Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 évvel hamarabb halnak a férfiak?

10 évvel hamarabb halnak a férfiak?

civilizációs tényezőkegészségélettartam
0

Írta:

A British Medical Journal című orvosi folyóirat legutóbbi számában közzétett tanulmány szerint azok a férfiak, akiknél több kockázati tényezőt találtak, kétszer-háromszor nagyobb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri probléma miatt, mint a többiek. A magas koleszterinszinttel és vérnyomással élő, dohányzó férfiak élettartama átlagosan egy évtizeddel volt rövidebb. Robert Clark, az Oxfordi Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 19 […]

A British Medical Journal című orvosi folyóirat legutóbbi számában közzétett tanulmány szerint azok a férfiak, akiknél több kockázati tényezőt találtak, kétszer-háromszor nagyobb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri probléma miatt, mint a többiek. A magas koleszterinszinttel és vérnyomással élő, dohányzó férfiak élettartama átlagosan egy évtizeddel volt rövidebb.

Robert Clark, az Oxfordi Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 19 ezer brit állami hivatalnok férfi adatait elemezte, akiknek egészségi állapotát a hatvanas években mérték fel, amikor életkoruk 40 és 69 év között volt. A résztvevők részletes adatokat szolgáltattak kórtörténetükről, életmódjukról és dohányzási szokásaikról, az orvosok pedig megmérték testsúlyukat, vérnyomásukat, tüdőfunkciójukat, valamint koleszterin- és vércukorszintjüket.

28 évvel az első vizsgálat után, 1997-ben hétezernél több résztvevőt újra felmértek.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X