Főoldal > EGÉSZSÉG > Társat keresel? Használd az orrodat!

Társat keresel? Használd az orrodat!

párkapcsolatszaglásszerelem
0

Írta: and

Az orrunk ösztönösen tudja… A szakemberek szerint hiába távolodtunk el a természettől, az ember érzelmeit jelentősen befolyásolja a szaglás. Ez az érzékelésmód az ősi agyterülethez, a “szaglóagyhoz” kötődik, ami szaglószervünkből kap információkat, és melynek egy része bonyolult idegsejt kapcsolatokon keresztül az érzelemszabályozásért is felelős. A csecsemők már pár napos korban felismerik anyjuk tejének illatát, az ősi […]

Az orrunk ösztönösen tudja…

A szakemberek szerint hiába távolodtunk el a természettől, az ember érzelmeit jelentősen befolyásolja a szaglás. Ez az érzékelésmód az ősi agyterülethez, a “szaglóagyhoz” kötődik, ami szaglószervünkből kap információkat, és melynek egy része bonyolult idegsejt kapcsolatokon keresztül az érzelemszabályozásért is felelős. A csecsemők már pár napos korban felismerik anyjuk tejének illatát, az ősi idegsejtstruktúrák pedig rögzítik  az agyban a szüleink és testvéreink illatát. Kísérletek bizonyították azt is, hogy saját testszagunkat is képesek vagyunk felismerni pl. több ugyanolyan ruhadarab közül. 

0022102_1.jpg ()

A szaglás szerepe a párválasztásban

Régóta ismert tény, hogy  a párválasztásban, akárcsak az állatvilágban, fontos szerepet kap a szaglás. Arra azonban, hogy orrunk hogyan befolyásolja párválasztást, a genetikai kutatások derítettek fényt. Vajon miért van az, hogy egyes férfiak “testszagát” kimondottan visszataszítónak találod, míg Kedvesed testének illatától felpörögsz? Az evolúció során úgy alakult szexuális érdeklődésünk, hogy azt a partner válasszuk utódnemzésre, akinek a genetikai állománya a legjobban különbözik a miénktől, hiszen így születhet minél egészségesebb, szebb gyermekünk. (Ha egymáshoz genetikailag közelállók, pl. másodunokatestvérek stb. nemzenek utódot, az a genetikai hasonlóság miatt, génhibák, betegségek halmozódását eredményezi – példák erre, a királyi családok utódai.) A genetikusoknak sikerült azonosítaniuk az immunrendszer egyik fontos mutatóját, az MHC-t, (hisztokompatibilitási komplexet), amit egyben a genetikai különbözőség legfőbb mutatójának is tekintenek. A kutatásokból kiderült, hogy a nők azoknak a férfiaknak a testszagát találják a legvonzóbbnak, akiknek az MHC-je a legjobban különbözik a sajátjuktól vagyis a genetikai különbözőség a legkifejezettebb.  Tehát a szó szoros értelmében, szimatolással ismered fel igazi párodat!

Hormonjaid és a szaglás

A szaglás párválasztásban betöltött fontos szerepére világít rá az a vizsgálati tény is, hogy a nők szimata a peteérés idején érzékenyebb, úgy is mondhatnánk “kiszagoljuk” a megfelelő partnert, akivel utódot nemzhetünk. Hasonló módon, egy másik vizsgálatból kiderült az is, hogy a férfiak vonzóbbnak ítélik a nők illatát peteérésük idején, amikor termékenyek. A fentiek alapján érthető, hogy a hormonális fogamzásgátló tabletták szedése befolyásolja szaglásunkat, így nem mindig a megfelelő genetikai állományú partner választjuk. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy mielőtt még elköteleződnél és gyermeket vállalnál, próbáld ki, hogy a fogamzásgátló tablettaszedés “szünetében”, tehát ösztönösen, csak a szaglásodra hagyatkozva is vonzónak találod-e a partnered illatát.

Az orr vagy az agy?

Párválasztásban elsősorban ösztöneidre, vonzalmadra hagyatkozz, és a megfelelőnek vélt partner “kiszimatolása” után jöhet a tudatosság a kapcsolat építésében. Sajnos, fordítva nem működik a dolog. Ne feledd: ha két ember kapcsolatában a “kémia”, a kezdeti vonzalom hiányzott, az semmilyen “varázslattal, praktikával” nem teremthető elő.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X