Főoldal > EGÉSZSÉG > Városban élsz? Veszélyben az egészséged!

Városban élsz? Veszélyben az egészséged!

egészséglevegőszennyezésvárosiasodás
0

Írta:

A WHO az ENSZ szakosított nemzetközi intézményeként 1948. április 7-én kezdte meg működését, ennek évfordulóján tartják az egészség világnapját. A világnap témája 2010-ben az urbanizáció és az egészség kapcsolata. Jelenleg a világ lakosságának több mint fele, 3 milliárdnál több ember él városokban. A történelem során először 2007-ben haladta meg a városlakók aránya a Föld népességének […]

A WHO az ENSZ szakosított nemzetközi intézményeként 1948. április 7-én kezdte meg működését, ennek évfordulóján tartják az egészség világnapját. A világnap témája 2010-ben az urbanizáció és az egészség kapcsolata.

Jelenleg a világ lakosságának több mint fele, 3 milliárdnál több ember él városokban. A történelem során először 2007-ben haladta meg a városlakók aránya a Föld népességének 50 százalékát, 2030-ra pedig már várhatóan tíz emberből hat városlakó lesz.

A városok “hármas fenyegetést” hordoznak – mondta Lori Sloate, a kezdeményezés hátterében álló egyik WHO-tisztviselő. Az egyik a fertőző betegségek terjedése, különösen azokon a helyeken, ahol hiányoznak a megfelelő higiénés feltételek. A másik, a stresszel terhelt városi életmód gyorsételekkel, dohányzással és alkohollal az olyan krónikus betegségek melegágya, mint a diabétesz, a rák és a kardiovaszkuláris betegségek. Sloate kiemelte a mozgáshiányt és a légszennyezettség növekedése miatt szaporodó légúti problémákat is. Harmadik fenyegetésként említette a szakember az erőszak és a bűnözés terjedését, valamint a közúti balesetek, sérülések növekvő számát.

Kihívást jelent a városi szegénység is: becslések szerint 830 millió ember él jelenleg nyomornegyedekben. A 20 millió lakos fölötti megavárosok listájának élén áll 35 milliós népességével Tokió, majd Mumbai (Bombay), Újdelhi, Mexikóváros és Sao Paolo következik.

A szerdán induló nagyszabású kampányban ezer város “megnyitja közösségi tereit az egészség előtt”, utcákat zárnak el a forgalom elől, bátorítják a parkokban való mozgást és a takarítást. A kampány célja, hogy mozgósítsa a városok vezetőit és közösségeit, felhívja a figyelmet az egészségvédő programok fontosságára (http://1000cities.who.int).

$beszur$


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X