Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 hasznos dolog, amit a NASA fejlesztett ki, de mi is használjuk

5 hasznos dolog, amit a NASA fejlesztett ki, de mi is használjuk

egészségNASAtalálmány
0

Írta:

Több mint fél évszázada végez a NASA (az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala) kutatásokat azért, hogy a világűrbe utazók még nagyobb biztonságban és kényelemben legyenek. A NASA által fejlesztett eszközöket sokszor mi is használjuk a mindennapokban egészségünk megóvása érdekében. Lássuk, melyek ezek! 1. Kézi porszívóEzt a szerkezetet korábban azért fejlesztették ki, hogy az űrhajósok ruhájáról le […]

Több mint fél évszázada végez a NASA (az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala) kutatásokat azért, hogy a világűrbe utazók még nagyobb biztonságban és kényelemben legyenek. A NASA által fejlesztett eszközöket sokszor mi is használjuk a mindennapokban egészségünk megóvása érdekében. Lássuk, melyek ezek!

1. Kézi porszívó

Ezt a szerkezetet korábban azért fejlesztették ki, hogy az űrhajósok ruhájáról le tudják tisztítani a szennyeződést – ma már számos háztartásban fellelhető ez a praktikus háztartási gép, amellyel könnyen megszabadulhatunk a portól.

2. Infra-hőmérő

Ez a műszer igen praktikus és népszerű. Eredetileg az infrafény arra szolgált, hogy az űrhajósok meg tudják mérni a különféle csillagok és bolygók hőmérsékletét. Ezt a technológiát fejlesztették tovább a mindennapokban is haszálatos infra-hőmérőbe.

3. Bevonó a szemüveglencsékre

A kereskedelmi forgalomban lévő szemüvegek lencséjét már régóta egy speciális műanyagból gyártják, de nagy gondot jelentett, hogy ezeknek a felülete nagyon hamar megkarcolódott és rontotta a látást. A NASA éppen ezért kifejlesztett egy olyan bevonó réteget, amely megóvja a szemüvegek lencséjét a sérülésektől – a szemüvegek így tízszer ellenállóbbak lesznek a külső hatásokkal szemben.

4. Ízületvédő gél

A speciális állagú gélt először Neil Armstrong holdjáró bakancsánál alkalmazták. Azóta számos sportcipőnél hasznosítják ezt a technológiát, s ezzel óvják az ízületeket az erős igénybevételtől.

5. UV- szűrő

A szemünkre is ártalmas UV-sugárzás kiszűréséhez kifejlesztették az UV- szűrőt. A mai napszemüvegek legtöbbje ma már hatékony védelmet nyújt a káros UV-sugárzás ellen.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X