Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kellemetlen húsvéti allergén

5 kellemetlen húsvéti allergén

allergiabarkahúsvétlocsolókölninyúlszőrtojás
0

Írta:

1. Barka A húsvéti dekoráció elengedhetetlen kelléke. A gyerekek is kedvelik, selymes puhasága miatt, felnőttként pedig szívesen dobjuk fel a lakás hangulatát egy csokor vázába helyezett barkával. A köznyelv „barkának” nevezi a fűzfa vesszőin található szórt állású rügyeket, és néha magát a fűzfavesszőt is. Növénytani szempontból a barkán csak a virágzatot értjük – mondta el […]

1. Barka

A húsvéti dekoráció elengedhetetlen kelléke. A gyerekek is kedvelik, selymes puhasága miatt, felnőttként pedig szívesen dobjuk fel a lakás hangulatát egy csokor vázába helyezett barkával. A köznyelv „barkának” nevezi a fűzfa vesszőin található szórt állású rügyeket, és néha magát a fűzfavesszőt is. Növénytani szempontból a barkán csak a virágzatot értjük – mondta el dr. Magyar Donát, aerobiológus. Kinyílt állapotban apró sárga színű porzók jelennek meg a rügy szürke, finoman molyhos felszínén. A barka ekkor kezdi szórni az erősen allergén virágport. Egy kísérlet során megvizsgáltuk, milyen allergénterhelést jelent az allergiásoknak, ha kinyílt barka van a szobájukban. Megfigyeléseink alapján, ha a vizsgálat során a szobában tevékenység folyt, a légköri pollenkoncentráció magas szintre szökött fel a barka közelében.
Tippünk: Ezért azt tanácsoljuk, hogy a fűzfa allergiások virágzó barkát lehetőleg ne tartsanak a lakásban – főleg ne az ágy mellett. Ne tegyék ki forgalmas, huzatos helyekre, pl. a nappali közepén álló asztalkára. A leülepedett pollen miatt nedves portörlés és porszívózás is szükséges, mert az allergén virágporok hosszú ideig a háziporban maradnak.

2. Nyúlszőr-allergia

A nyúlszőr-allergia a tesztek eredményei szerint nem ritka, a tünetek között szénanátha, asztma és csalánkiütés is szerepel.
Tippünk: Ha házi kedvencként a nyulat választjuk, lehetőség szerint tartsuk a kertben vagy az erkélyen. Rendszeresen fürdessük, és a szőrét keféljük át, a ketrecét tisztítsuk meg, az almot cseréljük, így csökkenthető a lakásban elszóródó allergén mennyiség. A simogatások után kézmosás, ruhacsere is szükséges lehet.

0024766_1.jpg ()

3. Toll és plüss

Az ünnep jegyében gyakran lepjük meg kedvesünket, vagy gyermekeinket plüss állatkával, esetleg ajándékozunk élő kiskacsát, kiscsibét. Hazai vizsgálatok szerint az allergiás betegek 15,9 százalékánál lehetett kimutatni liba, csirke, kacsa toll allergénnel szembeni érzékenységet. A leggyakrabban a liba és a kacsa toll allergizál, ennek oka, hogy többnyire ezekkel töltik meg a párnákat. A toll általában atkákkal szennyezett, ezért sokáig úgy vélték, hogy a tollallergiát is az atkák okozzák, mígnem a toll önálló allergizáló hatását laboratóriumi kísérletekkel is igazolták.
Tippünk: Ilyen esetekben válasszuk inkább a plüssállatokat, azonban ne feledjük, hogy megfelelő karbantartás híján ezek a háziporatkák kedvelt búvóhelyévé válnak. Lehetőleg olyan játékokat vegyünk, melyek 60 fokon hetente moshatóak és szivaccsal vannak kitömve. A játékállatot hetente fagyasszuk le legalább 12 órára, utána mossuk ki. Így kipusztíthatók az atkák és az allergénjük is eltávolítható.

4. Locsoló kölni

Illatanyag-allergiát okozhat bármely illatanyagot (pl. szegfűolaj, citromolaj) tartalmazó készítmény: arckrém, dekorkozmetikum, naptej vagy parfüm – magyarázza dr. Balogh Katalin, allergológus. Allergia esetén ezek a termékek a bőrre kerülve kellemetlen viszkető kiütéseket váltanak ki. A tünetek kivédésében sajnos az sem mindig segít, ha jó minőségű, vagy természetes összetevőket tartalmazó készítményeket vásárolunk. A praxisomban előforduló korábbi eset során például épp a naturkozmetikumok tartósítására használt benzil-szalicilát okozta a beteg panaszait.
Tippünk: Az allergén azonosítására elvégezhető az illatanyagallergia-teszt. Ezután kozmetikumok vásárlása előtt mindig alaposan tanulmányozzuk át az összetevők listáját, így biztosak lehetünk benne, hogy a kiválasztott termék használata nem okoz majd tüneteket. A húsvéti locsolás alkalmával az illatanyag allergiás hölgyek számára javaslom, hogy a parfüm, vagy locsolókölni inkább a ruhájukra, ne közvetlenül a bőrükre kerüljön. Ilyen módon jelentősen csökkenthető a bőrirritáció veszélye.

5. Tojás

A tojásallergia tüneteként csalánkiütés, ekcéma és néha nehézlégzés, orrfolyásos panaszok jelentkezhetnek. A keresztallergia miatt a tojásallergiások egy része számára a csirkehús fogyasztása sem javasolt, de a tyúktoll allergénjének belégzése is asztmás tünetet, köhögést okozhat.-hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus.
Tippünk: Az ünnepek alatt fokozottan ügyeljünk a tojásallergiás beteg étrendjére. Számos pékáru, krémtöltelék is tartalmazhat tojásfehérjét, ezért vendégségben is mindig kérdezzünk rá az egyes fogások összetevőire.

Forrás: A Budai Allergiaközpont sajtóközleménye


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X