Főoldal > EGÉSZSÉG > A leggyakoribb májbajok – Előzd meg őket!

A leggyakoribb májbajok – Előzd meg őket!

egészségmáj
0

Írta: and

A máj, testünk legnagyobb mirigye valójában anyagcsereszerv, amely szabályozza a szénhidrát-anyagcserét, zsírokat képez és alakít át, a felszívott fehérjéket lebontja és átalakítja, vérfehérjéket szintetizál, méregtelenít, és szerepet játszik a vérképzésben, hormonháztartásban. A legsúlyosabb, úgynevezett toxikus májbetegségeket elsősorban gyógyszerek és a környezetünkben lévő vegyi anyagok okozzák. Az ártalmatlannak tűnő szerek, mint például egyes antibiotikumok, fogamzásgátló tabletták, paracetamoltartalmú láz- […]

A máj, testünk legnagyobb mirigye valójában anyagcsereszerv, amely szabályozza a szénhidrát-anyagcserét, zsírokat képez és alakít át, a felszívott fehérjéket lebontja és átalakítja, vérfehérjéket szintetizál, méregtelenít, és szerepet játszik a vérképzésben, hormonháztartásban. A legsúlyosabb, úgynevezett toxikus májbetegségeket elsősorban gyógyszerek és a környezetünkben lévő vegyi anyagok okozzák. Az ártalmatlannak tűnő szerek, mint például egyes antibiotikumok, fogamzásgátló tabletták, paracetamoltartalmú láz- és fájdalomcsillapítók valójában lassan ölő mérgek. Használatuk előtt, különösen kisgyermekek esetében feltétlenül mérlegeljen, valóban szükség van-e rájuk, érdemes-e a májkárosodást kockáztatni érte. Hosszabb antibiotikumos kúra, évekig tartó fogamzásgátló-szedés esetén pedig rendszeressen ellenőriztesse a májfunkció-eredményeit, hogy biztos lehessen abban, minden a legnagyobb rendben van.

Enyhülés a májnak

A máj meghálálja a méregtelenítést, szüksége is van arra, hogy időről időre kicsit felszabadítsuk a terhek alól. Nagyon jó hatásúak a gyógynövényteák, a zöld teák, de vannak speciális májvédő teák is. Kiváló például a gyermekláncfű-gyökérből készült tea (egy teáskanál gyermekláncfű-gyökeret forrázzunk le három deci vízzel, hagyjuk állni nyolc-tíz percig, majd szűrjük le, naponta három csészével fogyasszunk).  A méregtelenítést elősegíthetjük sétával, szaunázással, vagy úgy, hogy harminc percre meleg vizes palackot helyezünk a májunkra, és így pihenünk.  Kiváló regeneráló a gyógynövényboltokban, bioboltokban beszerezhető máriatövismag-olaj.

Nyár, utazás, szerelem

Tekintettel a máj bonyolult szerkezetére és működésére, károsodásának súlyos következményei lehetnek. Leggyakoribb betegsége, a májgyulladás Észak-Európa, Ausztrália, az Amerikai Egyesült Államok és Japán kivételével a világon mindenütt elterjedt. Bárhol, bármikor utolérheti az embert, ezért ha valaki messzire utazik, és otthonától távol, idegen országokban, bérelt szobákban, kempingekben élvezi a szabadságot, esetleg másokkal közös mosdót, vécét kénytelen használni, nagyobb veszélynek van kitéve. Ráadásul a májgyulladásnak nevezett betegségek többfélék, lefolyásuk, következményeik is különbözőek. Szerencsére ma már léteznek olyan gyógyszerek, melyekkel a vírusok szervezeten belüli terjedését, és ami a legfontosabb: a máj elhúzódó gyulladását kezelhetik. Az egyik ilyen szer az alfa-interferon, mellyel biztató eredményeket értek el a krónikus hepatitisz C-fertőzöttek körében.

A Leggyakoribb májbajok
A megelőzés mindig jobb, mint az utólagos tűzoltás, ezért érdemes
megismerni a leggyakoribb májbetegséget, a hepatitiszt és annak alfajait.
– A fertőző májgyulladás, a „sárgaság” egyik kórokozója a hepatitisz A-vírus, amely emberi érintkezéssel, piszkos kézzel vagy szennyezett étellel-itallal terjed. Többek között emberi ürülékkel trágyázott, nyersen fogyasztott zöldségek, saláták, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatok a terjesztők. Szerencsére az A-vírus okozta betegségből két-három hét alatt általában következmények nélkül ki lehet gyógyulni, ha felismerik, és a beteg megkapja a szükséges gyógyszereket.
– Nem mondható el ugyanez a hepatitisz B-vírusról, amely ugyan csak közvetlenül vérrel, illetve fertőzött testnedvekkel szexuális úton terjed, viszont krónikus májgyulladást okoz, és az elhúzódó betegség súlyos, maradandó májkárosodást, májzsugort, néha májrákot is okozhat. Mivel kezelése mind a mai napig megoldatlan, a legjobb megelőzni a fertőzést. Ma már az összes vérkészítményt szigorúan ellenőrzik, és a megelőzést szolgálja az is, hogy Magyarországon 14 éves kor alatt mindenki számára kötelezővé tették a hepatitisz B-vírus elleni védőoltást. De felnőttek is megkaphatják, ha kérik háziorvosuktól.
– A hepatitisz C-vírus okozta betegség szintén vérrel és testnedvekkel terjed, és fertőződés esetén gyakran alakul ki maradandó májkárosodás.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin szeptemberi számában olvashatsz!

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X