Főoldal > EGÉSZSÉG > A hónap hőse: aki legyőzte a HPV-t

A hónap hőse: aki legyőzte a HPV-t

egészséghónap hőseHPV
0

Írta: and

Aki betér hozzá a szépségszalonba, egy óra múlva nemcsak gyönyörű kezekkel, hanem jókora adag derűvel is távozik. Az élénkvörös fürtök és az égkék szempár mögött örök optimizmus rejtőzik. A 30 éves Judit műkörömépítőként varázsol fényt az ujjakra és mosolyt az arcokra. Nem gondolná senki, hogy néhány éve olyan betegséggel nézett szembe, mely minden vágyának és […]

Aki betér hozzá a szépségszalonba, egy óra múlva nemcsak gyönyörű kezekkel, hanem jókora adag derűvel is távozik. Az élénkvörös fürtök és az égkék szempár mögött örök optimizmus rejtőzik. A 30 éves Judit műkörömépítőként varázsol fényt az ujjakra és mosolyt az arcokra. Nem gondolná senki, hogy néhány éve olyan betegséggel nézett szembe, mely minden vágyának és tervének véget vethetett volna.

„Velem is megtörténhet?”

Mindössze egyetlen tünet, erős hüvelyi folyás jelezte Juditnak, hogy érdemes lenne felkeresnie a nőgyógyászát. A vizsgálat kimutatta, hogy humán papillomavírus, azaz HPV okozza a panaszait. Judit korábban nem hallott a betegségről, de orvosa szavainak súlyából érezte, hogy komoly veszélybe került.
„Azelőtt nem voltam gyakori látogatója az orvosi rendelőknek – emlékszik vissza a lány. – Bár nem figyeltem megszállottan az egészséges életmódra, bíztam benne, hogy nem érhet utol semmilyen riasztó probléma. Első pillanatban nem is értettem, miért küld további vizsgálatokra az orvos, majd miért figyelmeztet: lehet, hogy nem fog használni a gyógyszeres kezelés. 23 éves voltam, örökmozgó és magabiztos. Tényleg nekem szólnak a szavak a rosszindulatú méhdaganatról? – kérdeztem magamtól értetlenül.”

0025213_1.jpg ()

Három hónap haladék

A következő vizit megerősítette a gyanút: Juditnál a vírus méhnyakrákot okozott, és ha nem operálják meg azonnal, a betegség tovább terjedhet és életveszélyes állapotba sodorhatja.
„Annyi időm sem maradt, hogy belegondoljak, mi várhat rám – meséli Judit. –Gyerekkorom óta biztos voltam benne, hogy engem nem érhet semmilyen katasztrófa. Most sem a jövőtől tartottam, inkább a műtét riasztott: azelőtt soha nem voltam kórházban.”
A beavatkozás során kimetszették a vírus által megtámadott szövetdarabot, és Judit aggódó édesanyjával együtt várta a hírt, vajon megszabadult-e a betegség árnyékától.
„Mikor megpillantottam a betegtársaim pici papírdarabra írt leletét, majd kézhez kaptam a saját hosszú oldalakra nyomtatott szövettani eredményemet, megijedtem. Lehet, hogy hiába reménykedtem? Sajnos az derült ki, hogy nem sikerült tökéletesen eltávolítani a kóros szöveteket, és ha három hónap múlva sem javul az állapotom, újabb műtét vár rám. Az orvosom hozzátette: ha gyereket szeretnék, minél előbb gondoljak rá, mert később a betegség megfoszthat az anyaság örömétől.”

„Kezembe vettem a sorsomat”

„A megrázó hírek ellenére sem hagytam, hogy eluralkodjon rajtam a kétségbeesés. Bíztam az orvosokban és az életszeretetemben, erősebbnek éreztem magam a betegségnél. Édesanyám örömmel látta kitartásomat, de szüntelenül kutatta, hogyan segíthetnénk még inkább a gyógyulásomat. Mindig kíváncsian fordult a természetes gyógymódok felé, és rátalált egy készítményre, amely több súlyos betegnek segített a felépülésben. A beszámolók engem is meggyőztek. Azonnal elkezdtem a kúrát és vártam a kitűzött három hónap végét.”
Mikor az letelt, Juditnak végre valódi oka lett a derűlátásra: állapota váratlan gyorsasággal javult.
„Igazán akkor könnyebbültem meg, amikor az orvosom arcán is azt láttam, hogy célba értem: a leletem semmiben nem különbözött egy egészséges emberétől!”

A témáról bővebben a Wellness magazin májusi számában olvashatsz!

Mi a HPV?
A nemi érintkezés során terjedő HPV (humán papillomavírus) amint a szervezetbe kerül, beépül a környező sejtekbe és kikapcsolja védekező képességüket, így azok nem tudnak megküzdeni a rákkeltő anyagokkal. A méhnyakrák kialakulásáért több, mint 90 százalékban ez a vírus felelős. Létezik védőoltás is ellene, melyhez recept és térítés ellenében juthatsz hozzá. Nagyon fontos a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat. A korai felismerés sorsdöntő lehet, az idejében megkezdett gyógyszeres kezelés vagy műtét segítségével jók a gyógyulás esélyei.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X