Főoldal > EGÉSZSÉG > Tényleg karriergyilkos a terhesség?

Tényleg karriergyilkos a terhesség?

babakarriermunkavárandósság
0

Írta:

Dolgozol vagy főzöl? Az ausztrál CareerOne megbízásából készített felmérés szerint sok nő szakmai előmenetele akadályaként értékeli a terhességet. A közel 1500, dolgozó nő részvételével készült kutatás eredményei szerint ugyanis a megkérdezettek kétharmada úgy véli a gyermekvállalás negatív hatást gyakorol karrierjükre, és akadályát képezi a szakmai feljebbjutásnak. Mindemellett 75 százalékuk úgy véli, egy felsőszintű beosztás és […]

Dolgozol vagy főzöl?

Az ausztrál CareerOne megbízásából készített felmérés szerint sok nő szakmai előmenetele akadályaként értékeli a terhességet. A közel 1500, dolgozó nő részvételével készült kutatás eredményei szerint ugyanis a megkérdezettek kétharmada úgy véli a gyermekvállalás negatív hatást gyakorol karrierjükre, és akadályát képezi a szakmai feljebbjutásnak. Mindemellett 75 százalékuk úgy véli, egy felsőszintű beosztás és a család ellátás nehezen összeegyeztethető feladat lenne számukra.

A kutatás eredményeit a CareerOne Women’s Forum című rendezvényén értékelő ausztrál parlamenti képviselő, Bronwyn Bishop szerint a vizsgálat eredményei megerősítik azt a tényt, hogy az első gyermek megszülése után a nők szakmai előrejutása komoly akadályba ütközik. A képviselő álláspontja szerint a felmérésben adott válaszok azt a munkaadó mentalitást is tükrözik, miszerint szívesebben alkalmaznak, illetve léptetnek elő férfi munkavállalót, hiszen ők rugalmasabbak, könnyebben alkalmazkodnak a feladatokhoz, mivel rendszerint nem kell a gyerekekért rohanniuk az iskolába, sem szabadságot kivenniük a betegség miatt.

A CarreerOne sajtóközleményében nem tért ki arra, hogy a megkérdezettek milyen szférában, beosztásban dolgoznak, sem arra, milyen arányban voltak köztük a gyermekes illetve a gyermektelen dolgozók.

Forrás: Az ELTE TáTK hírlevele


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X