Főoldal > EGÉSZSÉG > Százezrek halnak meg mellrákban évente! Előzd meg!

Százezrek halnak meg mellrákban évente! Előzd meg!

mellrákszűrés
0

Írta:

“A leghatékonyabb módja, hogy a nőket megvédjük az emlőrák miatti halálozástól, a rendszeres mammográfiás szűrés” – hangsúlyozta Blake Cady, a Harvard Egyetem orvosi iskolájának munkatársa telefonos sajtótájékoztatóján. A rendszeres szűrési programban részt vevő nők halálozási aránya 4,7 százalék, ezzel szemben a programban nem vizsgált nőknél 56 százalék a halálozási arány – tette hozzá a kutató, […]

“A leghatékonyabb módja, hogy a nőket megvédjük az emlőrák miatti halálozástól, a rendszeres mammográfiás szűrés” – hangsúlyozta Blake Cady, a Harvard Egyetem orvosi iskolájának munkatársa telefonos sajtótájékoztatóján.

A rendszeres szűrési programban részt vevő nők halálozási aránya 4,7 százalék, ezzel szemben a programban nem vizsgált nőknél 56 százalék a halálozási arány – tette hozzá a kutató, aki eredményeit az amerikai klinikai onkológusok társaságának a héten megrendezett találkozóján ismerteti részletesen.

Cady kollégáival 6997 massachusetts-i mellrákos beteg adatait tanulmányozta, akik 1990 és 1999 között vagy részt vettek mammográfiás szűréseken, vagy nem. Állapotuk alakulását 2007-ig követték nyomon. Az átlagosan 12,5 évig tartó követéses vizsgálat alatt 461 nő halt meg mellrákban. Közülük mintegy 75 százalék nem vett részt rendszeres szűrésen. Cady elképzelhetőnek tartja, hogy ezek a nők általában is rosszabb egészségügyi ellátásban részesültek.

Mellrák miatt évente 400 ezer nő hal meg világszerte, a fejlett országokban általában az ötven év fölötti nőknek ajánlják a rendszeres mammográfiás szűrést.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X