Főoldal > EGÉSZSÉG > A feledékenység a vérünkben van

A feledékenység a vérünkben van

agyműködésegészségfeledékenységvér
0

Írta:

Német kutatók megfejtették, hogy a vérben lévő egyik fehérje összefüggésben lehet azzal, hogy egyes emberek feledékenyebbek és szétszórtabbak másoknál. A Münsteri Egyetem kutatói szerint a korlátozott koordinált gondolkodás a vérben lévő C-reaktív protein (CRP) viszonylag magas szintjével és az agyban lévő idegrostok bizonyos elváltozásával jár együtt. Az egyelőre még nem világos, hogy a fehérje valóban […]

Német kutatók megfejtették, hogy a vérben lévő egyik fehérje összefüggésben lehet azzal, hogy egyes emberek feledékenyebbek és szétszórtabbak másoknál.

A Münsteri Egyetem kutatói szerint a korlátozott koordinált gondolkodás a vérben lévő C-reaktív protein (CRP) viszonylag magas szintjével és az agyban lévő idegrostok bizonyos elváltozásával jár együtt. Az egyelőre még nem világos, hogy a fehérje valóban kiváltó oka, vagy csak jele a szétszórtságnak – olvasható a Neurology című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányban.

A kutatásban részt vevő 447 ember átlag életkora 63 év volt, az alanyok egyikénél sem jelentkeztek korábban olyan betegségek, mint a szélütés vagy demencia. A vizsgálatok kimutatták, hogy minél magasabb volt a vérben a CRP aránya, annál inkább feledékeny és szétszórt volt az illető.

Szakértők szerint a CRP-szintet csökkenteni lehet gyógyszerekkel, testmozgással és a testsúly kordában tartásával. Az azonban még további tanulmányozásra szorul, hogy a fehérje szintjének csökkenése javítja-e a kognitív képességeket.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X