Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudd meg, miről árulkodik a születési sorrend!

Tudd meg, miről árulkodik a születési sorrend!

családfelnőttönbizalomszületési sorrendtestvér
0

Írta: and

Személyiséged alakulására hatással vannak az öröklött genetikai tényezők és a környezeti hatások. Így érthető az is, hogy gyermekkori családunkban elfoglalt helyünk, a születési sorrend és a testvérrel/testvérekkel való kapcsolat is meghatározza azt, hogy milyen a személyiségünk. A születési sorrenddel kapcsolatos kutatásokban gyakran a hétköznapi megfigyelés, tapasztalat érvényesül, mivel nehezen elkülöníthetők az örökletes és környezeti hatások – ám […]

Személyiséged alakulására hatással vannak az öröklött genetikai tényezők és a környezeti hatások. Így érthető az is, hogy gyermekkori családunkban elfoglalt helyünk, a születési sorrend és a testvérrel/testvérekkel való kapcsolat is meghatározza azt, hogy milyen a személyiségünk. A születési sorrenddel kapcsolatos kutatásokban gyakran a hétköznapi megfigyelés, tapasztalat érvényesül, mivel nehezen elkülöníthetők az örökletes és környezeti hatások – ám a kutatók igyekeznek erről a területetről is minél több tudományos adatot gyűjteni.

Ha te voltál az első a sorban …

Az elsőszülöttre irányul az egész család figyelme, majd a testvér(ek) születése letaszítja őket “trónjukról”, amely valódi veszteség számukra. Később is igyekeznek kivívni a megkülönböztetett figyelmet, megpróbálnak valamiben “nagyon jók” lenni. Nagytestvérként modellül szolgálnak a kisebbek számára, ők a hangadók, a kicsik utánozzák őket. Vezető, igazságosztó pozícióba kerülhetnek a testvérsorban. A karriertanácsadók szerint az elsőszülöttekből gyakran ambíciózus, magabiztos vezetők válnak. Az elsőszülött olykor nevelői, szülőpótló pozicíóba is kerülhet testvérei mellett – ilyen “anyáskodásra” inkább a kislányok képesek. Az elsőszülöttek teljesítménycentrikusak, gondoskodók, kötelességtudóak. Mivel az elsőszülöttet tapasztalatlan, fiatal szülőpár várja, a szülők bizonytalansága, szorongása az első gyermek későbbi fejlődésében is megmutatkozik. Mivel túlóvják a gyermeket, az elsőszülöttek gyakran szorongóbbak, bizonytalanabbak lehetnek testvéreiknél, kerülik a versengést. A kezdő szülők az elsőszülött gyermek nevelése során szigorúbb szabályokat, több elvárást támasztanak, míg pl. a harmadik gyermekre már csak akkor szólnak rá, ha komolyabb bajt követ el.

Ha te voltál a második a sorban …
 
A másodszülöttet már magabiztosabb szülők várják, akik több önállóságot, teret engednek a gyermeküknek. A másodikként született gyermek kevésbé szorongó, magabiztosabb, szabadabb. Bátran kezdeményez, kevésbé akar megfelelni másoknak. Kicsi korkülönbség esetén örök versengés alakul ki a másodszülött és idősebb testvére között, főleg ha azonos neműek. A másodszülött számára természetadta tény, hogy rajta kívül van még gyermek a családban. Ezért sokkal alkalmazkodóbb testvérénél. A karrierszakértők terminusával élve, ha az első gyermek a “vezérigazgató”, akkor a második a “vállalkozó”, mivel kreatívabb, szabadabb, kockázatvállalóbb. Ha a másodszülöttet újabb gyermek követi a családban, akkor középső gyermekké, amolyan “szendvicsgyermekké” válik. Se nagy, se kicsi és különben is, mindkét pozíciót megtapasztalta már. Így aztán keresgéli, mivel is tűnhetne ki, hiszen se a “legnagyobb”, se a “legcukibb” nem lehet. Mivel mindkét pozíciót ismeri, sokszor ő a békebíró a testvérei között. Mivel megtanulja középsőként, hogy “ne zavarja senki köreit” igen függetlenné és találékonnyá válik. Gyakran talál a családon kívül, a kortársai körében barátokat, akik díjazzák diplomáciai érzékét.

0023622_1.jpg ()

Ha te voltál a legfiatalabb a sorban…

A legfiatalabb gyermek az idősebb testvérek mellett vagy akár az idősödő szülők “kései ajándékaként” elkényztetett helyzetbe kerül. A szülők egyfajta “jutalomjátékként” élik meg a nevelését. Akkor is reflektorfényben van, ha semmit nem tesz érte. Az ilyen gyermekek felnőttként is bájosak, kreatívak, ugyanakkor nem törtetőek, akár lusták is lehetnek. A családok legfiatalabb gyermekei jól érzik magukat a bőrükben, kevésbé szorongóak, de kevesebb bennük az ambíció, hiszen nem kell harcolniuk semmiért. Sokszor lassan érnek, mert gyermeki pozícióban, otthon tartják őket a szülők a nagyobb testvérek “kirepülése” után. Felnőttként is fontos számukra a közkedveltség, rivaldafény.

Ha egyke voltál…

Az “egykék” sokban hasonlítanak a legidősebb gyermek helyzetéhez, sőt hatványozottan érvényesülnek. A szülők minden energiájukat egyetlen gyermekük nevelésére fordítják s mindent tőle várnak. Így az “egykék” szorongóbbak, mindig a tökéletességre törekednek és szeretnének megfelelni az elvárásoknak. Állandóan a központban szeretnének lenni, keresik a kizárólagosságot. Mivel sokat vannak felnőttek között, vonzódnak az idősebbekhez. Olykor koraérettek.

Ikerhelyzetben

Az ikreknek kell talán a legtöbbet küzdeniük személyiségük egyedi mivoltának elismertetéséért. Mivel születésük óta egyenrangú státuszban vannak, legtöbbször egyformán bánnak velük a szülők. Ám az is lehetséges, hogy valamelyikük a kedvenc, “bezzeg gyerek”, míg a másik negativ tulajdonságaival pl. rosszalkodással próbál “más” lenni.

Tudtad?
– Egyes elméletek szerint,  az a gyermek, aki 7 éves koráig szülei egyetlen gyermeke, pszichológiai értelemben “egykének” tekinthető.
– Párkapcsolati vonatkozásai is megragadhatók a testvérsorban elfoglalt helynek: pl.: kinek mennyire fontos például az osztatlan figyelem, fontosság érzés, ragaszkodás.
– Ellenkező nemű testvérünkkel való viszonyunk bizonyos vonatkozásai befolyásolják partnerünkhöz fűződő kapcsolatunkat: pl. a család egyetlen fiúgyermeke, akit a lánytestvérek s a család nőtagjai elkényeztettek, később párkapcsolatában is vágyhat hasonló pozícióra. Vagy a fiúk közt felnövő lánytestvér, jobban tudatában lesz saját nőiségének.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X