A New England Journal of Medicine című szaklapban közölt tanulmányukban hangsúlyozták, hogy gyógyszerekkel kezelhető az állapot, így a csontvesztés megállítható. A megállapítás magyarázatot ad arra is, miért nem sikerül kálciummal és D-vitaminnal hatékonyan kezelni a csontritkulást azoknál, akik ezzel az emésztési rendellenességgel élnek. A gabonafélékban, például a búzában lévő gluténra érzékeny (coeliakiás) embereknél a vékonybél […]
A New England Journal of Medicine című szaklapban közölt tanulmányukban hangsúlyozták, hogy gyógyszerekkel kezelhető az állapot, így a csontvesztés megállítható.
A megállapítás magyarázatot ad arra is, miért nem sikerül kálciummal és D-vitaminnal hatékonyan kezelni a csontritkulást azoknál, akik ezzel az emésztési rendellenességgel élnek. A gabonafélékban, például a búzában lévő gluténra érzékeny (coeliakiás) embereknél a vékonybél gyulladása alakul ki, amely megakadályozza a tápanyagok felszívódását, puffadás, hasmenés jelentkezik, és mindez alultápláltsághoz vezet.
Az Edinburghi Egyetem kutatói szerint az oszteoprotegerin nevű fehérje lehet az összekötő kapocs a coeliakia és a csontritkulás között. A gluténérzékeny emberek 20 százalékánál olyan antitesteket találtak a kutatók, amelyek megakadályozzák az említett fehérje normális működését, ezért gyengülhetnek csontjaik.
Stuart Ralston kutatásvezető elmondta, hogy vizsgálataik szerint az állapot jól reagál a csontvesztés ellen alkalmazott szerekre. “Az antitestekre való tesztelés jelentős változást hozhat a gluténérzékenységgel élő embereknél” – mondta el Ralston a BBC hírportáljának.
Forrás: MTI