nem más, mint a test meghatározott pontjain, meghatározott sorrendben elvégzett fogások sorozata, melyek között szüneteket tart a terapeuta.
„Nem alkalmaz fájdalmas nyomásokat, tekeréseket, csavarásokat, nem erőlteti rá az akaratát a páciens szervezetére, hanem a gyengéd fogások segítségével lehetővé teszi, hogy a test a saját ritmusában végezze el az öngyógyítást” – mondja Liebe György, a Magyar Bowen Egyesület elnöke, ő hozta be hazánkba a módszert. A Németországban élő magyar szakértő azt is elmagyarázza, hogy miért van szükség a fogások közötti szünetekre.
„Az egyes fogások után az ingert a központi idegrendszer feldolgozza, és az agy különböző területeit aktiválva úgymond összehasonlítja a bejövő adatot a test eredeti feszültségmintáival. Ezen keresztül aktiválja a test saját öngyógyító folyamatait.” A másfél-két perces szünetekben akár egy másik páciens is sorra kerülhet, így egyszerre akár 2-4 embert is lehet gyógyítani. A technika nem a csontok, ízületek „tekergetéséről” szól, mint például a kiropraktika esetében, ennek ellenére az elmozdult csontok szinte maguktól a helyükre kerülnek.
 A módszer lényege:
„A kezelések mottója: a kevesebb több. Minél összetettebb a probléma, annál kevesebb fogást alkalmazunk – magyarázza a szakember. – Gyakran már az első alkalom után jobban érzi magát a páciens, de a jelentős javuláshoz három-négy kezelésre is szükség lehet. Nem betegségeket gyógyítunk, hanem feszültségállapotokat közömbösítünk.” S hogy miért jó feloldani az izmokban és izompólyákban kialakult keményedéseket? Helyreáll a kötőszövetek áteresztőképessége, átjárhatósága, jobb lesz a nyirokkeringés és felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok. Ettől gyorsabban ürülnek ki a mérgek, így ez a néhány fogás a szervezet valamennyi rendszerére hatással van, sőt, még a lélek problémáit is képes oldani. Az izomzat és a kötőszövet ellazulásával ugyanis az idegrendszer is egyensúlyba kerül.
– Kinek ajánljuk?
A technikát akkor is érdemes alkalmazni, ha kiégettnek, stresszesnek érzed magad, ugyanakkor az izom- és vázrendszeri problémák, a sportsérülések, a fejfájás, az allergiák, vagy akár a meddőség megszüntetésére is képes. Idős embereknél, sportolóknál, kismamáknál és újszülötteknél is használható, sőt, még a házi kedvencek gyógyítására is bevethető kiegészítő terápiaként.
– Bővebb információ: www.bowen.hu

2. Önmasszázs hengerrel, bottal –
SMR-módszer

Az izmokban és az izompólyákban kialakult csomókat, az úgynevezett triggerpontokat oldja a triggermasszázs, és az eredetileg sportolók számára kifejlesztett, de ma már nem csak számukra elérhető SMR (Self Myofascial Release) technika is. Ezekkel a módszerekkel akár magunkat is sikeresen kezelhetjük, mindössze néhány órás oktatás alatt elsajátíthatjuk a gyógyító mozdulatokat.
„A trigger-pontok bárhol megjelenhetnek az izomrendszerben. Kialakulásukért az izom túlterhelése, sérülése, de akár a stressz, vagy különféle szervi és ízületi betegségek is felelősek lehetnek” – magyarázza Csíky Ferenc, a triggerpont terápia és az SMR módszer szakértője. – Ezek a csomók nemcsak a pont közvetlen környékén okozhatnak fájdalmakat, hanem attól jóval távolabb is, így könnyen megeshet, hogy a mai kínzó fejfájás egy régi bokasérülés utóhatása.”
A fájdalmas pontok lazítására a triggermasszázs és az SMR is felhasználható, segítségükkel fejfájásoknak, nyakfájdalmaknak, hát- és derékfájdalmaknak, valamint a végtagok kellemetlen érzéseinek mondhatunk tartósan búcsút.
– A módszer lényege:
Az SMR-masszázs nagy felületen képes ellazítani a mély kötőszövetet. Azáltal, hogy ezek a kötőszövetek megnyúlnak, átjárhatóbbá válnak, javul a terület vér- és nyirokkeringése. Feloldódnak az izmokban és kötőszövetekben keletkezett letapadások, csomók, görcsök, így akár az életünket évek óta megkeserítő fájdalmak is eltűnhetnek. A kezelés speciális henger vagy bot segítségével történik, amelynek árát az oktatás díja tartalmazza. A háromórás képzésen megtanulhatod, hogyan masszírozd át az egész testedet az eszköz segítségével, így a későbbiekben önmagad masszőre lehetsz.
A triggermasszázs ezzel szemben a triggerpontok, azaz a fájdalmat okozó csomók helyi, pontszerű kezelését jelenti, megint csak a megfelelő segédeszközökkel. „Ezt a képzést a résztvevők saját problémáira szabjuk – mondja a szakember. –A lényeg, hogy csak a fájdalomküszöbig szabad ingerelni az adott pontot, nehogy a hirtelen túl erős kezeléstől még jobban bemerevedjen, megfeszüljön az izom.” Ha egy-egy ilyen „beállt” triggerpontot sikerül kilazítani, feloldhatók a görcsös állapotok által létrehozott fej- és hátfájások.
– Kinek ajánljuk?
Fejfájás, izomfájdalmak, ízületi és reumatikus panaszok, sport okozta túlterhelések, sérülések, az ülő életmóddal járó fájdalmak vagy a balesetek utóhatásaként kialakuló kellemetlenségek kezelhetők ezekkel a módszerekkel. Azoknak is érdemes elsajátítaniuk a módszert, akik olyan beteg, esetleg mozgásképtelen emberről gondoskodnak, aki maga nem tud részt venni a képzésen, de a technika kellemesebbé teheti az életét. Az eljárás egyébként újabban már DVD-ről is tanulható.
– Bővebb információ: www.triggermassage.hu

A témáról bővebben a Wellness magazin szeptemberi számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X