Főoldal > EGÉSZSÉG > 2 tuti módszer hajhullás ellen

2 tuti módszer hajhullás ellen

egészséghajhajhullásvitaminhiány
0

Írta: and

Tudjuk, hogy a hajhullás bizonyos mértékig teljesen természetes jelenség, ám ha a veszteség mértéke meghaladja azt a bizonyos napi 60–100 szálat, bizony már érdemes elgondolkodni egy alaposabb kivizsgáláson. Már csak azért is, mert hajhullás oka sok esetben valamilyen belső szervi góc, hormonális probléma, vagy például egy fogyókúra miatt kialakult ásványianyag- vagy vitaminhiány. Magyarul a hajvesztés […]

Tudjuk, hogy a hajhullás bizonyos mértékig teljesen természetes jelenség, ám ha a veszteség mértéke meghaladja azt a bizonyos napi 60–100 szálat, bizony már érdemes elgondolkodni egy alaposabb kivizsgáláson. Már csak azért is, mert hajhullás oka sok esetben valamilyen belső szervi góc, hormonális probléma, vagy például egy fogyókúra miatt kialakult ásványianyag- vagy vitaminhiány. Magyarul a hajvesztés egy olyan tünet is lehet, ami sokkal komolyabb problémákat rejt. Fontos tehát föltárni, mi áll a jelenség hátterében – és nem csak esztétikai, hanem egészségügyi okok miatt is!

0025151_1.jpg ()Mit lát a kamera?

A haj és a fejbőr panaszai komoly összefüggésekre utalhatnak, azaz jelezhetik, ha bajban van a szervezet. A problémák feltárásában a mikrokamerás haj és fejbőranalízis segíthet; ennél a módszernél mikrokamerával háromszázszoros nagyításban vizsgálják a haj felületi problémáit, a tüszőszinti ellátás vizsgálatához pedig el is távolítanak néhány szál hajat hagymástul, és azt is megvizsgálják – ilyen vizsgálatot gyakran patikákban is végeznek, de bőrgyógyászoknál, egészségközpontokban is elvégeztetheted. A teljes hajszál tanulmányozásával fontos információk nyerhetők a haj állapotáról, és következtetni lehet segítségével a haj tápanyag- és oxigénhiányra, a faggyúmirigyek működésére. A hajszál termeléséért felelős anyasejtek ugyancsak fontos információkat hordoznak, hiszen ezek ötszörös anyagcseréjüknek köszönhetően nagyon érzékenyen reagálnak a szervezet belső jelzéseire. Emiatt alkalmas ez a vizsgálati módszer arra, hogy már a kezdeti bajokat is kiszúrja.
Teendő: A vizsgálat után meg tudják határozni a fejbőr gyógykezelésének módját, azaz hogy  milyen készítményeket, milyen gyakorisággal kell használnod, valamint ha van valamilyen szervi bajra utaló jel, azt is, hogy milyen egyéb vizsgálatokat érdemes elvégeztetned.

Holisztikus megközelítés

A holisztikus hajgyógyászatnál a mikroszkópos vizsgálatot rendre kiegészíti skalpdiagnosztika is. Ez tulajdonképpen egy vizuális diagnosztikai módszer, amely a hajas fejbőr alapján kirajzolódó „térképet” elemzi, és föltárja az ok-okozati összefüggéseket a hajproblémák és a belső okok között. Olyasmiről van tehát szó, mint a talpdiagnosztika, hiszen ahogy a talpon, úgy a hajas fejbőrön is megvannak azok a területek, amelyek egy-egy szervhez köthetők. Így tehát a fejbőr problémás területeinek elhelyezkedéséből következtetni lehet arra, hogy mely szervnél lehet rendellenesség, azaz milyen irányban érdemes tovább vizsgálódni – tudtuk meg Kis Éva holisztikus hajgyógyásztól.
Teendő: Ha kiderül, melyik szervnél van diszharmónia, érdemes még a betegségek teljes kialakulása előtt tovább vizsgálódni. A holisztikus szemlélet miatt a minimum, hogy el kell végeztetned a gerinc és a hasi szervek tapintásos vizsgálatát, de érdemes lehet elmenned egy-egy célzott ultrahangra is, műszeres toxin- és gócvizsgálatra.

A témáról bővebben a Maxima magazin 9-es számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X