Főoldal > EGÉSZSÉG > A fertőtlenítőszerek segíthetik az ellenálló baktériumok kialakulását!

A fertőtlenítőszerek segíthetik az ellenálló baktériumok kialakulását!

baktériumegészségfertőtlenítőszerfertőzések
0

Írta:

Ír szakemberek a Pseudomonas aeruginosa nevű kórokozó terjedését vizsgálták, de állításuk szerint más kórházi szuperbaktériumokra is érvényes lehet megállapításuk. A P. aeruginosa baktérium egymagában felelős a kórházi fertőzések mintegy tizedéért. Ez az úgynevezett opportunista baktérium a legyengült immunrendszerű embereket támadja meg, jellemzően a tüdőt és a húgyutakat, valamint a sebeket fertőzi. Laboratóriumi kísérletekben kimutatták, hogy […]

Ír szakemberek a Pseudomonas aeruginosa nevű kórokozó terjedését vizsgálták, de állításuk szerint más kórházi szuperbaktériumokra is érvényes lehet megállapításuk.

A P. aeruginosa baktérium egymagában felelős a kórházi fertőzések mintegy tizedéért. Ez az úgynevezett opportunista baktérium a legyengült immunrendszerű embereket támadja meg, jellemzően a tüdőt és a húgyutakat, valamint a sebeket fertőzi. Laboratóriumi kísérletekben kimutatták, hogy a kórokozó gyorsan mutálódik, mely során ellenállóvá válik a benzalkonium-klorid (BSK) néven ismert fertőtlenítőszerrel szemben. A BSK igen gyakran alkalmazott fertőtlenítőszer, hatásos algák, gombák és baktériumok ellen. A megváltozott DNS-ű, mutálódott baktériumtörzs azonban a BSK négyszázszor nagyobb koncentrációját is kibírta.

Még nagyobb gondot okozhat, hogy eközben a ciproflaxin hatóanyagú antibiotikummal szemben is rezisztens lett, noha korábban nem találkozott ezzel a szerrel. A ciproflaxin élvonalbeli gyógyszere számos baktériumfertőzésnek, a lépfene fontos ellenszere.
  
Gerard Fleming, az Ír Nemzeti Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint komoly aggodalomra ad okot a megállapítás, hogy a fertőtlenítővel szemben rezisztens baktériumtörzs tízszer gyorsabban alakított ki ellenállóképességet az antibiotikummal szemben is, mint az alapbaktérium.
 
A kutatók az eredeti és mutálódott baktériumokat olyan környezetbe helyezték, amilyenbe a kórházakban is kerülnek: higított fertőtlenítős közegbe. A mutáns törzs jóval versenyképesebbnek bizonyult, rövid idő alatt lehagyta szaporodásban az eredeti baktériumtörzset. “Ez azt jelenti, hogy gondban vagyunk, a fertőtlenítő elősegítheti az antibiotikum-rezisztenciát” – mondta Fleming. A kutatók szerint mindez nem azt jelenti, hogy el kellene hagyni a fertőtlenítést, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy megfelelően kell alkalmazni a fertőtlenítőszereket.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X