Főoldal > EGÉSZSÉG > Ekcéma: bosszantó esztétikai problémák

Ekcéma: bosszantó esztétikai problémák

bőregészségekcémaszépség
0

Írta:

Az ekcémásoknak a kellemetlen tünetek mellett még a betegséggel járó esztétikai problémákkal is szembe kell nézniük. Az ekcéma sajátossága, hogy a viszketés mellett a bőr kiszárad, kipirosodik, durva, érdes felületűvé válik. Sokféle teória született arra vonatkozólag, hogy az ekcéma hogyan alakul ki, mi lehet a kiváltó oka: az öröklött tényezők ugyanúgy szerepet játszanak a betegség […]

Az ekcémásoknak a kellemetlen tünetek mellett még a betegséggel járó esztétikai problémákkal is szembe kell nézniük. Az ekcéma sajátossága, hogy a viszketés mellett a bőr kiszárad, kipirosodik, durva, érdes felületűvé válik.

Sokféle teória született arra vonatkozólag, hogy az ekcéma hogyan alakul ki, mi lehet a kiváltó oka: az öröklött tényezők ugyanúgy szerepet játszanak a betegség kialakulásában, mint a környezeti tényezők vagy az allergia.

Az ekcéma kezelésére több út kínálkozik: a szteroidos krémeket általában súlyosabb esetekben alkalmazzák, míg az enyhébb lefolyású ekcéma esetén a különféle homeopátiás készítményeket érdemes használni.

Mi az eckéma?
Az ekcéma a bőr hólyagos szövetelhalással járó gyulladása, amely különböző mértékű nedvedzéssel és hámlással is járhat. Vannak esetek, amikor a bőr kiszáradása és a hámlás a jellemző tünetek. A betegség akut változata esetében hólyagképződéssel is járó bőrgyulladás jelentkezhet (a hólyagok folyadékot tartalmazó, kiemelkedő elhalt bőrterületek). Az egyenetlenség ilyen esetben olyan megjelenésű, mintha a bőrfelszín „felforrna” – ez az „ekcéma” elnevezés alapjául szolgáló görög szó jelentése is. Jellegzetes tünet a felhámsejtek között kialakuló ödéma, amely a hámréteg szivacsszerű elváltozását okozza. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ekcéma mind gyermekek, mind felnőttek esetében a stresszhelyzetekkel teli életszakaszokban jelenik meg. Mint mindig, ebben az esetben is igaz, hogy az orvosnak a beteget kell meggyógyítania, s nem elég elmulasztania a tüneteket. Az ekcémának számos változata létezik: az allergia vagy irritáció miatt kialakuló kontakt dermatitistől az emlőkön jelentkező Paget-kórig, amikor a bőrgyógyászati tünetek hátterében a tejvezetékek rákos elváltozása áll. Súlyosbítja a betegséget, ha az érintett bőrfelület dörzsölés miatt károsodik, majd megvastagszik.
Forrás: Nestlé Életmód Iránytű sajtóközleménye

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X