Főoldal > EGÉSZSÉG > Betegségeket terjeszthet az akupunktúra

Betegségeket terjeszthet az akupunktúra

akupunktúrabetegségegészség
0

Írta:

A British Medical Journal című orvosi szakfolyóirat szerkesztőségi cikkében a Hongkongi Egyetem mikrobiológusai jelezték, hogy az akupunktúrával összefüggő, bejelentett fertőzések száma csak a jéghegy csúcsát jelenti, egyúttal szigorúbb ellenőrző intézkedések bevezetését sürgették. A szakemberek szerint egyszer használatos akupunktúrás tűk alkalmazását, valamint a bőr megfelelő fertőtlenítési eljárását lenne szükséges előírni. Szigorítanák az engedélyek kiadásának feltételeit és […]

A British Medical Journal című orvosi szakfolyóirat szerkesztőségi cikkében a Hongkongi Egyetem mikrobiológusai jelezték, hogy az akupunktúrával összefüggő, bejelentett fertőzések száma csak a jéghegy csúcsát jelenti, egyúttal szigorúbb ellenőrző intézkedések bevezetését sürgették.

A szakemberek szerint egyszer használatos akupunktúrás tűk alkalmazását, valamint a bőr megfelelő fertőtlenítési eljárását lenne szükséges előírni. Szigorítanák az engedélyek kiadásának feltételeit és a szabályozást is.

Az alternatív orvoslás egyik legelterjedtebb módszere az akupunktúra, amely arra az elméletre épül, hogy a test bizonyos pontjaiba tűket szúrnak, hogy ezzel segítsék az energia áramlását.

A hongkongi kutatók szerint az akupunktúra kockázatos is lehet, mert a tűket a bőr alá több centiméterig szúrják be. Óvnak egy új szindrómától, amely a 21. században jelenhet meg, és melyet akupunktúrás mikobakteriózisnak neveztek el. “Ez egy olyan fertőzés, melyet az akupunktúrás tű behelyezési pontja körül gyorsan szaporodó mikobaktériumok okoznak a szennyezett törlőruhák és melegpakolások következtében. Hosszú lappangási ideje van, ám a fertőzés általában nagy tályogokhoz és fekélyekhez vezet” – hangsúlyozták a szerkesztőségi cikkben. 

Eddig ötven ilyen esetet írtak le, a fertőzött páciensek 5-10 százalékánál alakultak ki súlyos szövődmények. Azt eddig öt esetben bizonyították, hogy szennyezett akupunktúrás tű miatt fertőződött meg valaki hepatitisz B vírussal.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X