Főoldal > EGÉSZSÉG > Az 5 legnagyobb baki állásinterjún – ne kövesd el őket!

Az 5 legnagyobb baki állásinterjún – ne kövesd el őket!

állásállásinterjúbakicégfizetésmegjelenésmunkaöltözködésönéletrajzvállalat
0

Írta:

Már jó pár hónapja keresel állást, de eddig szinte mindenhol elutasítottak? Végre behívtak egy interjúra, de már előre rettegsz a leendő munkaadókkal való találkozástól? Hiába szeretnéd a legjobb formádat hozni, ha nem készülsz fel alaposan, lehet, „lányos zavarodban” valami oltári nagy baklövést követsz el! Most bemutatjuk az állásinterjúk 5 legdurvább bakiját, és azt is eláruljuk, […]

Már jó pár hónapja keresel állást, de eddig szinte mindenhol elutasítottak? Végre behívtak egy interjúra, de már előre rettegsz a leendő munkaadókkal való találkozástól? Hiába szeretnéd a legjobb formádat hozni, ha nem készülsz fel alaposan, lehet, „lányos zavarodban” valami oltári nagy baklövést követsz el! Most bemutatjuk az állásinterjúk 5 legdurvább bakiját, és azt is eláruljuk, hogy hogyan kerülheted el őket!

Alul semmi…

Alapszabály, hogy az állásinterjún mellőzd a „partigöncöket”, még akkor is, ha a szekrényed szexis felsőkkel és csinos miniszoknyákkal van tele! A találkozón öltözz a klasszikus elegancia jegyében, és viselj szolid, visszafogott darabokat: egy világos színű vagy szürke kiskosztüm, netán egy fekete szoknya és egy csinos fehér blúz biztosan nyerő választás lesz!
Tipp: Ne feledd, hogy nem kötetlen ismerkedésre készülsz! A karod, a vállad, és a derekad ne maradjon szabadon, és a túl mély kivágású blúzokat is mellőzd! A sminked legyen visszafogott, és ne burkolózz túl erős illatfelhőbe sem!

0024351_1.jpg ()

Elhibázott „belépő”

Jól ismered magad, és tudod, hogy hajlamos vagy a fürdőszobai pepecselésre? Ez esetben a vekkert állítsd legalább húsz perccel korábbra, az állásinterjúról elkésni ugyanis szigorúan tilos! Bemutatkozáskor az interjúztatókat még akkor se tegezd, ha körülbelül egyidősek vagytok. Ne feledd, hogy az etikett szabályai szerint a munkaadók rangban feletted állnak – a bemutatkozáskor tehát meg kell tehát várnod, amíg ők nyújtanak kezet!
Tipp: Az első néhány másodpercen nagyon sok minden múlik. A köszönésed hangos és érthető legyen, és figyelj oda a kézfogásra is: sem a túl kemény, sem a túl puha kézfogás, sem a lefelé fordított tenyér nem kelt jó benyomást!

Tanár úr kérem – én készültem?

Egy szuper asszisztensi vagy marketinges állást pályáztál meg, a munkáltatóról azonban semmit nem tudsz? Számíts rá, hogy az állásinterjún megkérdezik, hogy ismered-e a vállalatot – erre pedig még véletlenül sem szabad bizonytalan választ adnod! A nagy multicégekről rengeteg információt találsz az interneten, és bár a tavalyi kimutatások eredményeit nem kell fejből idézned, a cég fő profiljával és piaci részesedésével nem árt tisztában lenned!
Tipp: Ha megfeledkeztél az előzetes információgyűjtésről, akkor az interjú előtt nézz körül abban a teremben, ahol várakoznod kell. Könnyen lehet, hogy a cég tevékenységéről szórólapokat és óriásplakátokat is találsz!

Hazug embert hamarabb utolérik…

Az állásinterjún igyekszel jó benyomást kelteni, ezért sokszor olyan dolgokat (pl. jó problémamegoldó-készség, stressztűrő-képesség) is állítasz magadról, amiket a hétköznapokban biztosan nem, vagy nem így reklámoznál? Ez idáig rendben is van, valótlanságot állítani azonban se az önéletrajzodban, se az állásinterjún ne próbálj! Ne hazudj megadnak olyan iskolai végzettséget vagy nyelvvizsgát, amivel nem rendelkezel, mert a csalás biztosan hamar kiderül majd!
Tipp: Vannak viszont olyan kényes kérdések, amiket a munkaadók rendszeresen feltesznek – attól függetlenül, hogy törvény tiltja, hogy a magánéletedről faggatózzanak. Ha az interjúztatók megkérdezik, mikor szeretnél gyereket, nem kell konkrét választ adnod. Egyszerűen mondd azt, hogy a közeljövőben még nem tervezel babát – arról pedig, hogy ez a „közeljövő” mit jelent, ráérsz akkor gondolkodni, ha megkaptad az állást!

A piszkos anyagiak

Vannak munkaadók, akik már az önéletrajzot is a fizetési igény megjelölésével kérik, de az is előfordulhat, hogy az állásinterjún hozzák szóba az juttatásokat. Ilyenkor persze az sem jó, ha túl alacsony, és az sem, ha túl nagy összeget mondasz – hogy ne érjen váratlanul a kérdés, próbálj tájékozódni, vajon a hasonló cégek hasonló pozícióban lévő alkalmazottai mennyit keresnek!
Tipp: Ha a beszélgetőpartnereid nem kérdeznek rá, akkor te se hozd szóba a fizetést, különösen, ha egy többlépcsős válogatásnak még csak az első fordulójánál tartasz!

$beszur$


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X