Főoldal > EGÉSZSÉG > Hihetetlen! Ölhet a televíziózás!

Hihetetlen! Ölhet a televíziózás!

egészségtelevízió
0

Írta:

A hosszas tévézés a szívre is káros hatással van – állítják ausztrál kutatók.  ”Negyvenhat százalékkal nagyobb esélyük van különböző okok miatti elhalálozásra a napi négy óránál többet tévézőknek azokhoz képest, akik két óránál kevesebbet üknek a képernyő előtt. Előbbiek esetében 80 százalékkal magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata” – közölte David Dunstan, a melbourne-i […]

A hosszas tévézés a szívre is káros hatással van – állítják ausztrál kutatók.

 ”Negyvenhat százalékkal nagyobb esélyük van különböző okok miatti elhalálozásra a napi négy óránál többet tévézőknek azokhoz képest, akik két óránál kevesebbet üknek a képernyő előtt. Előbbiek esetében 80 százalékkal magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata” – közölte David Dunstan, a melbourne-i székhelyű Baker IDI Heart and Diabetes Institute kutatója.

A szakemberek hat éven át 8800 ausztrál televíziózási szokásait vizsgálták, eltekintve olyan tényezők hatásaitól, mint a kor, a nem, a dohányzás, a testsúly vagy a testmozgás. Dunstan közlése szerint az ausztrálok átlagosan napi három órát televízióznak. A vizsgálat során megállapították, hogy még azok az emberek is, akik rendszeresen végeztek testmozgást, potenciálisan károsították szervezetüket azáltal, hogy hosszú időn keresztül ültek. 

Minden egyes óra, amelyet az emberek a televízió előtt töltöttek, naponta 18 százalékkal növelte a szív- és érrendszeri betegségek és 9 százalékkal a rák kockázatát. A megnövekedett kockázatot nem csak az elhízottaknál, hanem az egészséges testsúlyúaknál is tapasztalták, mivel a hosszas ülés egészségtelen hatással van a vércukorra és a vérzsírszintre – magyarázták a kutatók. 

“Ez a kutatás az sugallja, hogy a rendszeres testmozgáson túl az embereknek kerülniük kell a hosszas ülést akár a televízió előtt, akár munkaidőben vagy autóutaknál. Ami a tévét illeti, hangsúlyos üzenetünk az, hogy kapcsolják ki, álljanak fel és mozogjanak!” – hangoztatta Dunstan.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X