Főoldal > EGÉSZSÉG > Rettegünk a ráktól, a védőoltásokról keveset tudunk!

Rettegünk a ráktól, a védőoltásokról keveset tudunk!

egészségrákvédőoltás
0

Írta:

Duránszkai Gábor, a TNS közvélemény-kutató vezérigazgatója szerint a megkérdezettek mindössze 24 százaléka tudta azonosítani a védőoltást, mint a betegségek elleni védekezés egyik fegyverét. A megkérdezett nők a nőgyógyászati természetű daganatos betegségektől tartanak leginkább, ezek között is a méhnyakrákot tartották a legtöbben veszélyesnek, egy 7-es fokozató skálán 6,24-re értékelték. A válaszadók 61% tudta helyesen, hogy a […]

Duránszkai Gábor, a TNS közvélemény-kutató vezérigazgatója szerint a megkérdezettek mindössze 24 százaléka tudta azonosítani a védőoltást, mint a betegségek elleni védekezés egyik fegyverét.

A megkérdezett nők a nőgyógyászati természetű daganatos betegségektől tartanak leginkább, ezek között is a méhnyakrákot tartották a legtöbben veszélyesnek, egy 7-es fokozató skálán 6,24-re értékelték. A válaszadók 61% tudta helyesen, hogy a méhnyakrák legfőbb okozója a HPV, azaz a Humán Papillómavírus. A méhnyakrák elleni védőoltást a megkérdezettek fele szerint már kisgyermekkorban mindenkinek meg kellene kapnia, azonban az oltás mellett sokan gondolják helyesen, hogy a rendszeres nőgyógyászati szűrés elengedhetetlen a korai felismerésben és a megelőzésben.

Az összes megkérdezett nő 71 százaléka adatná be magának a méhnyakrák elleni oltást, míg a 10-17 év körüli lánygyermekes családokban, már 10-ből több, mint 8-an adatnák be lányuknak a HPV elleni vakcinát.

Duránszkai Gábor felhívja a figyelmet arra, hogy a méhnyakrák elleni oltás beadása nem csak a daganatos betegségek megelőzésében segít, hanem társadalmi hatását tekintve megvédi a szülőkorú nőket és hozzájárul a születésnövekedéshez, valamint a hazánkban sokat emlegetett demográfiai kérdés alakulását is pozitívan befolyásolja.

Az egyéb oltásokat tekintve, a válaszadók 26 százaléka adatna be magának a közeljövőben védőoltást a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen, és ez a vakcina vezeti azt a listát, ahol azt kérdezték, hogy melyik oltást kellene minden kisgyermekkorúnak megkapni.

Továbbá a felmérésből kiderült érdekesség, hogy a most még csak külön térítés ellenében elérhető HPV elleni védőoltást is beemelnék az ingyenes oltások sorába a Pneumococcus mellé.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X