Főoldal > EGÉSZSÉG > Télen is támadhat az allergia!

Télen is támadhat az allergia!

allergiaköhögésorrfolyástüsszögés
0

Írta:

Dr. Sepp Csaba gyermekorvos az alábbiakban bemutat néhány allergént, amelyek a hideg évszakokban is megkeseríthetik gyermekünk mindennapjait. „Bizonyára azt gondoljuk, hogy télen megszabadulhatunk az allergiás tünetektől. Elmúlik a gyermekünket kínzó nehéz légzés vagy fulladás, viszkető torok vagy a szűnni nem akaró tüsszögés. Sokan azonban nem ilyen szerencsések. A visszatérő vagy épp egyre erősödő allergiás reakciók […]

Dr. Sepp Csaba gyermekorvos az alábbiakban bemutat néhány allergént, amelyek a hideg évszakokban is megkeseríthetik gyermekünk mindennapjait.

„Bizonyára azt gondoljuk, hogy télen megszabadulhatunk az allergiás tünetektől. Elmúlik a gyermekünket kínzó nehéz légzés vagy fulladás, viszkető torok vagy a szűnni nem akaró tüsszögés. Sokan azonban nem ilyen szerencsések. A visszatérő vagy épp egyre erősödő allergiás reakciók gyakran a minket körülvevő tárgyaknak, környezetnek vagy élőlényeknek köszönhetők” – mondta a doktor úr.

A leggyakoribb allergén a házi por. Mivel a hűvös idő miatt több időt töltünk a lakásban, így nagyobb az esély arra, hogy az allergiás tünetek kiújulnak. Komoly problémát okoznak a poratkák is, amelyek például a függönyökben, vagy az ágyneműben élősködnek. Hosszú távon megoldást jelent, ha gyermekünk szobájából eltávolítjuk a padlószőnyeget és helyette parkettával, vagy kővel borítjuk a padlót és mellőzzünk minden porfogó apróságot. Emellett alapos és gyakori porszívózással, portörléssel vagy az ágynemű vasalásával a poratka kiirtható, így megelőzhető a probléma.

A hideg idő beköszöntével házi kedvenceink is több időt töltenek velünk a meleg lakásban, így a kisállatok szőre is gyakran vált ki allergiás reakciókat. Ebben az esetben lehetőleg ne érintkezzünk az állattal, de a legjobb, ha nem engedjük őket be a lakásba, és takarítással eltávolítjuk az apró, de annál kellemetlenebb panaszokat okozó szőrszálakat.

„Télen problémát jelenthet a magas páratartalom is, amely kedvez a szintén gyakran allergiás reakciókat kiváltó penész kialakulásának vagy elszaporodásának. Ügyeljünk arra, hogy a fürdőszobát vagy a konyhai mosogatót mindig alaposan tisztítsuk és fertőtlenítsük. A hideg időjárás ne riasszon el minket: lehetőleg minden nap legalább fél órát tartózkodjunk a szabad levegőn” – mondta a doktor úr.

Forrás: A Budai Allergiaközpont sajtóközleménye


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X