Főoldal > EGÉSZSÉG > A terhesség alatti dohányzás növeli a pszichózis kockázatát a gyerekeknél

A terhesség alatti dohányzás növeli a pszichózis kockázatát a gyerekeknél

gyermekhírpszichés problémákvárandósság
0

Írta:

Brit egyetemi kutatók 6356 tizenkét éves gyereket vizsgáltak, és kikérdezték őket olyan pszichotikus tünetek jelentkezéséről is, mint a hallucináció és érzékcsalódás. A csoport tagjainak 11 százalékánál, 734 gyereknél találtak pszichózisra utaló tüneteket. Stanley Zammit kutatásvezető, a Cardiffi Egyetem munkatársa elmondta, hogy becsléseik szerint “a kamaszok mintegy 20 százalékánál nem fejlődtek volna ki pszichotikus tünetek, ha […]

Brit egyetemi kutatók 6356 tizenkét éves gyereket vizsgáltak, és kikérdezték őket olyan pszichotikus tünetek jelentkezéséről is, mint a hallucináció és érzékcsalódás. A csoport tagjainak 11 százalékánál, 734 gyereknél találtak pszichózisra utaló tüneteket.

Stanley Zammit kutatásvezető, a Cardiffi Egyetem munkatársa elmondta, hogy becsléseik szerint “a kamaszok mintegy 20 százalékánál nem fejlődtek volna ki pszichotikus tünetek, ha anyjuk nem dohányzik” a terhesség alatt.

A terhesség alatti dohányzás kockázatait bizonyító egyre szaporodó adatok ellenére a brit nők 15-20 százaléka cigarettázik várandósan.

Az anyai dohányzás és a későbbiekben a gyereknél megjelenő pszichotikus tünetek kapcsolatának igazolására további vizsgálatok szükségesek – vélik a tanulmány szerzői.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X