Főoldal > EGÉSZSÉG > Ciki a pasid? Segítünk!

Ciki a pasid? Segítünk!

párkapcsolatpasiszerelem
0

Írta:

Édes kettesben ő az igazi, de barátnőid mégis visszafogottan nyilatkoznak róla, vagy éppen kerülik a társaságotokat, ha együtt vagytok? Esetleg a társaságban látszólag minden rendben, csak te érzed úgy, hogy percenként pirulnod kell a párod miatt? Bizony gyakran előfordul, hogy egy kapcsolat csak négyszemközt harmonikus, mihelyt mások is megmérik, valami nem stimmel vele. Mielőtt menekülőre […]

Édes kettesben ő az igazi, de barátnőid mégis visszafogottan nyilatkoznak róla, vagy éppen kerülik a társaságotokat, ha együtt vagytok? Esetleg a társaságban látszólag minden rendben, csak te érzed úgy, hogy percenként pirulnod kell a párod miatt? Bizony gyakran előfordul, hogy egy kapcsolat csak négyszemközt harmonikus, mihelyt mások is megmérik, valami nem stimmel vele. Mielőtt menekülőre fognád, fontold meg a következőket: lehet, hogy rosszul választottál, de az is előfordulhat, hogy a baráti körödet választottad rosszul és most találtál rá az igazán neked valóra. Ugyanúgy lehet, hogy tényleg a pasid valamelyik tulajdonsága irritáló, de képes változni és csiszolódni, ha jó hatások érik. És sajna a harmadik út is lehetséges: tényleg ciki a pasi. Tippeket adunk, hogyan és meddig tartson a kompromisszum-keresés.

1. “Más típusú lánnyal még lehet boldog”

A barátaim szerint volt néhány extrém pasim – kezdi Urbán Orsi, fiatal jogászlány. – Nehéz megmondani, hogy egy férfi mitől lehet ciki, de nálam például ilyen faktor, ha valakinek furcsa gondolatai vannak, és ezeket nemcsak neked, hanem még nyílt színen is hangoztatja…” Ha valaki nehéz eset, az leginkább akkor ütközik ki Orsi szerint, ha társaságban is „próbára” van téve, hiszen a barátok szemüvegén keresztül feltűnhet olyasmi, ami négyszemközt nem feltétlen jönne elő. „Többször volt olyan, hogy az amúgy rettentő nyugodt természetem ellenére az aktuális párommal minden buli végére valami drámázás alakult ki, természetesen a többiek előtt” – említi a jogászlány, aki szerint a barátai ilyenkor rendkívül diplomatikusak voltak, sosem tették szóvá a történteket. Orsi szerint a vállalhatatlannak tűnő férfi nem feltétlenül kell, hogy mindenki számára ciki legyen. Tapasztalata szerint más mentalitású lányból szinte biztos, hogy adott rossz megnyilvánulás vagy szokás más reakciókat vált ki. Egy dolgot azonban leszögez: ha valakinek már a kapcsolat legelején szúrja valami a szemét, és az a férfi megingathatatlan alaptulajdonságának látszik, sok jövője nincs a dolognak. „Nagyjából az elején látható egy kapcsolatban, sőt, te is kiszúrod magatokon, hogy pontosan mi lesz a kapcsolat veszte. Valami, amivel már a kezdetektől nem tudsz megbékélni” – állítja a huszonéves lány.
Maxima tipp: Az ilyen helyzet nem egyszerű, választásainkat ilyenkor nemcsak a barátaink, de magunk is furcsának tartjuk több hasonló kapcsolat eset után. A „drámázások” során a bíró, a megmentő, az áldozat (…) szerepkörébe bújunk.  Játszmáink egyébként szolgálhatnak arra, hogy ne kerüljünk bizalmas közelségbe egymással. Érdemes elgondolkodni, miért fél egyik-másik fél az intimitástól.

0023537_1.jpg ()

2. „Maga volt a megtestesült nemtörődömség”

Németh Klaudia egy férfit ragad ki a múltjából, szinte gondolkodás nélkül, akivel pontosan a ciki megnyilvánulásai miatt lett vége a kapcsolatának, még évekkel ezelőtt. „Hogy a srác miért volt vállalhatatlan? Mert maga volt a megtestesült nemtörődömség, a rossz értelemben vett bohémság, a klasszikus hangulatember-figura” – szakad ki az indulat a fővárosi ügyvédjelölt lányból. A férfival kapcsolatban a lány egész baráti köre figyelmeztette, sőt, a fiú barátai is, hogy ne kezdjen ki vele. A srác sokszor már a randikra is úgy érkezett, hogy bőven fogyasztott alkoholt. Mindig mindenhonnan elkésett, nem lehetett rá számítani szívességek tekintetében. „Előre tudtam, milyen, de két dolog mégis elnyomta bennem: hogy nagyon jó pasi, és ha odatette magát, ellenállhatatlan kisugárzása volt. Később bebizonyosodott: ha épp jó periódusában csípte el az ember, akkor este váratlanul képes volt értem beállítani talpig kicsípve, autóval, egy csokor virággal, és elvitt vacsorázni” – említi Klaudia a pozitív példákat. Szerinte sor gázos tulajdonsággal együtt lehet élni, ha a másik törekszik változtatni azokon. Érdemes azonban elgondolkodni akkor, ha sok-sok ilyen van. Vajon nem bennünk van a hiba, nem választottunk rosszul? „Kutyából nem lesz szalonna. Ez volt a suta tanulság, és azóta is sokan kérdezik, hogy tudtam vele együtt lenni. Szerintem az ember mindig maga dönti el, hogy neki mi a jó, és hiába a család-barátok kampányakció a pasi ellen vagy mellett, a végső szó úgyis a miénk.”
Maxima-tipp: Érdemes kilépni egy olyan kapcsolatból, amely bár erőteljes vonzalomra épült, de nem működött a mindennapokban. Nem egyszerű a partnerünkre vonatkozó igényeinket tisztán látni, főleg a kapcsolat kezdetén. Egy válás során mindig fele-fele szerep jut mindkét félnek, és bizony nem tudatosan megdolgozunk azért is rendesen, hogy elhagyjanak minket… Egy párkapcsolat arról is szól, hogy csiszolódunk egymáshoz, de ez nem azt jelenti, hogy szépen kifaraghajuk belőle azt a valakit, akire szükségünk van. Felismerni azt, hogy rosszul választottunk mindenképp siker.

“Beállított egy hátszélességű tetkóval”

Megkérdeztem a barátaimat, mert ők objektívek, és azt mondták, hogy nekem nem volt gázos pasim. Szerintem volt, sőt, néha vonzom is őket” – gondolkozik el Nagy Lilla nyelvtanár. „Volt egy srác, aki például akkor kezdett vállalhatatlanul viselkedni, ha a kelleténél többet ivott. Emellett még pénze sem nagyon volt, és megesett, hogy éjszaka nem a barátainkkal buszoztunk, hanem gyalogoltunk, mert nem volt pénze buszjegyre, és nem hagyta, hogy kifizessem” – meséli a történetet, ami visszatekintve neki volt inkább ciki, hiszen a barátai csak jót mosolyogtak a dolgon. „Szerintem, ha valaki igazán ciki, azt négyszemközti is érzi az ember. Egyébként szent meggyőződésem, hogy az igazi szerelem felülír minden ilyen érzést. Magamból indulok ki: van egy srác az életemben, aki a barátaim szerint vállalhatatlanul éli a mindennapjait. De a szerelem kitolja a toleranciaküszöböt, és ki tudja zárni a barátok rosszallását is” – mondja a nyelvtanárként dolgozó lány. Lilla szerint férfifüggő, hogy mennyire lehet betörni vagy megváltoztatni a másikat, ha valami nem tetszik benne, és vannak dolgok, amivel együtt lehet élni. „Ami szerintem végképp kizáró ok, az a szélsőséges politikai nézet. Volt egy srác, akiről előre tudtam, hogy szélsőségesen jobboldali. Ez nem derült ki egy ideig, aztán egyszer beállított hozzám, és megmutatta, hogy a hátára varratott egy a politikai nézeteit hűen mutató tetkót, és mondtam neki, hogy akkor itt fejeztük be. Lehet együtt élni olyan emberrel, aki más politikai nézeteket vall, de azért az ilyen szélsőségek vállalhatatlanok” – összegzi tapasztalatait a lány.
Maxima-tipp: Van egy határ, ami után már komolyan el kell gondolkodni, hogy a kapcsolat vállalható-e. A túl meredek különbözőség a vonzalmat gyengíti, megszüntetheti.  Baráti körben, ha nagyon harsány a probléma, érdemes szólni a párnak, a külső észrevétel mindig jobban hat. Érdemes tovább megfigyelni önmagunkat is egy kapcsolatban. Lehet, hogy nem tudatosan egy játszmához keresünk partnert. Például a lelkünknek jól esik a dac, az ellentmondás, és megkeressük azt a pasit, aki valamiben nagyon más (politikai nézet).

A témáról bővebben a Maxima magazin 2. számában olvashatsz!

 

 

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X