Főoldal > EGÉSZSÉG > Háztartási kisokos – 3 durva tévhit, aminek ne dőlj be!

Háztartási kisokos – 3 durva tévhit, aminek ne dőlj be!

fagyasztottháztartáskonyhamélyhűtőmikrohullámú sütőmirelitmosásöblítő
0

Írta:

Az ételeidet rendszeresen mikrohullámú sütőben melegíted, de gyakran megfordul a fejedben, vajon nincs-e rossz hatással az egészségedre a háztartási gépek sugárzása? Kényelmesnek tartod a mirelit termékeket, de attól tartasz, hogy a fagyasztás hatására romlik az ételek minősége, netán az otthonodban használt rengeteg tisztítószer miatt fáj a fejed? Most bemutatjuk a három legnagyobb háztartási tévhitet! 1. […]

Az ételeidet rendszeresen mikrohullámú sütőben melegíted, de gyakran megfordul a fejedben, vajon nincs-e rossz hatással az egészségedre a háztartási gépek sugárzása? Kényelmesnek tartod a mirelit termékeket, de attól tartasz, hogy a fagyasztás hatására romlik az ételek minősége, netán az otthonodban használt rengeteg tisztítószer miatt fáj a fejed? Most bemutatjuk a három legnagyobb háztartási tévhitet!

1. tévhit: a mikrohullámok nem károsak

A mikrohullámú sütővel kapcsolatban még ma is megoszlanak a vélemények. Egyesek azt mondják, hogy a készülék által kibocsátott sugarak káros hatása nem számottevő, mások szerint a mikrosütő csak akkor veszélyes, ha működéskor a közvetlen közelében tartózkodunk, a harmadik álláspont képviselői pedig azt állítják, hogy az elektromágneses sugarak még az étel kémiai szerkezetét is megváltoztatják. Bár a sütő ajtajának tökéletes árnyékolást kellene biztosítania, gyakran előfordul, hogy az elektromágneses hullámok „megszöknek” a szerkezetből.
Tipp: Bár a mikrosütő a legkényelmesebb találmányok egyike, azért ne vidd túlzásba a használatát! Biztos, ami biztos, főzésre inkább a hagyományos tűzhelyet használd, és ha lehet, minél kevesebb ételt melegíts mikrohullámokkal! Az ételt mindig olyan tárolóedényben tedd be a sütőbe, amely alkalmas melegítésre. Ellenkező esetben olyan vegyi anyagok olvadhatnak ki a mikrohullámú sütésre nem alkalmas edényből, amelyek károsak az egészségre. 

0024180_1.jpg ()

2. tévhit: a mosott ruha csak a hagyományos öblítőtől lesz illatos

Imádod a frissen mosott ruha illatát, és biztos vagy abban, hogy a kellemes aromát egyedül az öblítődnek köszönheted? Ma már a legtöbben el sem tudnák képzelni, hogy a mosóporhoz ne löttyintsenek hozzá egy jó nagy adag öblítőt is – pedig ezek a szerek kimondottan egészségkárosító- és környezetszennyező hatásúak! A szintetikus anyagokból készült öblítők egy része bőrirritációt válthat ki, de az is előfordul, hogy az arra érzékenyeknél asztmás vagy légúti megbetegedéseket okoznak.
Tipp: Ha nem szeretnél szintetikus öblítőt használni, válassz a biboltok kínálatából: ma már számos olyan öblítő kapható, amelyek 100 %-osan lebomló és természetes anyagokat tartalmaznak. Ezeket a termékeket használhatod akkor is, ha allergiával küzdesz, érzékeny a bőröd vagy kisgyermek van a családban.

3. tévhit: a mirelit ételek minősége rosszabb

Szereted, ha tele van a mélyhűtőd, hiszen így bármelyik pillanatbab össze tudsz ütni valami finomat, vagy épp ellenkezőleg: nem szívesen fagyasztod le az ételeidet, mert félsz, hogy ez a minőségük rovására megy? A fagyasztás hatására az étel saját enzimjeinek és a lebontó baktériumok működése leáll, a megromlásuktól tehát egyáltalán nem kell aggódnod, egyes ételek minőségét azonban befolyásolhatja a fagyasztás!
Tipp: A mélyhűtőben tárolt zöldségek és gyümölcsök vitamin- és tápanyagtartalma szinte teljesen megegyezik a frissekével (bizonyos gyümölcsöket a fagyasztás előtt hőkezelésnek is alávetnek). Azt viszont ne felejtsd el, hogy a zöldségek és gyümölcsök ropogós, kemény részei felolvasztás után puhává és vizenyőssé válnak, így ezeket már csak főzve vagy sütve tudod felhasználni! A mai modern hűtőszekrényeken már feltüntetik, hogy melyik élelmiszert milyen hőfokon kell fagyasztani – alaposan tanulmányozd át az útmutatót.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X