Főoldal > EGÉSZSÉG > Megtalálták, miért okoznak függőséget a szorongásoldó szerek

Megtalálták, miért okoznak függőséget a szorongásoldó szerek

függőségszorongásoldás
0

Írta:

A felismerés lehetőséget ad olyan új kezelési módok kidolgozására, amelyek enyhítik a páciensek panaszait, mégsem vezetnek függőséghez. Az ópium, heroin és a kannabisz addiktív szerek, mert olyan idegi útvonalakat aktiválnak, amelyek a dopamin nevű agyi “jutalmazó vegyület” szintjét emelik. A tudósok jól ismerik azt a molekuláris folyamatot, melyet ezek a szerek használnak a dopamin felszabadításához. […]

A felismerés lehetőséget ad olyan új kezelési módok kidolgozására, amelyek enyhítik a páciensek panaszait, mégsem vezetnek függőséghez.

Az ópium, heroin és a kannabisz addiktív szerek, mert olyan idegi útvonalakat aktiválnak, amelyek a dopamin nevű agyi “jutalmazó vegyület” szintjét emelik. A tudósok jól ismerik azt a molekuláris folyamatot, melyet ezek a szerek használnak a dopamin felszabadításához.

A benzodiazepinek – Valium, Xanax, Librium, Ambien és más szerek – hasonlóan serkentik a dopaminrendszert, ám az eddig nem volt tisztázott, hogy pontosan miként.

A mostani bejelentés szerint a Christian Luscher vezette kutatócsoport a Genfi Egyetemen egérkísérletek sorozatában megoldotta a rejtélyt. Megállapították, hogy a benzodiazepinek a GABA (gamma-amino-vajsav) elnevezésű idegi ingerületátvivő molekula egy bizonyos részéhez kapcsolódnak hozzá. A kutatók úgy vélik, ha sikerülne olyan diazepineket kifejleszteni, amelyek a molekula másik részéhez kötődnek, akkor hasonlóan előnyös hatást kifejtő, ám függőséget nem okozó gyógyszert nyerhetnének.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X