Főoldal > EGÉSZSÉG > Csontritkulást okozhat a gyulladásos bélbetegség

Csontritkulást okozhat a gyulladásos bélbetegség

bélgyulladáscsontritkulásegészség
0

Írta:

A New England Journal of Medicine című szaklapban közölt tanulmányukban hangsúlyozták, hogy gyógyszerekkel kezelhető az állapot, így a csontvesztés megállítható.  A megállapítás magyarázatot ad arra is, miért nem sikerül kálciummal és D-vitaminnal hatékonyan kezelni a csontritkulást azoknál, akik ezzel az emésztési rendellenességgel élnek. A gabonafélékban, például a búzában lévő gluténra érzékeny (coeliakiás) embereknél a vékonybél […]

A New England Journal of Medicine című szaklapban közölt tanulmányukban hangsúlyozták, hogy gyógyszerekkel kezelhető az állapot, így a csontvesztés megállítható. 

A megállapítás magyarázatot ad arra is, miért nem sikerül kálciummal és D-vitaminnal hatékonyan kezelni a csontritkulást azoknál, akik ezzel az emésztési rendellenességgel élnek. A gabonafélékban, például a búzában lévő gluténra érzékeny (coeliakiás) embereknél a vékonybél gyulladása alakul ki, amely megakadályozza a tápanyagok felszívódását, puffadás, hasmenés jelentkezik, és mindez alultápláltsághoz vezet.

Az Edinburghi Egyetem kutatói szerint az oszteoprotegerin nevű fehérje lehet az összekötő kapocs a coeliakia és a csontritkulás között. A gluténérzékeny emberek 20 százalékánál olyan antitesteket találtak a kutatók, amelyek megakadályozzák az említett fehérje normális működését, ezért gyengülhetnek csontjaik.

Stuart Ralston kutatásvezető elmondta, hogy vizsgálataik szerint az állapot jól reagál a csontvesztés ellen alkalmazott szerekre. “Az antitestekre való tesztelés jelentős változást hozhat a gluténérzékenységgel élő embereknél” – mondta el Ralston a BBC hírportáljának.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X