Főoldal > EGÉSZSÉG > Testmeleggel tölthető mobil?

Testmeleggel tölthető mobil?

hírmobiltalálmánytest
0

Írta:

Wulf Glatz 35 éves zürichi feltaláló fejlesztette ki az újgenerációs termoelektromos generátort, amely a hőt alakítja át elektromos árammá. Ehhez a hőforrás és a környezet hőmérséklete közti különbséget használja ki. Az eljárás a környezetet nem szennyezi. Ilyen áramfejlesztőket akár a központi fűtés készülékein is el lehet helyezni, vagy a motor melegével táplálható egy autó elektronikája, […]

Wulf Glatz 35 éves zürichi feltaláló fejlesztette ki az újgenerációs termoelektromos generátort, amely a hőt alakítja át elektromos árammá. Ehhez a hőforrás és a környezet hőmérséklete közti különbséget használja ki. Az eljárás a környezetet nem szennyezi. Ilyen áramfejlesztőket akár a központi fűtés készülékein is el lehet helyezni, vagy a motor melegével táplálható egy autó elektronikája, ami 10 százalékos üzemanyag-megtakarítást is jelenthet. A Glatz által kifejlesztett áramfejlesztők gyártása ráadásul tízszer kevesebbe kerül, mint a hagyományos áramfejlesztőké.

A találmány elnyerte a Swisselectric svájci áramszolgáltató 2009-es kutatási díját, amely 25 ezer svájci frank (4,4 millió forint) jutalommal jár. A díjjal minden évben egy olyan tudóst ismernek el, akinek munkája előrelépést jelent az elektromosságkutatás területén.

Forrás: MTI 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X