Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő! Gondolatainkban olvasnak a kutatók

Megdöbbentő! Gondolatainkban olvasnak a kutatók

agyműködésgondolatolvasáskutatás
0

Írta:

A tudósok tíz jelentkezőnek három semmitmondó rövid filmet vetítettek le – például egy nőről, aki talál egy levelet, majd azt bedobja a postaládába, vagy egy másikról, aki megiszik egy pohár kávét, utána pedig eldobja a poharat. A kísérleti személyeknek ezt követően  mágneses rezonancia tomográfban fel kellett idézniük az egyes filmeket. A filmekhez kapcsolódó agyhullámokat feljegyezték, majd […]

A tudósok tíz jelentkezőnek három semmitmondó rövid filmet vetítettek le – például egy nőről, aki talál egy levelet, majd azt bedobja a postaládába, vagy egy másikról, aki megiszik egy pohár kávét, utána pedig eldobja a poharat. A kísérleti személyeknek ezt követően  mágneses rezonancia tomográfban fel kellett idézniük az egyes filmeket. A filmekhez kapcsolódó agyhullámokat feljegyezték, majd egy számítógépes program azokat bizonyos mintákká alakította át.

A továbbiakban a kutatók csupán a mért minták alapján kívánták megmondani, hogy az alany épp melyik filmre gondolt. Sikerült is beazonosítaniuk a filmeket. Szerintük ez pedig azt bizonyítja, hogy a mindennapok összetett emlékeiért felelős epizodikus emlékezetben hagyott idegi nyomok igen stabilak.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X