Főoldal > EGÉSZSÉG > Kóros szőrösödés? Kezelési útmutató nőknek!

Kóros szőrösödés? Kezelési útmutató nőknek!

egészséghormonokszőrtelenítés
0

Írta:

Kóros állapot, ha nőkön fokozott szőrnövekedés jön létre a test azon részein, amelyeken ez a jelenség csak férfiakon szokott előfordulni (bajusz, szakáll, a hasa, mellkas) A betegséget idegen szóval hirzutizmusnak nevezzük. Ezeket a testrészeket férfihormon-függő, un. „androgén-dependens” régióknak is hívjuk. A fokozott  szőrnövés ezen típusától el  kell különíteni az un. „hipertrichózis” fogalmát, amely esetben a […]

Kóros állapot, ha nőkön fokozott szőrnövekedés jön létre a test azon részein, amelyeken ez a jelenség csak férfiakon szokott előfordulni (bajusz, szakáll, a hasa, mellkas) A betegséget idegen szóval hirzutizmusnak nevezzük.

Ezeket a testrészeket férfihormon-függő, un. „androgén-dependens” régióknak is hívjuk. A fokozott  szőrnövés ezen típusától el  kell különíteni az un. „hipertrichózis” fogalmát, amely esetben a szőrösödés az egész testre közel egyenletesen kiterjed. Mindkét típusú elváltozás hormonális eredetű, de míg hirzutizmusban a nőkben  élettani körülmények között kis mennyiségben is  termelődő férfi (androgén) hormonok túlműködése figyelhető meg, a hipertrichózisban más hormonális szervek (pl. pajzsmirigy) kóros működése ludas a tünetek kialakulásáért. A fokozott  szőrnövésnek sok oka van. Fontos hangsúlyozni, hogy a jelenséget nem szabad bagatellizálni, mert a látszólag „kisebb” kozmetikai probléma hátterében a hormonális szervek betegségei: gyulladásai, daganatai is állhatnak.

A hirzutizmus oka a férfi nemi hormonok fokozott  hatása a szőrtüszőkre. Ennek két fő oka lehet:

  • A férfi hormonok szintjének emelkedése a vérben
  • A hormonok iránti érzékenység fokozódása

A férfi hormonok nőkben a petefészekben és a mellékvesékben (ritkán más szervekben) képződnek. A hormonálisan kevésbé aktív férfihormont, a tesztoszteront, a vérben lévő fehérje, az SHBG („Sex Hormone Binding Globulin”) juttatja el a szervezet különböző részeibe. Az SHBG-ről lehasadó tesztoszteronból a bőrben különböző mennyiségben jelenlévő 5-alfa-reduktáz enzim egy rendkívül aktív férfihormont, a dihidro-tesztoszteront képezi, amely elsődlegesen bűnös a hirzutizmusért.

Milyen gyakori és hogyan állapíthatjuk meg a betegség fennállását?

Az USA-ban a fogamzókorú nők 10%-át érinti. A genetikai okok fontosságát jelzi, hogy egyes családokban, bizonyos népcsoportokban (mediterrán régiókban élőknél) lényegesen gyakoribb. A betegség diagnosztizálásához a „Ferriman-Gallway” által leírt módszert használjuk. Ennek lényege az, hogy a test 9 különböző részén határozzuk meg a  szőrnövekedés mértékét és azt számokban („score”) fejezzük ki. Az érték (index) kiszámolása endokrinológus feladata. Annyit azonban célszerű tudni, hogy a 8. érték alatt a hirzutizmus enyhe, a 44. érték felett súlyos mértékű.

Milyen betegségek állhatnak a hirzutizmus hátterében?

  • PCOS (policisztás ovárium tünet együttes)
  • Menstruációs hormonális zavarok
  • Mellékvesék túlműködése és daganatai
  • Kóros elhízás, fokozott inzulin szint
  • Petefészek egyes daganatai
  • Pajzsmirigy betegségei
  • Egyes gyógyszerek (hidantoin  készítmények, egyes hormonális fogamzásgátlók,  stb)

Sajnos az esetek többségében nemcsak a hirzutizmus tünetei  észlelhetők, hanem paradox módon a fokozott szőrnövés mellett egyes területeken (pl. hajas fejbőrön) a szőrzet ritkulása, kopaszodás is bekövetkezhet! Az endokrinológus feladata a fenti tünetek megtalálása és  kezelése.

Miből állnak a vizsgálatok?

A személyes találkozás során a tünetek kialakulási idejének, a kórelőzménynek a tisztázása, a korábbi gyyógyszerek, családi adatok felvétele.
– A beteg vizsgálata, a Ferriman-Gallway index kiszámítása.
– Bizonyos hormonális vizsgálatok
– Képalkotó eljárások (CT, MRI szükség estén)

A gyógyulás több tényezőtől függ:

  • A beteg korától
  • Az alapbetegség természetétől
  • A tünetek fennállásának idejétől (az előzetes epilálás rontja a gyógyulás esélyeit!)

Az alábbi  típusú gyógyszereket alkalmazhatunk (a betegség természetétől függően):

  • Csökkentik a férfihormonok termelődését és vérszintjét
  • Növelik a női hormonok mennyiségét és vérben, ill. a bőrben a szintjét
  • Gátolják az 5-alfa-reduktáz enzim működését a bőrben
  • Befolyásolják a kisiklott pajzsmirigyműködést

Összegezve: a hirzutizmus ma már gyógyítható, de célszerű az okok megkeresése. Az egyes epilálási módszerek egyrészt elfedhetik a bajt, másrészt éppen ellenkező hatást érhetnek el!

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus

Forrás: www.orvostkeresek.hu

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X