Főoldal > EGÉSZSÉG > Vess véget a tavaszi fáradtságnak!

Vess véget a tavaszi fáradtságnak!

tavaszi fáradtság
0

Írta:

Vitaminpótlás az energiáért, szellemi és testi frissességért Az agy működésében tapasztalható kisebb-nagyobb zavarokért olykor csak „banális” ok, például valamely vitamin hiánya a felelős. A képességeikhez mérten rosszabb teljesítményt nyújtó iskolások vizsgálata során amerikai kutatók úgy találták, hogy a problémák felléptekor, csakúgy, mint a hasonló tünetekkel rendelkező tavaszi fáradtság jelentkezésekor is érdemes a vitaminpótlásra gondolni – […]

Vitaminpótlás az energiáért, szellemi és testi frissességért

Az agy működésében tapasztalható kisebb-nagyobb zavarokért olykor csak „banális” ok, például valamely vitamin hiánya a felelős. A képességeikhez mérten rosszabb teljesítményt nyújtó iskolások vizsgálata során amerikai kutatók úgy találták, hogy a problémák felléptekor, csakúgy, mint a hasonló tünetekkel rendelkező tavaszi fáradtság jelentkezésekor is érdemes a vitaminpótlásra gondolni – tájékoztat dr. Babai László  prevenciós szakértő.

Megfelelő vitaminpótlás – jobb teljesítmény

Az amerikai gyerekek körében végzett vizsgálatok szerint leginkább a vashiány okozhat tanulási nehézséget. Ennek „tünetei” a figyelem csökkenése, a kevésbé összetett vagy céltudatos, szűkebb figyelmi idő, a csökkent állóképesség, a kisebb önkéntes aktivitás – a megfelelő pótlás hatására a panaszok javultak, vagy akár el is múltak. Az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez különösen fontos tápanyagok: a tiamin, a niacin, a B6, B12 vitaminok, a réz, a jód, a vas, a magnézium, a mangán, a kén, a cink. Igen gyakori, hogy az étrend alacsony tápanyagszintje nem teszi lehetővé az agy megfelelő működését. A jóltápláltság (és ez a kiegyensúlyozott, egészséges, teljes értékű étkezést jelenti) mindig fontos, de különösen a fizikai, szellemi fejlődés ideje alatt. Több vizsgálat kimutatta, hogy még a csekély mértékű vitaminhiány is jelentős mértékben befolyásolhatja a tanulást, a viselkedést. Így a tavaszi fáradság jelei, tünetei is csökkenthetők, a teljesítményünk javítható, ha komolyan vesszük a vitaminpótlást.

Vitaminhiány miatt betegség

A vitaminok és ásványi anyagok jelentősége az enzimek és koenzimek alkotórészeként játszott szerepükkel függ össze. Az enzimek a szervezetben zajló kémiai folyamatok gyorsításában részt vevő molekulák, a koenzimek segítői. Az  a közös feladatuk, hogy kémiai kötések létrehozásával vagy felbontásával bizonyos molekulákat összekapcsoljanak vagy szétválasszanak. A legtöbb enzim fehérjéből, valamennyi ásványi anyagból és esetleg vitaminból áll, és ha valamely utóbbi anyag hiányzik belőle, nem tud megfelelően működni. A legtöbb koenzim vitaminokból és/vagy ásványi anyagokból áll, az adott enzim pedig megfelelő koenzimtársa nélkül hatástalan. A C-vitamin például koenzimként működik egy adott kollagén előállításában szerepet játszó enzim mellett, hiányában a kollagén szintézisének zavara miatt fogínyvérzés léphet fel, sérülékennyé válik a bőr felülete és a nehezen gyógyulnak a sebek – vagyis skorbut jelentkezik.

0024704_1.jpg ()

Alapszabályok az egészségért

Jónéhány amerikai szakember úgy véli, hogy megéri akár egész életen át szedni az adott vitaminokat. Azt javasolják, hogy a táplálékkiegészítés programjának kidolgozásánál három fontos szabályt tartsunk be (természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a mozgásra és a szabad levegőn való tartózkodásra alapozva):

  • szedjünk komplex vitamin- és ásványianyag-készítményt
  • külön is vigyünk be antioxidánst
  • fogyasszunk naponta egy evőkanál lenmagolajat.

A komplex vitamin- és ásványianyag-készítmények fogyasztásával kapcsolatban nem szabad túlzásokba esnünk. Elsődleges a kiegyensúlyozott táplálkozásból kellene fedezni a szükséges tápanyagokat, de egyes tartós vagy átmeneti időszakokban a kiegészítés szükségessé válhat. Ilyen például a dohányzás, a legyengült immunrendszer, a változókor, a fogamzásgátló-szedés, a stresszes időszakok és a tavaszi fáradtság.

Antioxidánsok a tartós frissességért

A szabad gyökök erős reakciókészségű molekulák, az általuk okozott úgynevezett oxidációs károsodásoknak szerepük van a korai öregedésben és több kórfolyamat (daganat, szívbetegség) beindulásában. Az antioxidánsok segítenek kivédeni a szabad gyökök okozta károsodást. A béta-karotin, a szelén, az E-, a C-vitamin mind antioxidánsok, fogyasztásuk természetesen úton a legoptimálisabb. Ideális forrásaik: sárgarépa, zeller, brokkoli, karfiol, fokhagyma, joghurt, halolaj, tojás, máj, citrusfélék, teljes kiőrlésű gabonák, tengeri halak, búzacsíra.

A lenmagolaj csodája

Napi kalóriabevitelünknek legfeljebb 30 %-ban volna szabad zsírokból (ezen belül is többszörösen telítetlenekből) származnia. Csakhogy az emberek 80 %-a túl sok zsírt, viszont túl kevés úgynevezett esszenciális zsírsavat visz be, holott ezek jótékony hatását több mint 60 féle betegségben igazolták. Nemcsak a szív- és érrendszeri, és a daganatos betegségekben, de szklerózis multiplexben, az autoimmun- és ízületi betegségekben, az allergiás és gyulladásos panaszokban szenvedőknek is ajánlják. A lenmagolaj a többszörösen telítetlen (omega-3) zsírsavak leggazdagabb forrása. Fontos tudni, hogy hő hatására károsodik, ezért nem főzni kell vele, hanem a már kész ételhez hozzáadni.

Mindennapi tanácsok fáradtág ellen

  • Minél többet mozogjunk a szabad levegőn!
  • Mindennap fogyasszunk friss, nyers zöldséget, gyümölcsöt – lehetőleg szezonálist!
  • Igyunk minél több tiszta vizet!
  • Több alkalommal együnk keveset!
  • Aludjunk legalább napi 7-8 órát!

Forrás: www.orvostkeresek.hu

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X