Főoldal > EGÉSZSÉG > Strandrakészen – Védd ki a fertőzéseket!

Strandrakészen – Védd ki a fertőzéseket!

fertőzésgombanőgyógyászatstrand
0

Írta: and

Talán nem is sejted, hogy amikor önfeledten strandolsz, megannyi kórokozó céltáblájává válsz. Ezek egy része a nemi szervek környékét betegíti meg – négy nőből három legalább egyszer megtapasztalta már ezt a kellemetlen jelenséget. Mivel a medencékben folyamatos a szűrés-fertőtlenítés, kicsi az esélye annak, hogy éppen úszkálás közben betegedsz meg: figyelni inkább a közös zuhanyzóknál, a […]

Talán nem is sejted, hogy amikor önfeledten strandolsz, megannyi kórokozó céltáblájává válsz. Ezek egy része a nemi szervek környékét betegíti meg – négy nőből három legalább egyszer megtapasztalta már ezt a kellemetlen jelenséget. Mivel a medencékben folyamatos a szűrés-fertőtlenítés, kicsi az esélye annak, hogy éppen úszkálás közben betegedsz meg: figyelni inkább a közös zuhanyzóknál, a jacuzziknál és a melegvizes medencéknél kell, mert a „fürdőfertőzések” zömét ezekben lehet összeszedni.

Ne adj esélyt a fertőzéseknek!

0020664_1.jpg ()

Az esetleges fertőzések miatt nem kell azonnal pánikolnod, hiszen szervezeted nagy valószínűséggel elég edzett ahhoz, hogy megakadályozza a kórokozók elszaporodását. Gombák például mindannyiunk szervezetében jelen vannak, de problémát csak akkor okoznak, ha tömegesen jelennek meg. Erre esélyük leginkább akkor van, ha szervezeted legyengült, mert például stresszelsz, elhúzódó antibiotikum kúrán estél át, vagy éppen túlzásba vitted a tisztálkodást és az édességfogyasztást. A fogékonyságot akár még az is fokozhatja, ha fogamzásgátlót szedsz. Ne feledd tehát, hogy optimális esetben a szervezet gondoskodik arról, hogy a kórokozók ne szaporodjanak el, de ehhez erős immunrendszer kell! Először is tehát edzened kell saját védekező rendszered: fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, vitaminkészítményt, mozogj rendszeresen, ha teheted, pihenj sokat, és bármilyen nehéznek tűnik is, próbálj stresszmentesen élni. Ezen kívül figyelj az intim területek tisztántartására: a hüvely ugyan öntisztul, de ez nem azt jelenti, hogy elhanyagolhatod a mosakodást. Az ugyanakkor szükségtelen, hogy naponta többször intimkészítményekkel, spray-kel, irrigálókkal bombázd a baktériumflórád. Mindezek mellett fontos, hogy próbáld elkerülni a veszélyforrásokat: szó sincs persze arról, hogy ne menj strandra, a tanácsainkat viszont fogadd meg!

Strandkisokos

– Kerüld a 32 C fokosnál melegebb medencéket, mert ezekben nagyobb a fertőzésveszély.
– Ha hajlamos vagy az intim fertőzésekre, csobbanás előtt helyezz fel a hüvelyedbe gombaellenes kenőccsel bekent tampont (a patikában segítenek ennek kiválasztásában), a pancsolás végén pedig távolítsd el. A tampon használatára menstruáció alatt is figyelned kell: az ugye természetes, hogy ezzel mész a vízbe, az viszont nem feltétlen jut eszedbe, hogy lubickilás után azonnal cseréld is ki! Erről ne feledkezz meg!
– Fürdőzés után töröld magad szárazra, különös tekintettel a combhajlatokra, intim testtájakra!
– Ne hagyd magadon a vizes fürdőruhát, mert a nedves műszálas anyag alatt hamarabb szaporodnak a gombák! Egyébként is kerüld a műszálas bugyikat, és a nagy melegben inkább a tampont válaszd a műanyag fóliás egészségügyi- és tisztasági betétek helyett!
– Öltözködésnél légy óvatos: meztelenül vagy vékonyka fürdőruhában ne ülj rá a kihelyezett padokra, székekre, és persze a földre se!
– Még véletlenül se trónolj a strand nyilvános vécéjének ülőkéjén, még akkor sem, ha frissen tisztítottnak tűnik. Ha ezt sehogy nem tudod elkerülni, legyen nálad speciálisan erre a célra készült védőpapír vagy fólia (drogériákban szerezheted be), bár végső esetben megteszi az is, ha az ülőkét zsepivel takarod be.
– Ne csak a vécéhasználat után, hanem előtte is moss kezet!
– Aranyszabály, hogy csak a saját fürdőruhádat, törülköződet, papucsodat használd!
– Strandolás után zuhanyozz le otthon is, de vigyázz: a túlzott intimhigiénia és hüvelyöblítés káros lehet!

Ne lábatlankodj!

Bármilyen fucsán hangzik, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők többsége nyáron fázik fel a legkönnyebben. Így – bármennyire jól esik – kánikulában se hűsölj mezítláb a hideg kövön állva, a jéghideg medencében vagy lavorban (eseteg a Kneipp-medencében) tapodva, mert ez óhatatlanul hólyaghuruthoz vezethet! Húzz tehát mindig papucsot a lábadra (szigorúan a sajátodat!), ha pedig strandolás után becsücsültök egy légkondicionált helységbe, zoknit se szégyellj magadra venni. Felfázást (és egyéb nőgyógyászati panaszokat, megnövekedett fertőzéshajlamot) okozhat az is, ha magadon szárítod meg a vizes fürdőruhát, így mondj le erről is. Ne feledd azt sem, hogy a kellemes(nek tűnő) hideg lábfürdőtől is lehűl a lábadban keringő vér, ez pedig a vesékbe jutva újabb gondokat okozhat.

A témáról bővebben a Maxima magazin legfrissebb számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X