Főoldal > EGÉSZSÉG > Takarékos tippek, hogy ezreket takaríts meg!

Takarékos tippek, hogy ezreket takaríts meg!

pénzügytakarékoskodásválság
0

Írta: and

Szenvedélyek fogságában Mi, nők sokszor vásárlással vigasztaljuk magunkat egy-egy problémás nap után vagy a nehezebb időszakokban. A költekezést követő elégedettségérzet azonban átmeneti, az új szerzemények egy-két hét múlva eltűnnek a szekrény mélyén, mi pedig bűnbánóan nézünk üres pénztárcánk fenekére… Elérkezett hát a tökéletes pillanat arra, hogy megszabaduljunk a káros szenvedélyeinktől (például az egészségünket és a […]

Szenvedélyek fogságában

Mi, nők sokszor vásárlással vigasztaljuk magunkat egy-egy problémás nap után vagy a nehezebb időszakokban. A költekezést követő elégedettségérzet azonban átmeneti, az új szerzemények egy-két hét múlva eltűnnek a szekrény mélyén, mi pedig bűnbánóan nézünk üres pénztárcánk fenekére… Elérkezett hát a tökéletes pillanat arra, hogy megszabaduljunk a káros szenvedélyeinktől (például az egészségünket és a pénztárcánkat egyaránt károsító dohányzástól). Nem árt tudatosítani: minden kisebb-nagyobb győzelem, amit önmagunk felett aratunk, hozzájárul ahhoz, hogy érettebbé, felelősségteljesebbé váljunk.

Válaszd az olcsóbb alternatívát!

A jóléti társadalmakban rengeteg olyan luxust engedünk meg magunknak, amire valójában egyáltalán nincs szükségünk. Az ezekről való lemondás során felborult értékrendszerünk egy kicsit helyre billen. Az anyagi javak helyett a figyelmünk lassan a család, a barátok, az igazi értékek felé fordul, ez pedig hosszútávon csakis jót tehet nekünk. A gazdasági válság alapjaiban rendezi át a szabadidős szokásainkat, és lassan talán eljutunk oda, hogy a családi program nem a „plázázás” lesz, hanem a kirándulások, a közös főzőcskézések és a nagy otthoni traccspartik. Ha nincs pénzed azokra a dolgokra, amelyekre vágysz, ne csüggedj, hanem használd a kreativitásod, és keress olyan helyettesítő megoldásokat, amelyek ugyanúgy jókedvre derítenek, ráadásul sokkal kevesebbe kerülnek! Összegyűjtöttünk néhány pénztárcabarát ötletet:

1. Költséges változat: Új ruhák vásárlása
Takarékos változat: Add el vagy cseréld el a régieket!

Próbáld meg eladni a megunt holmikat az interneten – az így szerzett pénzből aztán bűntudat nélkül költekezhetsz. Meglátod, ha egy kicsit nehezebben jutsz hozzá egy vágyott tárgyhoz, az értéke is megemelkedik a szemedben! Az is jó megoldás lehet, ha a barátnőiddel összegyűjtitek a már nem használt ruháitokat, és elcsereberélitek egymás között. Ki tudja, lehet, hogy az a szoknya, ami nálad ott porosodik a szekrényben, valamelyik barátnőd kedvenc darabja lesz!

0020652_1.jpg ()

2. Költséges változat: Baráti vacsora egy étteremben
Takarékos változat: Otthoni társasjátékozás

Valamelyikőtöknek bizonyára van egy-két jó társasjátéka, de még akkor is jól jártok, ha vennetek kell egyet, hiszen ez egyszeri kiadást jelent, később aztán annyiszor használhatjátok, ahányszor csak akarjátok! A közös társasozásból akár hagyomány is lehet, és egészen biztosan jól fogtok szórakozni, főleg, ha mindenki bedob a közösbe valami harapnivalót is.

3. Költséges változat: Mozi a pároddal
Takarékos változat: Otthoni DVD-zés vagy szabadtéri piknik

Egy plázamozi némi nassolással egybekötve súlyos ezrekbe kerül. Ehelyett vegyetek ki egy-két jó filmet a DVD-tékából (vagy kérjetek kölcsön barátoktól, kollégáktól), pattogtassatok kukoricát, készítsetek házi limonádét, és a kényelmes kanapén elheverve, összebújva „mozizzatok”! . Ínyenceknek ajánljuk: szerezzetek be egy projektort, és vetítsétek ki egy vászonra a filmeket! Ha mindezt a kertben, a csillagos ég alatt teszitek, felejthetetlen élményt szereztek magatoknak! A szabadtéri programok kedvelői szervezhetnek egy jó kis pikniket. Nem kell nagy lakomát csapni, vásároljatok néhány jól használható alapanyagot, egy üveg bort, fogjatok egy pokrócot, és csináljatok magatoknak egy különleges délutánt! A piknik persze a barátokkal is remek ötlet, ha pedig sokan vagytok, érdemes olyan helyet keresni (például egyikőtök kertjében), ahol tudtok bográcsozni vagy grillezni! A közös sütés-főzés mindig összehozza az embereket, és biztosan jobban fog ízleni az étel, ha ti magatok dolgoztatok érte!

4. Költséges változat: Egzotikus nyaralás
Takarékos változat: Belföldi pihenés

Annyi felfedeznivaló hely van hazánkban vagy a szomszédos országokban, miért kellene százezreket kifizetned ezért, hogy egy másik földrészre utazz? Vízre, napfényre, szép tájakra itthon is lelhetsz, ráadásul időt is spórolhatsz az értékes nyári szabadságból, ha közeli helyszínt választasz. Pároddal, családoddal üljetek be az autóba, vagy ami még jobb: pattanjatok fel a biciklire, és fedezzétek fel az országot!

A témáról bővebben a Wellness magazin augusztusi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X