Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő! Az ondó lassítja a sejtek öregedését!

Megdöbbentő! Az ondó lassítja a sejtek öregedését!

hírondósejtöregedés
0

Írta:

Az eddig is ismert volt, hogy a spermidin nevű anyag, amely elsősorban a férfiak ondófolyadékában fordul elő, fontos szerepet tölt be a sejtnövekedésben. Frank Madeo és Tobias Eisenberg grazi kutatók most kiderítették, hogy a spermidin a károsodott sejteket is segít megjavítani, ezzel pedig megfékezi az öregedés folyamatát. Az anyag behatol a sejtmagba, és fiatalossá programozza […]

Az eddig is ismert volt, hogy a spermidin nevű anyag, amely elsősorban a férfiak ondófolyadékában fordul elő, fontos szerepet tölt be a sejtnövekedésben. Frank Madeo és Tobias Eisenberg grazi kutatók most kiderítették, hogy a spermidin a károsodott sejteket is segít megjavítani, ezzel pedig megfékezi az öregedés folyamatát. Az anyag behatol a sejtmagba, és fiatalossá programozza – magyarázták. 

Az eredményeket a Nature Cell Biology című nemzetközi szaklapban adták közre a Focus című német lap internetes kiadása szerint. Madeo és Eisenberg projektjük során hat ország tizenegy egyetemén 29 kutató munkáját koordinálták.

Könnyen lehet, hogy sikerült megtalálniuk az élet vizét. A spermidin mint természetes anyag a test minden sejtjében megtalálható különböző mértékben, mennyisége azonban a kor előrehaladtával folyamatosan csökken. Az eredmények a klinikai kutatások szempontjából is felettébb érdekesnek bizonyulhatnak, például az olyan korral járó betegségek esetében, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Az érdeklődők addig is fokozhatják a bevitelt – a spermidin ugyanis a grépfrútban, a búzacsírában és a szójababban is előfordul.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X