Főoldal > EGÉSZSÉG > Ötször gyorsabban öregszik egy kisfiú, mint társai

Ötször gyorsabban öregszik egy kisfiú, mint társai

egészséggyerekhíröregedés
0

Írta:

Korai öregedése révén a 11 éves fiú bőre már vékonyodik, ujjperc-csontjai és kulcscsontjai elkezdtek kopni. Naponta négyszer szed fájdalomcsillapítót, és szülei tisztában vannak azzal, hogy élete rövid lesz – bár az orvosok nem tudnak pontos előrejelzést adni.  A szülők végigmentek a sérült gyerekek szüleinek szenvedésein, mindazonáltal viszonylag szerencsésnek mondják magunkat, hiszen gyermekük jár, beszél, és […]

Korai öregedése révén a 11 éves fiú bőre már vékonyodik, ujjperc-csontjai és kulcscsontjai elkezdtek kopni. Naponta négyszer szed fájdalomcsillapítót, és szülei tisztában vannak azzal, hogy élete rövid lesz – bár az orvosok nem tudnak pontos előrejelzést adni. 

A szülők végigmentek a sérült gyerekek szüleinek szenvedésein, mindazonáltal viszonylag szerencsésnek mondják magunkat, hiszen gyermekük jár, beszél, és normál iskolába jár. Sőt: biciklizik, úszik, fára mászik – mint az összes többi korabeli fiú. Csupán kissé más, mint ők.

A problémára Harry egyéves korában figyeltek fel, akkor kezdett el feszülni a bőre, arca pedig megváltozni. Az orvosok tanácstalanok voltak, majd a szülők figyelmesek lettek a TV-ben egy hasonló sorsú, Hutchinson Guilford szindrómában szenvedő kislányra. 

A kisfiú betegségének okát végül az Egyesült Államokban, a dallasi Southwestern Medical Centerben állapították meg. A korai öregedést az LMNA gén genetikai mutációja okozza. Mivel azonban ő az egyetlen a világon, akinél ez a változat lép fel, az orvosok nem tudják, mire lehet számítani a jövőben. A legidősebb, hasonló kórban szenvedő ember 26 éves kort élt meg.

Harry sok mindenre képes, amire a többi gyerek, néha azonban abba kell hagynia, mert fájdalmat okoz neki. Az utcán pedig megbámulják, és ez nagyon bántja.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X