Főoldal > EGÉSZSÉG > Szépséghibáid árulkodnak betegségeidről!

Szépséghibáid árulkodnak betegségeidről!

allergiaarcbőregészséghajszemtünet
0

Írta:

Egészséged érdekében időnként érdemes önvizsgálatot végezned: fontos megtudnod, hogy nem történt-e valamilyen változás bőröd, hajad vagy szemed állapotában! A Wellnesscafe összegyűjtötte, milyen jelekre kell odafigyelned! Táskás szem Hiába alszol eleget, mégis folyamatosan táskás a szemed? A duzzanatokat legtöbb esetben a felfokozott életritmus, a túlhajszoltság és a stresszes mindennapok okozzák, de vashiány, allergia és a máj, […]

Egészséged érdekében időnként érdemes önvizsgálatot végezned: fontos megtudnod, hogy nem történt-e valamilyen változás bőröd, hajad vagy szemed állapotában! A Wellnesscafe összegyűjtötte, milyen jelekre kell odafigyelned!

Táskás szem

Hiába alszol eleget, mégis folyamatosan táskás a szemed? A duzzanatokat legtöbb esetben a felfokozott életritmus, a túlhajszoltság és a stresszes mindennapok okozzák, de vashiány, allergia és a máj, a vese vagy a pajzsmirigy működésének zavara is állhat a háttérben. Ha a szervezeted nem jut elegendő vashoz, romlik a vérellátás minősége, a szemed alatti terület nem kap elég oxigént, így azonnal megjelennek a táskák. Ha a veséddel, a májaddal vagy a pajzsmirigyeddel van problémák, a szövetek közötti folyadéknak, ha pedig allergiás vagy, az irritáció hatására kitáguló hajszálereknek köszönheted a duzzanatokat.
Tipp: a vashiánynak és a vese-, máj- és pajzsmirigyműködés zavarának egyéb tünete is van – mindenképpen fordulj orvoshoz, ha folyamatosan fáradtnak érzed magad, és ha az utóbbi hónapokban felborult a ciklusod is! Egy teljes kivizsgálás fényt deríthet a szem alatti táskák kiváltó okára, de azért érdemes egy allergiavizsgálaton is részt venned!

Sápadt bőr

Egy átbulizott éjszaka vagy egy megterhelő munkanap után bárkivel előfordulhat, hogy a szokásosnál jóval sápadtabb, de ha egy ideje minden látható ok nélkül sápadt a bőröd, vashiányra és vérszegénységre gyanakodhatsz! Főleg akkor, ha folyamatosan gyengének és lehangoltnak érzed magad, fáradékony vagy, gyakran szédülsz, és a hajad is hullani kezdett. A vashiány viszonylag gyakran megjelenik várandós kismamáknál, serdülőknél és gyerekeknél, gyomor- és daganatos betegeknél, de akár a nem megfelelő táplálkozás is okozhatja.
Tipp: a tüneteiddel fordulj orvoshoz – a felírt gyógyszerek beszedése mellett azonban figyelj oda jobban a táplálkozásodra! Fogyassz rendszeresen tonhalat, lencsét, és zöld levelű zöldségeket, például spenótot, ezekben ugyanis rengeteg vas van! A C- és B-vitaminról sem szabad megfeledkezned, ezek segítik a vas felszívódását!

0022535_1.jpg ()

Hajhullás

Mostanában jóval több hajszál marad a fésűdben, mint korábban? Nem kell azonnal megijedned: ha például jól körülhatárolható foltokban kezdett hullani a hajad, nagy valószínűséggel gyulladásos góc van a szervezetedben – lehet, hogy lyukas valamelyik fogad, nőgyógyászati problémád, mandulagyulladásod, esetleg húgyhólyaggyulladásod van! Ha az egész hajkoronád ritkulni kezdett, vitamin- és ásványianyag-hiányra gyanakodhatsz, de akár a stressz, egyes gyógyszerek és a nem jól összeállított diéták is okozhatnak hajhullást!
Tipp: mielőtt még több tucat speciális sampont és balzsamot beszereznél, végeztess el egy teljes vér- és vizeletvizsgálatot, amely segítségével kiderítheted, mi áll a hajhullás hátterében! Táplálkozz tudatosabban: mindig figyelj oda arra, hogy megfelelő mennyiségű A-, B-, C- és E-vitamin, valamint vas és cink kerüljön a szervezetedbe, ezek ugyanis nélkülözhetetlenek a hajhagymák számára.

Sárgás szem és bőr

Akkor is érdemes orvoshoz fordulnod, ha úgy vetted észre, hogy mostanában sárgássá vált a szemed fehérje és a bőröd – ez a tünet ugyanis legtöbbször májbetegségre vagy vesekőre utal. A sárga színt a megnövekedett mennyiségű epefesték okozza, amelyet normál esetben a máj dolgoz fel: a bőr színe a halványsárgától a citromsárgás árnyalaton át egészen a zöldessárgáig terjedhet. Ha azonban az utóbbi napokban sok sárgarépát és sütőtököt ettél, nem kell aggódnod, ezek ugyanis picit mindig besárgítják az arcbőrt!
Tipp: mindenképpen menj el egy alapos belgyógyászati vizsgálatra, emellett érdemes bevetned természetes májerősítőket is: fogyassz máriatövisből, csalánból és hársból készült gyógyteát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X