Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 hasznos tipp álláskeresőknek

4 hasznos tipp álláskeresőknek

álláskeresésinterjúkarrierkülföldmunkamunkanélküliönéletrajzönkéntestanácsadástréning
0

Írta:

Pályakezdő vagy, és már hónapok óta hiába keresel a végzettségednek megfelelő állást? Akármilyen jól dolgoztál, a válság miatt a te munkáltatód is bedobta a törülközőt? A pályázataidra a legtöbb esetben válasz sem érkezik, az interjúkon pedig rendszeresen elcsúszol valamelyik kérdésen? Türelmesnek és kitartónak kell maradnod akkor is, ha már hónapok óta hiába keresel állást. Íme, […]

Pályakezdő vagy, és már hónapok óta hiába keresel a végzettségednek megfelelő állást? Akármilyen jól dolgoztál, a válság miatt a te munkáltatód is bedobta a törülközőt? A pályázataidra a legtöbb esetben válasz sem érkezik, az interjúkon pedig rendszeresen elcsúszol valamelyik kérdésen? Türelmesnek és kitartónak kell maradnod akkor is, ha már hónapok óta hiába keresel állást. Íme, négy tippünk, ami segíthet megoldani az álláskeresés problémáit!

Beszélj egy nyelvvel többet!

Angolból és németből is levizsgáztál valamikor, rendszeresen azonban évek óta nem használod ezeket a nyelveket? Úgy gondolod, hogy a nyelvtanulás nálad nem aktuális, hiszen a volt munkahelyeden naponta kellett angolul beszélned és írnod is? Az „ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz” – mondás napjainkban talán aktuálisabb, mint eddig bármikor, hiszen az angol mellett legalább még egy nyelvet jól kell tudnod ahhoz, hogy a munkáltatók egyáltalán szóba álljanak veled. Ha „parkolópályára” kerültél, ne vesztegesd az időt – iratkozz be egy nyelvtanfolyamra, és frissítsd fel a nyelvtudásod, vagy tanulj meg egy egészen új nyelvet!
Tipp: Sok munkahelyen kimondottan keresik azokat, akik a környező országok nyelveit jól beszélik – gondolkozz el tehát azon, nem lenne-e érdemes egy horvát, szlovén, szlovák vagy cseh nyelvtanfolyamra beiratkoznod!

0025070_1.jpg ()Tréningezd magad!

Az önéletrajz és a motivációs levél megírása közben a kínok kínját állod ki? Az interjúkon feltett kérdésekre gyakran nem tudsz jó választ adni, és egyébként is borzasztóan szenvedsz az idegességtől? Ha úgy érzed, nem tudod magad jól „eladni”, akkor vegyél részt egy álláskeresők számára szervezett, pár napos tréningen!
Tipp: Egy ilyen néhány napos kurzus nemcsak az önéletrajzírásban és az interjúra való felkészítésben segít, de a trénerek akár grafológiai elemzéssel is segítenek, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb állást! (A tréningekről bővebb információt kaphatsz például a www.allasinterju.lap.hu oldalon.)

Vállald önként a munkát!

Itthon már hónapok óta nem találsz munkát, ezért egyre erősebben gondolkozol azon, hogy talán külföldön kéne szerencsét próbálnod? Ha úgy érzed, hogy a magánéletedre sem lenne rossz hatással a kiutazás, akkor ne habozz tovább! Külföldön még akkor is behozhatatlan előnyre tehetsz szert, ha nem a végzettségednek megfelelő munkát kell végzed – a nyelvtudás és az itt szerzett baráti kapcsolatok révén rengeteg lehetőség nyílik majd meg előtted!
Tipp: Ha a külföldi munkavállalással nem elsősorban a pénzkeresés a célod, akkor vállalj önkéntes munkát! Az önkéntességből a hazatérésed után is előnyt kovácsolhatsz – a cégek ugyanis kimondottan munkaszerető és lelkes embereknek tartják azokat, akik egy ideig ellenszolgáltatás nélkül is dolgoztak! (Az európai és más önkéntes munkalehetőségekről a www.mobilitas.hu és a www.afs.hu oldalakon tájékozódhatsz.)

Mondj nemet a depresszióra!

Akkor sem szabad elkeseredned, hónapok telnek el, amíg az „igazira” rábukkansz – a legjobb, amit ilyenkor tehetsz, ha az állásnélküliséggel együtt járó időt hasznosan töltöd el! Bár ebben a helyzetben valószínűleg az anyagi helyzeted sem a legrózsásabb, találj olyan tevékenységeket, amikkel örömet szerezhetsz saját magadnak: tanulj meg valamilyen hangszeren játszani, kirándulj gyakran a barátnőiddel, és tölts minél több időt a pároddal és a családoddal is!
Tipp: Az álláskereséssel együttjáró feszültség levezetésére persze a mozgás a legjobb eszköz – ha teheted, menj futni, járj edzőterembe, vagy próbálj ki valamilyen trendi küzdősportot!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X