Főoldal > EGÉSZSÉG > Rákot okozhatnak a fénymásolók?

Rákot okozhatnak a fénymásolók?

betegségegészségfénymásolóhírrák
0

Írta:

Az eredmények pontosításához további kutatások szükségesek – hangsúlyozták a kutatók. A freiburgi Egyetemi Klinika kutatóinak sikerült elsőként bebizonyítaniuk, hogy a tüdő sejtjei genetikai változásokon mehetnek át, ha rendszeresen és gyakran ki vannak téve a fénymásolók és lézernyomtatók sugárzó hatásainak. Ennek következtében az is előfordulhat, hogy a sejtekben rákos burjánzás alakul ki. Éppen ezért a fénymásolóknak […]

Az eredmények pontosításához további kutatások szükségesek – hangsúlyozták a kutatók. A freiburgi Egyetemi Klinika kutatóinak sikerült elsőként bebizonyítaniuk, hogy a tüdő sejtjei genetikai változásokon mehetnek át, ha rendszeresen és gyakran ki vannak téve a fénymásolók és lézernyomtatók sugárzó hatásainak.

Ennek következtében az is előfordulhat, hogy a sejtekben rákos burjánzás alakul ki. Éppen ezért a fénymásolóknak és lézernyomtatóknak a munkahelyeken elkülönült, jól szellőző helyeken kellene állniuk – állítja Volker Mersch-Sundermann a klinika orvosigazgatója.

A kutatók a vizsgálattal kapcsolatos eredményeiket még egyik szakfolyóiratban sem publikálták. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a fénymásolók és nyomtatók egészségkárosító hatásait tovább kell elemezniük. A kutatók szerint a tintapatrontól és a gépek állagától is függ, hogy a fénymásoló milyen mértékben károsítja az egészséget.

A 2008-as kutatások eredményeiből az is kiderült, hogy a lézernyomtatók és fénymásolok hatására többen panaszkodnak száraz köhögésre, valamint szemégésre is.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X