Főoldal > EGÉSZSÉG > Így fejleszd a kreativitásod!

Így fejleszd a kreativitásod!

képesség fejlesztéskreativitáspszichológiaszemélyiség
0

Írta: and

A kreativitás egyfajta alkotó képességet, szellemi leleményességet jelent a fogalom szakértői szerint. Egyúttal készséget is feltételez a mindennapi, szokványos gondolkodástól eltérő, új ötletek alkotására, új nézőpontok észrevételére. Nem lehet mindenki kreatív zseni vagy alkotó, ám a kreatív gondolatokhoz hozzásegítő nyitottság, oldottság, az új szempontok észrevételének készsége, az ötletesség fejleszthető. Ne feledd: gondolkodásmódod szabadabb szárnyalás újra […]

A kreativitás egyfajta alkotó képességet, szellemi leleményességet jelent a fogalom szakértői szerint. Egyúttal készséget is feltételez a mindennapi, szokványos gondolkodástól eltérő, új ötletek alkotására, új nézőpontok észrevételére. Nem lehet mindenki kreatív zseni vagy alkotó, ám a kreatív gondolatokhoz hozzásegítő nyitottság, oldottság, az új szempontok észrevételének készsége, az ötletesség fejleszthető. Ne feledd: gondolkodásmódod szabadabb szárnyalás újra előcsalogatható gondolkodásmódod, hiszen gyermekkorodban még képes voltál erre.

A kreatív ember személyiségjegyei

A személyiségpszichológia szerint, a felnőttkori kreativitás bizonyos személyiségjegyeket is feltételez, amelyek azonban a legtöbb emberre jellemzőek, illetve egy részük alakítható, fejleszthető.

Újdonságkereső
Általánosan jellemző a kreatív emberekre az újdonságkeresés, amely kíváncsiságban, a felfedezés vágyában, az új ingerekre / információkra való nyitottságban nyilvánul meg. Ez a megismerési vágy a független gondolkodásban, ötletek szabadságában is érvényesül.
Nyitott
A nyitottság, hogy hajlandó vagy átengedni magad az ötleteid által sugallt spontaneitásnak, bizony magabiztosságot, pozitív énképet, önmagadba vetett hitet is feltételez.
Önkifejező
Az önmegvalósítás vágya, az önkifejezés szándéka segít abban, hogy fogékonyan állj hozzá új ötleteidhez, és ne vesd el azokat, az önmagad, gondolataid iránti kételkedés miatt.
Szabályellenes
A kreatív ember sajátossága az értelmetlen korlátok, szabályok elleni védekezés, a nonkonformitás.
Van önbizalma, bátor
Általában jellemző az önbizalom és a bátorság, amivel környezete tökéletesítésére törekszik, ötleteit megosztva másokkal.
Kihíváskereső
A kreatív, alkotó ember a problémákat kihívásnak tekinti és törekszik azokat megoldani.

0025156_1.jpg ()A kreatív gondolkodás sajátosságai lépésről lépésre

Biztos észrevetted már, hogy jó ötleteid, alkotó gondolataid olykor szinte teljesen véletlenül pattannak ki a fejedből. Az alkotó gondolkodás egyfajta nyitottság a tudattalan ősi, mágikus ötleteire, sugallataira. Spontán módon, cenzúrázatlanul fogadd ezeket az ötleteket, és később öntsd őket formába.

1. Az első lépés  mindig a probléma észrevétele, és az elhatározás, hogy arra valamilyen megoldást találj. Kreatívan gondolkodni görcsösen, akaratosan alig lehetséges.
2. A kreatív gondolkodásra jellemző egyfajta „lappangási időszak”, amikor a probléma, az adott kérdés felbukkan, majd eltűnik a gondolkodás fókuszából, később pedig újra előkerül. Ilyenkor új megoldások és kombinációk is bevillanhatnak.
3. A megvilágosodás időszakában” felismerésszerűen felbukkan a megoldás ötlete vagy maga a végeredmény. Ez alkotásod csúcspontja.
4. Az ellenőrzési szakasz igazából ötleted valóságpróbája. Kicsit még módosulhat a megoldás annak érdekében, hogy majd véglegesen testet öltsön.

Hogyan lehetsz kreatív?

  • Jegyzeteld jó ötleteidet. Csak úgy megszokásból vagy egy adott kérdéskörrel kapcsolatban. Próbáld ki a brainstorming” módszerét: egyénileg vagy csoportosan gondolkodva jegyezd/jegyezzétek fel az összes, látszólag oda nem illő ötletet cenzúrázás nélkül.
  • Az úgynevezett „ mágikus toll” módszer is segíti alkotó gondolkodást. Egy problémakör megoldásán gondolkodva próbálj ellazulni, majd engedd, hogy szabadon kalandozzanak gondolataid. Képzeld azt, hogy kezedben egy mágikus tollat tartasz, amely szinte magától mozdul. Cenzúrázás nélkül, írj le mindent, még akkor is, ha kezdetben értelmetlennek tűnik – így megtapasztalhatod alkotó képzeleted erejét!
  • Ha régen küzdesz már egy problémával, próbálj fókuszt váltani. Egy új nézőpontból más megoldások bukkanhatnak fel.
  • Lépj hátra” egy lépést gondolatban, és tekints friss szemmel a problémára. A jó ötleteknek nem kedvez a beszűkült gondolkodás, aggodalmaskodás.
  • Segít az is, ha valami más tevékenységet végzel. Lehet az kocogás vagy főzés – lehet, hogy a reggeli ébredés után villan be a jó megoldás.
  • Legyél nyitott, spontán! Menj bele bátran új helyzetekbe, engedd, hogy minél több friss élmény érjen! Ha nyitott szemmel és szívvel élsz, jó úton vagy a kreativitás felé. 
  • Gondolkodj el tapasztalataidon, élményeiden: vajon mit lehet tanulni belőlük?
  • Őrizd meg gyermeki kíváncsiságod!
  • Merj kérdezni! Mielőtt bármit készen elfogadnál, gondolkodj el azon, hogy azon mit lehetne változtatni.
  • Az alkotás, teremtés mindig sikerélmény, tapasztald meg az örömét!
  • Figyelj mások ötleteire és azok továbbfejlesztési lehetőségére. Vonj le hasznos következtetéseket.
  • Kreatív gondolkodásod élesztgesd alkotó tevékenységgel.
  • Hallgass a megérzéseidre! Az alkotó gondolkodás egyben nyitottságot is jelent a tudattalan üzeneteire. Ez az ősibb, mágikus, gyermekei gondolkodás közelebb áll a teremtő gondolkodáshoz, mint a hátköznapi racionalitás.
  • Légy elég optimista, magabiztos és bátor ötleteid kibontakoztatásához! Ha nem vagy elég bátor jó ötleteid könnyen elbukhatnak. Néha még úgy is érezheted, hogy a te ”találmányodat” valaki más valósította meg.

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X