Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 szuper tipp, amellyel megelőzheted a megfázást

4 szuper tipp, amellyel megelőzheted a megfázást

C-vitaminhagymainfluenzakézmosásmegfázásnáthaszauna
0

Írta:

Rosszul érzed magad, alig bírsz felkelni az ágyból, de nincs lázad, ezért mégiscsak bemész dolgozni – ugye ismerős? A megfázás ugyan jóval enyhébb betegség az influenzánál, mégis nagyon kellemetlen. Lássuk, hogyan tudod kivédeni a kórokozók támadását! 1. tipp: Moss kezet gyakrabban! Tévhit, hogy a megfázást a hideg idő és a test lehűlése okozza – ha […]

Rosszul érzed magad, alig bírsz felkelni az ágyból, de nincs lázad, ezért mégiscsak bemész dolgozni – ugye ismerős? A megfázás ugyan jóval enyhébb betegség az influenzánál, mégis nagyon kellemetlen. Lássuk, hogyan tudod kivédeni a kórokozók támadását!

1. tipp: Moss kezet gyakrabban!

Tévhit, hogy a megfázást a hideg idő és a test lehűlése okozza – ha így lenne, miért betegednénk meg a legnagyobb nyári kánikulában is? A tüneteket az a több mint százféle vírus okozza, amely emberről emberre terjed. Mindenképpen tartsd be a legfontosabb szabályt: miután hazaérsz a bevásárlásból, a munkából vagy akár egy rövid sétából, mindig alaposan moss kezet! Ha pedig valaki már beteg a családból, érdemes fertőtlenítened a közösen használt eszközöket, például a telefont vagy a számítógép billentyűzetét is!
Tipp: Azért a réteges öltözködésről se feledkezz meg, a kórokozók támadásának ugyanis kevésbé tud ellenállni a lehűlt vagy leizzadt test – a túl meleg és a túl lenge ruházat is a vírusok javára dolgozik!

0021296_1.jpg ()

2. tipp: Jutass a szervezetedbe minél több C-vitamint!

Bár számos kutató szerint a C-vitamin nem védi meg a szervezetet a megfázástól, az biztos, hogy lerövidíti a betegség időtartamát, és enyhíti a tüneteket is – ezért érdemes rendszeresen citromot, savanyú káposztát, grapefruitot és narancsot fogyasztanod! Az egészséges felnőttek napi ajánlott vitaminadagja 75-90 mg, de ha már náthás vagy, legalább 120 mg C-vitamint kell a szervezetedbe juttatnod!
Tipp: Az újabb kutatások szerint a cink tartalmú ételek is védelmet biztosítanak a megfázással és az influenzával szemben – a lencsében, a napraforgómagban, a zabpehelyben, a tökmagban, valamint a kagylóban és az osztrigában rengeteg cink van, ráadásul a fogyasztásukkal két legyet ütsz egy csapásra, ezek az élelmiszerek ugyanis hatékony afrodiziákumok!

3. tipp: Fogyassz sok-sok hagymát!

Ha már fáj a fejed és kapar a torkod, vesd be nagyanyáink vöröshagymás trükkjét – a hagymában lévő anyagok segítségével gyorsan megszabadulhatsz a kórokozóktól, a zöldség illóolajai pedig tisztítják a tüdődet, oldják a hörgő görcseit, így a köhögési inger sem kínoz majd! Készíts vöröshagyma teát: három közepes nagyságú fejet vágj kockákra, és főzd néhány percig egy liter vízben. Ha a főzet kihűlt, szűrd le: fogyaszthatod így is, de ízesítheted mézzel, vagy keverhetsz hozzá citromfű teát!
Tipp: Nemcsak a vöröshagyma, hanem a fokhagyma is antibakteriális hatású! Megelőzheted a náthát, ha szeptemberben-októberben hetente legalább kétszer fogyasztasz nyers fokhagymát. Kenheted pirítósra vagy ízesítheted vele a különböző salátákat is!

4. tipp: Sportolj a szabad levegőn!

Ne hagyd, hogy a hűvös idő visszatartson a mozgástól – a sport erősíti az immunrendszert, így ha rendszeresen jársz edzeni, a betegségek is nehezebben tudnak majd ledönteni a lábadról! Sétálj a szabad levegőn naponta legalább fél-egy órát: ha máshogy nem tudsz időt szakítani a mozgásra, legalább szállj le néhány megállóval hamarabb a buszról, és a maradék távot tedd meg gyalogosan, vagy egész egyszerűen hagyd otthon az autót!
Tipp: Ha eddig még nem tetted volna, most próbáld ki a szaunázást – a hideg víz és a forró levegő váltogatása erősíti az immunrendszert, sőt a méreganyagoktól is megszabadít! Vigyázat: szaunázás után ne indulj haza izzadtan, várd meg, amíg a tested hőmérséklete normalizálódik, különben betegség lehet a vége!

Ha szükséges, menj orvoshoz!
Mivel a H1N1 vírus okozta újinfluenza tünetei hasonlóak egy egyszerű megfázáséhoz, érdemes orvoshoz fordulnod, ha lázas vagy, fáj a fejed, köhögsz és tüsszögsz, folyik az orrod, esetleg hadmenésed van, vagy izomfájdalomtól szenvedsz! Még ha enyhék is a tüneteid, mindenképpen maradj otthon két-három napig, nehogy továbbadd a kórokozót!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X