Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 testrész, amit feltétlenül óvj a hidegben!

4 testrész, amit feltétlenül óvj a hidegben!

derékfájáshajápolásizületekmegfázás
0

Írta: and

Figyelj az ízületeidre! Reumás fájdalmakkal küszködő szüleid vagy nagyszüleid már sokadszorra mondják neked: kislányom, öltözz föl rendesen! Nem tréfálnak, ők már tudják, miről beszélnek. A porckopás egyik kiindulási pontja ugyanis lehet egy egyszerű ízületi megfázás is. Ennek oka, hogy amikor az ízület „megfázik“, tehát gyulladásba jön, könnyebben kopik a porc. Ezért van az, hogy gyulladt […]

Figyelj az ízületeidre!

Reumás fájdalmakkal küszködő szüleid vagy nagyszüleid már sokadszorra mondják neked: kislányom, öltözz föl rendesen! Nem tréfálnak, ők már tudják, miről beszélnek. A porckopás egyik kiindulási pontja ugyanis lehet egy egyszerű ízületi megfázás is. Ennek oka, hogy amikor az ízület „megfázik“, tehát gyulladásba jön, könnyebben kopik a porc. Ezért van az, hogy gyulladt ízületet nem szabad terhelni. Ha mégis ez történt, érdemes a patikában beszerezned porcképződést elősegítő készítményeket, hogy elkerülhető legyen a komolyabb károsodás. A legfontosabb persze az, hogy megelőzd a megfázást: nem szégyen például a vastag harisnya, sőt az üvegszálassal ellentétben még divatos is. Az ízületek melegen tartására sportoláskor is ügyelned kell, nehogy lehűljenek a porcaid: ha például télen bringázol, a lejtőn is tekerj. Azért kell így tenned, mert az ízületeknek nincs saját hőtermelésük, a környező izmok melegítik őket – ha ezeket a lejtmenetben pihenteted, kihűlnek az ízületek. Ezt megelőzendő praktikus a térdmelegítő is.

0022808_1.jpg ()

Féltsd a hajad!

A hidegtől agyhártyagyulladást ugyan nem kapsz – hiába hiszik ezt sokan –, mégis bőven van okod arra, hogy vizes kobakkal ne menj ki a szabadba. Ha így teszel, könnyen lehűl a fejbőröd – még akkor is, ha csak  egészen kicsit nedves a hajad. A vizes haj leginkább azért veszélyes, mert a víz párolog (még fagypont alatt is), és mint tudjuk, a párolgás hőelvonó folyamat – azt a bizonyos hőt pedig épp a testedtől, a fejbőrödtől vonja el (és ettől kihullik a hajunk vagy mi?). Az is árt, ha a hajszárítást követő egy órán belül mész ki sapka nélkül a hidegbe – ez azért van így, mert a szárítástól ugyan meleg a hajad, ám korántsem biztos, hogy száraz is – a legtöbbször csak az érzete az. Ráadásul a meleg hajra és fejbőrre gyakorlatilag azonnal kicsapódik a hideg levegőből a pára, amint kilépsz az utcára. Ez két okból is probléma: egyrészt vannak olyan korpásodást előidéző kórokozók, amelyek a lehűlt fejbőrön prímán tudnak szaporodni, másrészt ha kihűl a kobakod, könnyebben meg is fázol.

Óvd a derekad!

A felfázás ügy már kicsit kacifántosabb, felfázni ugyanis inkább nyáron lehet, mint télen; a dolog kiindulópontja pedig rendszerint egy jó kis fertőzés… Az persze nem árt, ha a derekadat ez idő tájt melegen tartod, hiszen ezt a részt nőként különösen óvnod kell. Az viszont sántít, hogy konkrétan a vesédet melegen kell tartanod. Ez hideg időben valóban így van (mint bármely más szerved esetében), de azt azért tudnod kell, hogy önmagában a hideg nem árt a vesédnek. Sőt ha például begyullad, kifejezetten javallott a jegelése. Annak tehát, hogy télen nem lógatod ki a derekadat, sokkal inkább abban van szerepe, hogy ezzel segítsd szervezeted védekezőképességét, azaz ne adj a fertőzéseknek támadási felületet azzal, hogy saját magad gyengíted a szervezetedet. Emiatt nem szabad hideg lépcsőre, kőre sem ülni (no és persze a petefészek védelme miatt). Klasszikus értelemben vett felfázást (húgyúti gyulladásokat és abból kiinduló kismedencei gyulladást) viszont télen is esélyesebben szedsz össze egy jó meleg termálfürdőben… Ezért fontos, hogy ügyelj a higiéniára.

Bírd bőrrel!

Megesik, hogy a fagyos szél kiszárítja, kicserzi a bőrödet – ez persze messze nem jelent akkora problémát, mint a gyulladásra utaló hidegérzékenység (lásd keretesünk), mégis eléggé kellemetlen jelenség. Ha orvosolni akarod, mindenképpen zsírosabb krémet használj, a könnyű hidratálót pedig felejtsd el a téli időszakban.

A témáról bővebben a Maxima 25. számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X