Főoldal > EGÉSZSÉG > A mama kicsi fiacskája – Használati útmutató pasikhoz

A mama kicsi fiacskája – Használati útmutató pasikhoz

anyafiúkapcsolat
0

Írta: and

Minden férfi életében az édesanya az első, meghatározó nő. Az anya és az apa viselkedése hasonló arányban hat a fiúra, csak más szempontból. Az apától a nővel szembeni viselkedést, a hozzá való viszonyulást tanulja meg, míg az anyától azokat a dolgokat lesi el, amelyeket azután tudat alatt keresni fog eljövendő partnerében. Pótanya kerestetik? „A férfi […]

Minden férfi életében az édesanya az első, meghatározó nő. Az anya és az apa viselkedése hasonló arányban hat a fiúra, csak más szempontból. Az apától a nővel szembeni viselkedést, a hozzá való viszonyulást tanulja meg, míg az anyától azokat a dolgokat lesi el, amelyeket azután tudat alatt keresni fog eljövendő partnerében.

Pótanya kerestetik?

„A férfi ugyanazokat a dinamikákat szeretné újraélni partnerével, mint annak idején az édesanyjával – mondja dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus. – Az anyától tanuljuk a gyengédséget, az érintés művészetét, az érzelmek adásának és fogadásának képességét, és azt, hogy a szeretett ember mellett biztonságban érezzük-e magunkat, vagy folyamatosan rettegünk az elvesztésétől. Vagyis minden alapvető, meghatározó dolgot, amely fontos egy párkapcsolatban, az édesanyjától hozza a fiú.” Tetszik vagy sem, tudat alatt minden férfi az édesanyját keresi a párválasztás során. A szakember szerint sok esetben előfordul, hogy a férfi, akinek feldolgozatlan konfliktusa van az anyukájával, dacból vagy lázadásból teljesen más típusú nővel kezd. Ez az én védelmére szolgál, a férfi tudat alatt úgy véli, ezzel elkerülheti az édesanyjával, így a konfliktussal való szembenézést. Az esetek túlnyomó többségében azonban ezek a kapcsolatok halálra vannak ítélve, mert a férfi előbb-utóbb érezni fogja, hogy valami nincs rendben. Egyrészt nem lesz boldog egy olyan nő mellett, aki teljesen eltér attól a képtől, amire tudat alatt vágyik, másrészt a problémák szőnyeg alá söprése nem kínál jó megoldást. 

0021177_1.jpg ()

 A „titkárnő-effektus”

A pszichológus sűrűn találkozik olyan esettel, amikor a klasszikus háziasszony mama mellett felcseperedő férfi modern, vagány nőt választ, akit kevésbé köt le a főzés és a takarítás, sokkal inkább a karrierjére és az önmegvalósítására összpontosít. Egy ideig tetszik is neki a saját útját járó amazon, aki mindent megold, mellette pedig felfelé ívelő karrierjét is építgeti, ám az esetek többségében mégsem tud harmonikusan működni a kapcsolat, hiszen a férfi az édesanyja karakterét keresi a nőben, aki viszont fényévnyi távolságra van ettől. Ideig-óráig a férfi elviseli a jég hátán is megélő kedvest, de egy idő után hiányozni fognak neki a klasszikus alapértékek, és csak idő kérdése, mikor meri megfogalmazni saját maga és a környezete számára is, hogy ő igazából ízig-vérig háziasszonytípusra áhítozik. Ha ez megtörtént, vagy elválnak, vagy marad a házasság, és jön a „titkárnő-effektus”. Ekkor az történik, hogy a pasi az erős, határozott kedvest „kiegészíti” egy visszafogottabb, alacsonyabb státuszú, a feleségnél minden tekintetben gyengébb nővel, aki megadja számára a keresett értékeket, és aki mellett stabilitást érez, hiszen a nő felnéz rá. Szakértőnk szerint most éppen átmeneti állapotban élünk, ami pár évtized múlva véget ér, hiszen addigra sok emancipált nőtől született fiú fog párt keresni, így a határozott nőknek is több esélyük lesz.

Használati útmutató a pasikhoz

1. A konfliktuskerülő

– Mit tapasztalsz a párodnál? Kerüli a konfliktusokat és a problémák megbeszélését. Ha még a kapcsolat elején jártok, az első nagyobb gondnál szó nélkül felszívódik.
– Mi van a háttérben? Az anya fontosnak tartotta, hogy fia a nehézségekből ne lásson semmit. Mindig mosolygott, a gyereket nem akarta terhelni. A fiú pedig megtanulta, hogy negatív érzéseit nem fejezheti ki, mert arra nem fogadóképes az édesanyja.
– Megoldás: Éreztesd vele, hogy megvan a szabad döntési joga, hogy közeledjen feléd. Jobban teszed, ha kivársz, ne kezdj el veszekedni vele, hová tűnt, miért nem jelentkezett.

2. Az elköteleződés-fóbiás

Mit tapasztalsz a párodnál? Már évek óta együtt jártok, és bár állítja, hogy szeret, mégis ódzkodik az összeköltözéstől és a házasságtól.
– Mi van a háttérben? Az elköteleződéstől való félelem két, egymással ellentétes anya-fiú kapcsolatból indulhat. Az egyik esetben a pasid anyukája kissé elhanyagolta cseperedő fiát, aki emiatt abban a traumában nőtt fel, hogy bármikor elveszítheti a számára fontos embert. Ebben az esetben a fiatal férfit énvédelme arra kényszeríti, hogy lehetőleg ne alakítson ki érzelmileg erős kötődést. De ugyanide vezethet az is, ha az anya túl szoros kapcsolatot ápol a fiával. Ilyenkor a fiú tudat alatt úgy érzi, cserbenhagyná a mamát azzal, ha más nőt választana.
– Megoldás: A párodnak valószínűleg nagy személyes térre van szüksége. Ha ezt biztosítod számára, sikerrel járhatsz, ám azt vedd figyelembe, hogy minél idősebb agglegénnyel van dolgod, bizony annál nehezebb lesz hozzászoktatni őt az újfajta „életközösséghez”.

Anyóstípusok
Alain Braconnier francia pszichológus Anya és fiú című könyvében öt kategóriába sorolja az anyatípusokat. A szakember szerint a legtöbb anyában minden típusból fellelhető egy kicsi.
1. A rajongó anyós
Életének egyetlen értelme a fiacskája, akire férfiideálként tekint, és akiért feltétel nélkül rajong,
A fia: Nagy az önbizalma, bátor és magabiztos. Párkapcsolatában az anyától kapott feltétel nélküli szeretetet és rajongást keresi. Az erős, független nők nem érdeklik.
2. A távolságtartó anyós
Saját félelmei miatt távolságtartó a gyerekével, nem engedi közel magához sem lelkileg, sem fizikailag.
A fia: Szeretethiányban nőtt fel, nem bízik meg a nőkben, nem képes kimutatni az érzelmeit, olykor cinikusan viselkedik, hogy ne érezze magát kiszolgáltatottnak. Ha képes közel engedni magához valakit, akiben megbízhat, odaadó partnerré válhat.
3. A mindentől óvó anyós
Szeretné minél tovább magához láncolni a fiát. Birtoklását eltúlzott érzelmekkel próbálja érvényre juttatni. Vagy kényezteti, vagy pesszimizmusával riogatja gyermekét.
A fia: Érzelmileg sosem válik felnőtté, zárkózott, nehezen nyílik meg, gyakran zavarban van. Olyan nőt keres, aki gyerekként kezeli, terelgeti őt az életben.
4. A férfigyűlölő anyós
Állandó harcban áll a férfiakkal, azt szereti, ha minden úgy történik, ahogyan ő szeretné. Fiát mindenre alkalmatlannak tartja, és ezt folyamatosan a tudtára is adja.
A fia: Tart a nőktől, a velük való kapcsolattól. Domináns partnert keres, aki mellett alárendelt lehet. A szerep ellen azonban néha szóbeli, vagy akár tettlegességig fajuló agresszióval tiltakozhat, így vezeti le az anyjától elszenvedett megaláztatást.
5. Az „elég jó” anyós
Kiegyensúlyozott párkapcsolatban él, nem támaszt túlzott elvárásokat fiával szemben. Figyel a gyerekére, de saját szükségleteit, vágyait nem adja fel miatta.
A fia: Szereti és tiszteli az édesanyját, a tőle kapott minta alapján keresi a megfelelő társat és a boldog párkapcsolatot.

A témáról bővebben a Wellness magazin szeptemberi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X