Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 ijesztő betegség – Ne félj tőlük!

3 ijesztő betegség – Ne félj tőlük!

betegségegészségmegelőzés
0

Írta: and

1. Csontritkulás Félelemfaktor: magas Veszélyességi mutató: magasEurópában minden harmincadik másodpercben bekövetkezik egy csontritkulásos eredetű törés, és az érintetteknek csak a fele épül fel teljesen. A magyarok 7-10 százaléka szenved ettől a betegségtől. Nőknél négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál, és a változó korban lévő nők harmadát érinti.Ismerd fel a tüneteket!Fájdalmak, könnyen kialakuló törések, deformált csontok jellemzik. […]

1. Csontritkulás

Félelemfaktor: magas

Veszélyességi mutató: magas
Európában minden harmincadik másodpercben bekövetkezik egy csontritkulásos eredetű törés, és az érintetteknek csak a fele épül fel teljesen. A magyarok 7-10 százaléka szenved ettől a betegségtől. Nőknél négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál, és a változó korban lévő nők harmadát érinti.
Ismerd fel a tüneteket!
Fájdalmak, könnyen kialakuló törések, deformált csontok jellemzik. Idősebb korban intő jel lehet, ha a testmagasság néhány centiméterrel csökken, főként, ha a családban előfordult már csontritkulás.
Ne gondolj a legrosszabbra!
Más mozgásszervi megbetegedés, reuma, csonthártyagyulladás is állhat a fájdalom hátterében.
Tégy ellene!
Ha nem mozogsz rendszeresen, sok kávét fogyasztasz, cigarettázol, azzal gyengíted a csontjaid szerkezetét. Ha volt a családban csontritkulásos beteg, a rendszeres mozgás kötelező! Fontos még a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele (tejtermékekkel, szezámmaggal), amelynek felszívódásához szükség van D-vitaminra is. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság honlapján (www.osteoporosis.hu) a csontritkulásos törések mielőbbi gyógyulását segítő tornagyakorlatokat és gerincvédő gyakorlatsort is találsz.

0023924_1.jpg ()

2. Mellrák

Félelemfaktor: nagyon magas

Veszélyességi mutató: közepes
Az emlőrák kialakulásának kockázata átlagosan 6 százalék, de 16 százalékra emelkedik, ha a családban két rokont is érintett korábban a betegség. Ez a nők halálozásának második leggyakoribb oka, hazánkban évente 6500 mellrákos beteget diagnosztizálnak. Az esetek közül minden harmadik halállal végződik, a gyógyulás esélye annál nagyobb, minél korábban ismerik fel a bajt.
Ismerd fel a tüneteket!
Kitapintható csomó vagy duzzanat, váladékozás, illetve a mellbimbó területének bármilyen elváltozása esetén mielőbb keresd fel a nőgyógyászodat!
Ne gondolj a legrosszabbra!
A duzzanat lehet ciszta, de menstruáció idején az is normális, ha nyirokmirigy-duzzanatot tapintasz ki.
Tégy ellene!
Aki 30 éves kora előtt vállal gyermeket, kevésbé veszélyeztetett a mellrák kialakulása tekintetében, a szoptatás pedig tovább csökkenti a rizikófaktort. Nagyon fontos, hogy megtanuld az önálló mellvizsgálatot, így könnyen észrevehetsz minden szokatlan változást. A Magyar Rákellenes Liga tájékoztató tevékenységén túl betegszolgálatot és ingyenesen hívható lelkisegély-szolgálatot is működtet a 06-80/505-675 telefonszámon. További információt a www.rakliga.hu oldalon találsz.

3. Szívinfarktus

Félelemfaktor: közepes

Veszélyességi mutató: magas
A nőket fiatal korban negyedannyira veszélyezteti a szívinfarktus, mint a férfiakat, de a menopauza után már ugyanakkora a kockázat. Magyarországon a halálesetek több mint kétharmada szív- és érrendszeri betegség miatt történik, így évente tízezer nő hal meg infarktusban vagy annak szövődményeiben.
Ismerd fel a tüneteket!
Hirtelen kezdődő szorító, markoló, igen erős mellkasi fájdalom jelentkezik, amely kisugározhat a váll vagy a kéz irányába. Nehéz légzés, hideg verejtékezés is társulhat hozzá, és a fájdalom miatt nem ritka a halálfélelem.
Ne gondolj a legrosszabbra!
Gyomorsav-túltengés, nyelőcsőfekély, esetleg egy pánikroham is okozhat hasonló tüneteket.
Tégy ellene!
Már fiatalon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a bevitt só- és zsírmennyiség kontrollálása és a rendszeres mozgás. Igyekezz minél hatékonyabban kezelni a stresszt, és különféle technikákkal (jóga, autogén tréning, relaxáció) feldolgozni a téged érő feszültségeket. Ha segítséget szeretnél kérni, hívd a Magyar Hypertónia Társaság szív- és érrendszeri tanácsadó vonalát a 06-80/203-523-as telefonszámon, vagy tájékozódj a www.hypertension.hu internetes oldalon.

A témáról bővebben a Wellness magazin februári számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X