Főoldal > EGÉSZSÉG > Közös kassza, külön kassza? – párterapeuta szemmel

Közös kassza, külön kassza? – párterapeuta szemmel

lélekpárkapcsolatpénzügyi gondokpszichológiaválság
0

Írta: and

Legtöbbször a pénzzel kapcsolatos konfliktusok nem a pénz teljes hiányából fakadnak, hanem abból, hogy nincs összhang a felek között abban, ki mire költi, amije van. A pénzhez való viszonyulásunkat meghatározzák a családunkból hozott értékeink, későbbi gazdasági tapasztalataink, környezetünk pénzhez való hozzáállása, és az, hogy milyen összeg felett gazdálkodhatunk havonta. Ha leszámítod kötelező napi kiadásaidat – […]

Legtöbbször a pénzzel kapcsolatos konfliktusok nem a pénz teljes hiányából fakadnak, hanem abból, hogy nincs összhang a felek között abban, ki mire költi, amije van. A pénzhez való viszonyulásunkat meghatározzák a családunkból hozott értékeink, későbbi gazdasági tapasztalataink, környezetünk pénzhez való hozzáállása, és az, hogy milyen összeg felett gazdálkodhatunk havonta. Ha leszámítod kötelező napi kiadásaidat – amit lakhatásra és élelemre fordítasz -, akkor a fennmaradó, “szabadon” elkölthető összegről való gondolkodásmódod hűen tükrözi pénzhez való viszonyodat. A szakértők szerint az emberek három típusba sorolhatók attól függően, hogyan viszonyulnak a pénzhez: 

1. típus: A Költekező
Mottója: a pénz élvezetet jelent.
Ha megspórolt pénzedet arra fordítod, hogy életed örömtelibb és kellemesebb legyen, akkor eszerint vélekedsz. Úgy gondolod, a “mának érdemes élni”, hiszen ki tudja, hogy mit hoz a jövő.
2. típus: A Spóroló
Mottója: a pénz biztonsági tartalék. 
Úgy gondolod, hogy a kötelező mindennapi kiadásaidon felül célszerű félretenned az ínséges napokra. Akkor érzed magad biztonságban, ha takarékoskodsz.
3. típus: Az “Ajándékozó”
Mottója: A pénzt meg kell osztani szeretteimmel
: A megspórolt pénzedet arra fordítod, hogy a hozzád közelállóknak örömet szerezz. Ajándékokat vásárolsz, programokat szervezel a családodnak, barátaidnak, s ha teheted, jótékonykodsz.

A párkapcsolatban tárgyalási alap lehet, ha a felek képesek megfogalmazni pénzhez való viszonyukat, még akkor is, ha az különbözik egymástól. Az, ahogy a pénzről gondolkozol, bizonyos határok között alakítható, és lehetséges egymáshoz alkalmazkodni. Például a “költekező” és “spóroló” hozzáállás nem biztos, hogy ellentétes, ki is egészítheti egymást. Az egyik fél lehet józan “fék” a pénzköltés terén, míg partnere megtaníthatja élvezni a pénz általi örömöket. Ha pénzhez való hozzáállásod egyezik a partneredével, akkor csupán abban kell megállapodnotok, ki kezeli a pénzügyeket, illetve ki melyik pénzügy területtel foglalkozik. Például az egyik fél feladja a csekkeket, míg a másik bevásárol stb.

0022376_1.jpg ()

Közös kassza vagy külön kassza?

A kapcsolat nyugalma érdekében és a későbbi félreértések elkerülése céljából tanácsos megállapodni a főbb költségvetési szabályokban. Különösen akkor fontos ez, ha eltérően gondolkoztok a pénzről. Érdemes áttekintenetek a kötelező havi kiadásokat, és dönteni arról, hogy a közös kiadásokból ki, milyen mértékben veszi ki a részét. Érdemes arról is beszélgetnetek, mennyit tudtok szabadidőre és szórakozásra költeni, és mennyit szeretnétek félretenni. Konfliktusokat előzhettek meg, ha nem csupán sodródtok, hanem kimondjátok, kinek, milyen igényei és elvárásai vannak a pénzügyek területén. Például, ha külön kasszán vagytok, akkor ki, mennyit képes beletenni a közös kiadásokba, és mit vár a párjától. Ha közös kasszán vagytok, akkor pedig mennyi az a szabad rendelkezésű összeg, amit kizárólag önmagadra szeretnél költeni.

Amikor a konfliktus oka nem csak a pénz….

A pénzügy problémák hátterében gyakran komolyabb párkapcsolati gondok húzódnak meg. Ha egyáltalán nem tudtok megegyezni a pénzügyi kérdéskben, sőt vitátok parttalanná válik, akkor valószínű, hogy nem csupán pénzügyi, hanem egyéb érzelmi, kapcsolati problémátok van. Sajnos gyakori, hogy a pénzügyek kontrollálásával akarja valaki saját kapcsolati dominanciáját biztosítani, befolyásolni szeretné partnere önállóságát. Előfordul az is, hogy a pénz felosztása miatt az egyik fél kevésbé érzi magát fontosnak, értékesnek. 

A kapcsolat komolyabb, egyensúlybeli problémáira utalhat:

  • ha partnered többet költ önmagára, barátaira, mint közös dolgaitokra vagy rád
  • rendszeresen korlátozza és kifogásolja azt, hogy mennyit költesz önmagadra
  • felelősségre von minden elköltött fillérért
  • vádol és gyanakszik amiatt, ahogy gazdálkodsz

Pénz és hatalom

A jól működő kapcsolatokban a felek egyenlőnek, egyformán fontosnak érzik magukat. Megbillent kapcsolati egyensúlyra utal, ha a két fél azon vitatkozik, hogy a pénzügyek kapcsán az egyik fél jogtalan előnyökhöz, hatalomhoz jut.

  • akaratod ellenére jóval többet áldozol a közös kasszába, mint a másik fél, vagy fordítva
  • téged elszámoltat, miközben titkolja saját pénzügyeit, kiadásait
  • a spórolt pénzt, többletjövedelmet nem osztja meg veled
  • vagy ellenkezőleg: elhalmoz mindennel amitől az “adósának” érzed magad

Amit közösen gondoljatok át:

  • Mire való a megspórolt pénz? Elkölteni, takarékoskodni vagy megosztani szeretnétek egymással?
  • Mennyi pénzre van szükségetek a “kötelező” kiadásokra?
  • Mennyit szeretnétek tartalékolni?
  • Mennyi legyen a közös kasszában, mennyi legyen a külön-külön kezelt összeg?
  • Beleláttok-e egymás kiadásaiba?
  • Mennyit szeretnél önmagadra költeni?
  • Meg kell-e beszélni a kiadásokat, vagy ki-ki “szabadon” költekezhet?
  • Ki dönt a pénzügyekben, vagy ki melyik területen szeretne dönteni?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X