Főoldal > EGÉSZSÉG > Hatékonyan véd az influenzától egy belélegezhető új szer

Hatékonyan véd az influenzától egy belélegezhető új szer

betegségegészséginflunzamegfázás
0

Írta:

Az egyik tudományos portálon közzétett tanulmány szerint a laninamivir hatóanyag egyetlen adagban, belélegezve is hatásosabb, mint a szájon át szedhető, oszeltamivir hatóanyagú Tamiflu. A H5N1 vírus halálos adagjával megfertőzött egerek közül több maradt életben, amikor a kísérleti szert kapták, és hatása is tovább tartott, sőt Yoshihiro Kawaoka, a Wisconsini Egyetem kutatója szerint a laninamivir a […]

Az egyik tudományos portálon közzétett tanulmány szerint a laninamivir hatóanyag egyetlen adagban, belélegezve is hatásosabb, mint a szájon át szedhető, oszeltamivir hatóanyagú Tamiflu.

A H5N1 vírus halálos adagjával megfertőzött egerek közül több maradt életben, amikor a kísérleti szert kapták, és hatása is tovább tartott, sőt Yoshihiro Kawaoka, a Wisconsini Egyetem kutatója szerint a laninamivir a vírusfertőzés megelőzésére is hatékonynak bizonyult.

A lecsengőben lévő H1N1-pandémia ráirányította a figyelmet a vírusellenes szerekre, hiszen a különféle influenzatörzsektől való fertőzések világjárvány nélkül is évente 250-500 ezer ember halálát okozzák. A madárinfluenza vírusa a szakértők szerint bármikor mutálódhat úgy, hogy emberről emberre is könnyen átadható legyen, márpedig ez a vírustörzs a H1N1-nél sokkal halálosabb.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X