Főoldal > EGÉSZSÉG > Zavar a rivális? – párterapeuta szemmel

Zavar a rivális? – párterapeuta szemmel

férfipárkapcsolatszerelem
0

Írta: and

A te kedvesed is mondta már neked a jól ismert közhelyet, miszerint „ Ő bizony hűséget fogadott, nem vakságot!” És valóban: a férfiak látványvezéreltek. Az agyukban ugyanis nagyon fejlett a vizuális készségekért felelős terület, emiatt a külső ingerekre is élénkebben reagálnak, mint a nők. Teljesen természetes az, hogy egy csinos nő látványának hatására spontán módon elkalandozik a tekintetük. […]

A te kedvesed is mondta már neked a jól ismert közhelyet, miszerint „ Ő bizony hűséget fogadott, nem vakságot!” És valóban: a férfiak látványvezéreltek. Az agyukban ugyanis nagyon fejlett a vizuális készségekért felelős terület, emiatt a külső ingerekre is élénkebben reagálnak, mint a nők. Teljesen természetes az, hogy egy csinos nő látványának hatására spontán módon elkalandozik a tekintetük.

Nézelődéstől a bámulásig

A vonzó, idegen nő megbámulása, azonban párkapcsolattól független dolog, így semmi köze nincs a megcsaláshoz. Épp ezért fölösleges önmagad marcangolni vagy önértékelésbeli gonddá tupírozni ezt a kérdést. Kapcsolatotok érzelmi minőségét sem kell féltened. Ami a legfontosabb, hogy mindketten tisztában legyetek azzal, hogy, hol a határ: a spontán nézelődéstől, a partnert bántó és semmibe vevő bámészkodásig.

Fő, az őszinteség!

Beszéljetek nyíltan a kérdésről. Csak úgy tudjátok megérteni és elfogadni egymás indítékait, ha megosztjátok érzéseiteket. Mit gondolsz, érzel, amikor a párod más nőket néz? Mit jelent ez számodra? És neki vajon mit jelent? Mi az, ami nyugtalanít ezzel kapcsolatban? Ha jobban megérted párod személyes indítékait, és választ kapsz kételyeidre, ez segíthet abban, hogy a helyén tudd kezelni a dolgokat, ahelyett, hogy önértékelési problémát kreálnál belőle. Lássuk, hogyan kezeld, ha a kedvesed más nők után is megfordul, és hogyan oldhatók fel köztetek az ebből eredő feszültségek:

1. Ha őszintén vállalja a dolgot…
Általában nem ad okot aggodalomra, ha őszintén vállalja, hogy szívesen megnézi a vonzó nőket. Fontos, hogy mindketten tisztában legyetek a határokkal, amely szerint ez nem folyamatos flörtölési kísérletet jelent.

2. Amíg nem hasonlítgat össze…
Igazán nem kell aggódnod, amíg nem hasonlítgat össze másokkal. Az újdonság ereje gyakran felkelti a férfiember kíváncsiságát. Amíg nem dicséri agyba-főbe a másik riválist, és nem mondogatja, hogy neked is úgy kellene kinézned, addig nem kell aggódnod a kapcsolatotok miatt.

0024854_1.jpg ()

3. Amíg nem válik kényszerré…
A nők utáni sürgés-forgás kényszeres, szenvedélyes jelleget is ölthet, s ettől kezdve nem ártalmatlan a kapcsolatra nézve. Ha sokáig, belefeledkezve, „szemével levetkőztetve” követi a „prédát”, akkor éretlen a veled való párkapcsolatra.

4. Amíg nem fantáziál róla…
Ha a kapcsolatotokat, szexuális életeteket eluralják partnered idegen, szexi nőkről szőtt fantáziái, akkor ezt nem vagy köteles elfogadni. Ha netán még meg is fogalmazza ezeket úgy, hogy az önbecsülésedbe gázol, akkor komolyabb kapcsolati probléma van köztetek, ezért fontos, hogy megoldást keressetek.

Mit tehetsz te?

1. Ha mindenkit zavaró szokássá fajul
Ha a tekintete nem csak spontán módon elkalandozik, hanem időtöltésévé válik a nők vizslatása, esetleg kellemetlenkedő, kritikus megjegyzéseket is tesz, akkor ez túlmutat a szemlélődésen. Valószínűleg olyan túlzott dominanciára törekvő férfival hozott össze a sors, aki a nőket csupán szexuálisan vonzó tárgynak tekinti. Ennek tudatában döntsd el, hogy mit vársz a kapcsolatottól.

2. Bosszankodás helyett, nézz körül!
Mi van, ha megfordul a kocka? Eszedbe jutott már, hogy a párod inkább viselkedésedből ért? Túl az érzelmek taglalásán és a megbeszélésen, talán hasznos lehet, ha ő is megtapasztalja, milyen a másik oldalon. Jó ízlésedre bízzuk, hogy mennyi ideig és kiken legelteted a tekinteted.

3. Előzd meg őt!
Ismert és bevált taktika, hogy ízlését kitalálva Te hívod fel a figyelmét egy-egy vonzó nőre. Sok humor rejlik az ilyen helyzetekben, s külön nyereség, hogy így elvész-e a dolog éle, feszültsége.

4. Kezeld humorral a helyzetet!
A humor továbbra is segítségedre van. Így egész biztosan sikerülhet párodat a valóság felé terelni. Villantsd fel számára a helyzet groteszk mivoltát. Például, mit szólna hozzá, ha Te ilyen mélyen kivágott felsőben járnál? Vajon mennyit költhetnél arra a lehetetlenül magas sarkú cipőre? Kedvesed egész biztosan észhez tér ettől.

A szakértő véleménye: ne feledd, hogy az egészséges, normális férfiember milyen szexuális beállítottságú. Még a legérdekesebb, legszebb nő mellett is észrevesz egy számára pillanatnyilag szexisebbet. Ha a más nők utáni áhítozás kérdése nem uralja el kapcsolatotokat, akkor igazából, csak egy kis izgalmat csempész a hétköznapokba.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X